'Kan gruplarına göre beslenme' formülü

Haber 7 yazarı Mehmet Ali Bulut'un 'Can Boğazdan Çıkar' kitabı, beslenme konusundaki ezberlerinizi bozacak. Kan gruplarımız insan olsaydı bir yemek menüsünden beklentileri ne olurdu?

'Kan gruplarına göre beslenme' formülü
'Kan gruplarına göre beslenme' formülü
GİRİŞ 27.01.2012 12:10 GÜNCELLEME 27.01.2012 12:10
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkan Uymaz'ın haberi

Mehmet Ali Bulut, her diyabet hastası gibi kabarık bir perhiz listesini uygulamaya maruz kalmış yıllar önce. Hastalıktan yorgun düşüp, ümidini kaybetmek üzere olduğu bir anda 'kan grubuna göre beslenme' yöntemiyle tanışmış. Fayda gördüğü tedavi yöntemini çevresine anlatmakla yetinmeyip yazıya dökmüş. 'Can Boğazdan Çıkar' kitabı, beslenme konusundaki ezberlerimizi bozacak gibi...

Kan gruplarımız insan olsaydı bir yemek menüsünden beklentileri ne olurdu?

'0 (sıfır)' grubu; tam bir etobur, her yemeğin içinde kırmızı et olsun istiyor, ekmeğin yüzüne bile bakmıyor.

'A' grubuna yemek beğendirmek zor, tabii biraz hak vermek lazım; narin ve naif bir sindirim sistemi var.

'B' grubu canı ne isterse yiyor A'ya nispet eder gibi, güçlü enzimleriyle sindirim sorunlarına savaş açıyor.

'AB' grubu bazı yemekleri iştahla yerken bazılarına burun kıvırıyor.

Aslında her şey, 'Can Boğazdan Çıkar' adlı kitaba göz gezdirirken başladı. Ön kapakta Hz. Davut'un (a.s.) bir sözü vardı: Bir gün gelir yedikleri insanın tuzağı olur... Bir anlık kafa karışıklığı sonra uzun uzun düşünme faslı: Yedikleri insanın nasıl tuzağı olabilirdi ki?

Başlığın altında 'Kan gruplarına göre beslenme' yazıyordu. Biz canın boğazdan geldiğini düşüne duralım, birinin aslında boğazdan çıktığını söylemesi farklı ve biraz da ilginç bir mesajdı şüphesiz. Yazar Mehmet Ali Bulut'un kapısını çaldık, beslenmemizi Kur'an-ı Kerim ve Efendimiz'in (sas) sünnetleri ışığında nasıl değiştirebileceğimizi dinledik.

Yıllar önce, her gün aynı şikâyet-lerden muzdarip olunca doktora gitmeye karar vermiş Mehmet Ali Bulut. "Yemeklerden, özellikle tatlılardan sonra ağırlık çöküyor, kendimi çok yorgun hissediyorum." deyince doktor muayene etmiş, bir dizi tahlil istemiş. Enzimlerin salınımında, karaciğerinde bir tembellik tespit edilmiş. Muhtemelen, genetik bir problem olduğu söylenmiş kendisine. Hatta mesele, annesi ve babasının akraba olmasına bağlanmış. Bulut, "Eh ne yapayım bu da benim kaderim..." diyerek kulağının üstüne yatmış. Bu şekilde hayatına devam edip ellili yaşlarına gelmiş.

Gelmiş gelmesine de şikâyetleri bir türlü yakasını bırakmamış. Hatta artmış bile. Bir gün, "Sen hipoglisemi olmuşsun. Yani bir tür diyabet... Sana 'glikofaj' ilacını vereceğim ve ömür boyu kullanacaksın." demiş doktor. Neredeyse sevdiği bütün yiyecekleri yasaklayan bir perhiz programı tutuşturmuş eline.

O zamanlar tek rahatsızlığının da bu olmadığını ve kendini çok çaresiz hissettiğini anlatıyor Bulut: "Tansiyonum her gün fırlıyor, 13 ila 20 arasında gidip geliyordu. Haftada en az iki kere migrenim tutuyor, başımı duvarlara vursam kâr etmiyordu. Kolesterolüm 290'lardaydı, trigliserid gırla... Geçirdiğim ameliyatın etkisiyle de 92 kiloya çıkmıştım. Cebimde ağrı kesici olmadan sokağa bile çıkamıyordum."

İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına!

kullanAynı anda onlarca ilaç içmek zorunda kalınca, alternatif tedavi yöntemlerini uygulayanlarla tanışmış Bulut. Önce midesini dinlendirmek için açlıklarla ve kan grubuna göre alması ve almaması gereken gıdaların listesini uygulamakla işe başlamış. Su içme vakitlerine özen göstermiş. Belli aralıklarla 'açlık'lar yapmış. Yeme içme düzenini ve yemekteki sıralamalarını değiştirmiş. Üç ay gibi kısa bir sürede hastalıklarından kurtulmuş.

İşte o anda uyguladığı yöntemleri ayrıntılarıyla öğrenmeyi ve başkalarına da anlatmayı kendisine iş edinmiş Bulut. Bunun için nereden başladığını kendisinden dinleyelim: "Dünyanın en büyük tabiplerinden İbni Sina'nın ünlü eseri El-Kanun Fi't-Tıbb'ı dikkatle okudum. Ulaşabileceğim bütün kitaplara baktım, bu konuda samimi gayret gösterenlerle tanıştım. Herkesten bir şeyler öğrenmeye çalıştım." Çabalarının sonunda insanın yedikleriyle hayatını cehenneme dönüştürdüğünü anlamış. Rahatsızlıklarına çare olan kan grubuna göre beslenme yöntemini herkesle paylaşmak için Hayat Yayınları'ndan çıkan 'Can Boğazdan Çıkar' kitabını yazmış nihayetinde.

***

Ne yediğini bilmeli insan!

Hastalıklı bir beden, kişinin hayat kalitesini düşüren en büyük sıkıntı. Böyle bir bedenden sağlıklı işler çıkması da beklenmiyor haliyle. Mehmet Ali Bulut, önemli bir meseleye değiniyor: "Beslenme, sadece sağlıklı ve başarılı bir hayatın başlangıç adımı değil, aynı zamanda inancın ve cennet veya cehenneme layık ameller işlemenin de ilk adımı." Başımıza gelenler konusunda sık sık dönüp yediklerimize, içtiklerimize bakmamız gerektiğini; bunların keyfi bir takdir değil de, bir hak ediş meselesi olduğunu hatırlatıyor.

Fazla gıda öfke yapar

İnsanlığın yaşadığı ciddi bir sorun var Bulut'a göre: İnsan daha çok 'yiyeceğe' sahip olduğu halde daha az 'besin' alıyor. Çünkü yiyecek artık, insanın tuzağı haline gelmiş. Bu tuzağı şu şekilde ifade ediyor yazar: "Esasında insanın içine düştüğü mutsuzluk ve cinnet hali bile yediklerinin içtiklerinin eseridir desek abartmış olmayız. Çünkü yenilenden fazlası yakılmadığı takdirde birçok insanda kilo olurken bir kısmında da yediklerinin mahiyetine bağlı olarak öfke ve gazaba dönüşüyor." Hal böyle olunca, yanlış beslenme yüzünden kandaki asidi artmış bir insanın huzur içinde yaşaması imkânsız değilse bile oldukça zor hale geliyor.

Tad, hastalıkların şirin ambalajı

Yeme içme konusunda dikkat ettiğimiz konu, maalesef, bize yararlı olup olmadığından ziyade damak tadı. Yazar, 'tad' aldatmacasını güzel bir örnekle anlatıyor kitabında. Allah'ın (cc) ağzımıza yerleştirdiği tad duyusu bir kapıcıdır; midenin kapıcısı... Yoksa bu vücut sarayına alınacak yiyecek ve içeceklerin tanzimi ve idaresi noktasında vücudumuzun efendisi ve hâkimi, midedir. İşte sağlıklı beslenmek, tad duyusuna doğru muameleyi yapmakla başlıyor. Lezzet ve haz endeksli yaşamak ise insanı hem müsrifleştiriyor hem de hasta ediyor.

Et ile ekmek arası sekiz saat!

İbni Sina, besinlerin sıralı ve aralıklı alınması hususunu çok önemser. Sabah ekmek yiyen kişinin ancak akşam yemeğinde et yemesinin uygun olduğunu söyler. Oysa biz, eti asla ekmeksiz yiyemeyen bir toplumuz. Bulut, kan gruplarına göre beslenme ilminde şu örneği veriyor: "Mizaçlar açısından 0 (sıfır) ve B grupları için et, şifanın ta kendisidir. Fakat bizim sofra kültürümüz ikisini birlikte yeme üzerine inşa edildiği için et problem haline geliyor." Bulut'a göre kan grubunu göz önünde bulundurup birbiriyle uyumlu besinler aynı anda tüketildiğinde hastalıklar ortadan kalkıyor.

Her gıda her bünyeye uymaz

Bedeni, bir motor gibi düşünürsek, kaba tabirle sekiz çeşit motor ( 0 (sıfır), A, B, AB ve bunların negatifleri) var. Bulut'a göre her birinin kendine göre yakıtı var, hatta olmalı. Tabii, tüm insanları bu kategorilere sığdırmak yanlış. Tıpkı her bir aracın kendi hassasiyetleri olması ve bunu araç sahibinin bilmesi gibi aynı kan grubundan insanlar arasında da farklılıklar olabiliyor. Fakat böyle bir sınıflandırma yapmak makul görünüyor. Bulut'un tavsiyesi: "Kan grubuna uygun bir beslenme usulüne uyduğunuz takdirde ayrıca bir şey yapmanıza gerek kalmadan, vücudunuz hem hastalıklardan hem de fazlalıklardan kurtuluyor."

ZAMAN - CUMA

Kitapla ilgili teknik bilgiler ve internet üzerinden sipariş şartlarını görmek için bu linki kullanabilirsiniz

YORUMLAR 17
  • oskar38 12 yıl önce Şikayet Et
    yazi yalnis anlasiliyor. yukarda kan gruplarini seslendirmis o kan grubuna ait olan insanin dusuncesi degil. yani 0 kan grubu birisi et sevmiyor olabilir A grubu biriside hic bir yemegi ayirt etmiyor olabilir bunun aksi iddia edilmiyor zaten. kitabi okudugum icin biliyorum deniliyorki; 0 grubu olanlarin vucut mide enzim yapisi et yemeye gayet uygundur ama A grubununki oyle degildir o yuzden o grubu et yemeli ama ekmekle yememeli diyor. yani 0 kan grubu olarak eti ekmekle yemeyi cok seviyor olabiliriz ama bunun zararli oldugundan bahsediyor,veya 0 kan grubu olarak eti cok sevmiyorda olabiliriz ama yememiz gerektigini tabir yerindeyse 0 kan grubunun motorunun et oldugundan bahsediyor. veya A grubu kirmizi eti cok seviyor olabilir ama cok faydali olmadigini soyluyor.. yani kimin ne sevip nesevmedigi mevzu bahis degil burda. mevzu her kan grubuna uygun yemekler var uymayan yemekler var ona gore beslenirsek gayet saglikli olacagimizdan bahsediyor.. saygilar..
    Cevapla
  • Yavuz Efendi 12 yıl önce Şikayet Et
    Hocam yanlış olmuş... Etrafımda bildigim benim gibi A kan gurubundan olanların hepsi pis boğaz nimet eyırt etmezler sadece temizlige onem verirler...
    Cevapla
  • bilge HAN 12 yıl önce Şikayet Et
    NIYE..??. Bende A grubuyum ama hic bir yemegi secmem ALLAH in nimetine burun kivirmam temiz olan her yemegi yerim simdi nolcek hocami yaniliyo benim kan grubummu.?
    Cevapla
  • Hasan 12 yıl önce Şikayet Et
    BIR DIYETISYEN OLARAK...... Sayin Bulut'a katiliyorum ve burada bulunan okurlara bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Yemekte 1/4 bardak su icin ve sonrasinda 1 saat boyunca hicbir sulu icecek almayin agziniza! Bir saat sonra yeniden istediginiz zaman su icin boylelikle aldigimiz gida icin salinan enzimler ( yemegi parcalayan maddeler) seyretilmez. Bu yedigimiz gidalarin daha hizli parcalanmasini saglar ve mide sismez...
    Cevapla
  • YaŞaM_ 12 yıl önce Şikayet Et
    a grubuyum. bende çok seçerim.etle de çok aram yok.biyere gitsek hep ben aç kalırım :(
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Yer almıyor
11 ilde PKK'ya operasyon: 92 terör ini imha edildi!