Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan “Seyahatte İbadet” kitapçığı

Diyanet İşleri Başkanlığı, yolculuğa çıkan Müslümanların akıllarına takılan sorulara cevap niteliğinde bir kitap yayımladı. Kitapçığına göre seyahat hükümleri nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan “Seyahatte İbadet” kitapçığı
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan “Seyahatte İbadet” kitapçığı
GİRİŞ 21.07.2017 15:23 GÜNCELLEME 21.07.2017 15:23

Tatil sezonunun gelmesiyle uzun yolculuklara çıkan vatandaşlardan gelen seyahatte ibadetin nasıl yapılacağına dair soruların ve cevaplarının yer aldığı “Seyahatte İbadet” kitabı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı kitaba dair; “Yolculuğa çıkan Müslüman kardeşlerimizi seyahatlerinde yapacakları ibadetler konusunda bilgilendirmek üzere hazırlanan eser seferîlik esnasında namaz, abdest, oruç, dua, zekât, sadaka, hac, kurban ve dini bayramlar ile ilgili ihtiyaç duyabilecek konuları ele almaktadır.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kitapta "Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir?", "Uzun mesafeli uçak seyahatlerinde namaz vakitleri nasıl belirlenir?", "Yolculuk esnasında ramazan orucunu tutma zorunluluğu var mıdır?", "Varis çorabı üzerine mesh yapılabilir mi?", "Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?", gibi toplam 55 sorunun cevabı yer almaktadır.

Kitapta yer alan yolculuk hükümlerinden bazıları;

İkamet ettiği ilçeyi değiştiren seferi mi sayılıyor?

Günümüzde şehirlerin sınırları genişlediği için bazen ilçe değişikliği bile seferi olmak için yeterli oluyor. Kitapçıkta yer alan bilgilere göre, “Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.) Günümüzde şehirler genişlemiş İstanbul örneğinde olduğu gibi iki ucu arasındaki mesafe neredeyse sefer mesafesi olacak kadar uzamıştır. Bu nedenle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayan kimseler, yolculuğa kendi araçlarıyla çıktıklarında ikamet ettikleri ilçenin belediye sınırlarını geçtikleri andan itibaren seferi sayılır. Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halindeyse seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir.”

Sessizce ve içten dua etmek Peygamber Efendimiz’ in sünnetidir.

“Özellikle yolculuklarda duanın alçak sesle, hüzünlü ve yalvararak yapılması adaptandır. Hazreti Peygamber, bir yolculuk esnasında sesli olarak tekbir ve tehlil getiren bir grup sahabeye, ‘Ey insanlar, siz ne duymayana dua ediyorsunuz ne de uzakta olan birisine’ diye buyurmuştur. Yolculukta başkalarının rahatsız olabileceği şekilde yüksek sesle dua veya zikir yapmak uygun olmadığı gibi, dikkat çekici davranışlar sergilemenin gösteriş şeklinde yorumlanabileceğini de unutmamak ve töhmete sebep olmamak gerekir.”

Dik oturarak uyumak abdest bozmaz.

Yolculuk esnasında uyumanın abdesti bozup bozmadığı oldukça merak edilir. Diyanet bu konuda şu hükmü uygun görüyor; dik oturarak uyumak abdesti bozmaz ancak uzanarak uyumak abdesti bozan hallerdendir.

Varis çorapları üzerinden mesh edilir mi?

Varis çorapları üzerinden de mesh edilmesinde sakınca yoktur.

Yolcuya farz olmayan ibadetler nelerdir?

“Seferilik mesafesinde bir yere giden ve yolcu olan kişiler bayram namazı kılmakla yükümlü değildir. Yolcu kurban kesmekle yükümlü de değildir. Ancak kesmesi veya vekâletle kestirmesi halinde sevabını kazanır.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız