Elindeki kitaplar devlet arşivinde bile yok

İzmit'te 20 yıldır sahaflık yapan Şerafettin Ergül'ün evi de kitaplara dar geliyor.

GİRİŞ 25.11.2014 13:31 GÜNCELLEME 25.11.2014 14:21

Sadece evinde 40 bin adetten fazla kitap bulunan ve elindeki birçok kitabın devlet arşivinde bile bulunmadığını söyleyen Ergül, 1870'li yıllarda Paris'te basılan Malumat dergisinin ilk yayınlarından Türkiye'de ve Dünya'da ki olayların kayıtlarının tutulduğu 10 ciltlik Ayın Tarihi kitapları da bulunuyor.

Yıllarca kent merkezinde bulunan dükkanında sahaflık yapan Şerafettin Ergül, biriktirdiği kitaplar sahaf dükkanına sığmayınca elindeki bir çok değerli kitap, plak, para ve biriktirdiği pulları meraklılarıyla paylaşmak için dükkanını kapatarak büyük bir bölümünü  evine taşıdı. Yaklaşık 40 bin adetten fazla kitap, plak, eski para ve pullar bulunan Ergül Okuyan kazanır sloganıyla yola çıkarak internet sitesi üzerinden kitap satışı yapacağı bir site kurdu. 

'ÇOK ESKİ VE DEĞERLİ ESERLERİM VAR'

Yaklaşık 20 yıldır kitap, plak, para ve pul biriktirdiğini söyleyen Ergül konuşmasına söyle devam etti;

Kitap okumayı çok seven biriyim. 20 yıldır elime geçen kitapları biriktirmeye başladım. Dükkanım artık kitapları almayınca ve elimdeki eserleride yeteri oranda paylaşamayınca internet sitesi kurmak aklımıza geldi. Yaklaşık 20 yıldır kitap, plak, para ve pul biriktirdim. Şehir merkezindeki dükkanım küçük kalınca elimdeki eserleri dijital ortama taşımaya karar verdim. Elimdeki kitap sayısı 40 bini geçti. Elimde çok değerli Osmanlıca eserler var. 150 sayılık Malumat dergileri var. Yakup Kadri'nin ve tanınan bir çok yazar ve edebiyatçının imzalı eserleri bulunuyor. diye konuştu. 

'İLK GERİ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRENLERDENİZ'

Sahaflık mesleğiyle aynı zamanda önemli bir geri dönüşüm gerçekleştirdiklerini söyleyen Ergül şöyle devam etti;

Biz dünyada ilk geri dönüşümü gerçekleştiren insanlarız. Yeryüzünde kağıdın 2 bin yıllık geçmişi var. Bunun bin yıl sonra kitap olduğunu düşünürsek bin yıldır sahaflık sektörü dünyadaki geri dönüşümü başarıyla yürüten bir sektördür. Bizim sektörümüzdeki insanlar hem Dünya'ya katkı sunarak ağaçların yakılmasını yok edilmesini önlediler hem de bilime, edebiyat ve sanata katkı sağladılar. Bizler yani sahaflar bilginin yok olmasını engelleyen insanlarız.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?