KKTC'li Bakan Nami'den Rumlara uyarı

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami iki günlük temaslar için Almanya’nın başkenti Berlin’e geldi.

KKTC'li Bakan Nami'den Rumlara uyarı
KKTC'li Bakan Nami'den Rumlara uyarı
GİRİŞ 17.11.2014 20:50 GÜNCELLEME 17.11.2014 20:50

Almanya’da üst düzey hükümet yetkilileri ile biraya gelip görüşmelerde bulunan Nami, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Nami, burada sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi. Daha sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Nami, Kıbrıs Rum kesiminin müzakere masasından ayrılmasını doğru bulmadığını açıkladı. 

“Biz KKTC olarak her zaman müzakerelerden yanayız.” ifadelerini kullanan Nami, Rum tarafını müzakere masasına dönmeye davet ettiklerini dile getirdi. Bu konuda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin özel gayretlerini takdir eden KKTC Dışişleri Bakanı Nami, “Bu girişimleri destekliyor ve Rum liderin en kısa zamanda masaya geriye dönmesini arzu ediyoruz.” dedi. 

Alman hükümetinin Kıbrıs konusundaki yapıcı tutumlarını desteklediklerini ve temaslarında da olumlu izlenimler elde ettiğini belirten Nami, “Almanya’dan ve AB’den müzakere sürecinin durdurulması ile alakalı yeterince tepki gelmedi. Bu tepkiler farklı kanallar aracılığıyla daha yoğun bir şekilde olsaydı belki şimdiye kadar Rum lider ile müzakere masasında oturuyor olabilirdik. Bu durumda AB’den ve bilakis ki Almanya’dan daha ciddi tutumlar bekliyoruz.” çağrısında bulundu. 

“Biz Kıbrıs’ta ve bölgede her tarafın birbirine rağmen veya birbirine karşı değil, bilakis birbirine yardımcı olacak şekilde deklarasyon ve işbirlikleri yapmalarını arzu ediyoruz.” diyen Nami, “Ancak Rum tarafı şu anda içinde olduğu konjonktürde Türkiye ile çeşitli sebeplerden dolayı sorunları olan ülkelerle ittifak yolunu seçmesi asla çıkar yolu olamaz.” dedi. 

Türkiye’nin bölgede en güçlü ülke olduğuna dikkat çeken Nami, “Rum tarafının değişik yollara başvurarak ittifaklar kurmasına gerek yok. Bizimle bir masaya oturup dostluk ve ittifak kurmaya çalışırlarsa, bu Kıbrıs ve bölgedeki halk için en doğru ve başarılı bir çözüm olacaktır.” diye konuştu. 

İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretinden bahseden Nami, orada bir enerji konferansına konuşmacı olarak katıldığını belirtti. İsrail'in Avrupa’ya Kıbrıs ve Türkiye üzerinden gaz boru hattı projesinin de gündemde olduğunna dikkat çeken Nami, “Bu konferansa katılan bütün bilim adamları ve üst düzey yetkililer bu boru hattının Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması konusunda hemfikirler. Burada yapılması gereken Rumlar ile müzakereleri yeniden başlatıp iki tarafın da çıkarları doğrultusunda hareket etmek.” dedi. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor