"Ebru" sanatının UNESCO yolculuğu

Geleneksel Türk kağıt süsleme sanatı ebrunun Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından oluşturulan İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alınması çalışmalarında karar aşamasına gelindi.

"Ebru" sanatının UNESCO yolculuğu
"Ebru" sanatının UNESCO yolculuğu
GİRİŞ 21.11.2014 16:16 GÜNCELLEME 21.11.2014 16:16

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi, 24-28 Kasım'da Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştireceği toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan ebru dosyasıyla ilgili nihai kararını verecek.

Türkiye'nin 2006'da sürece dahil olduğu, insanlığın ortak belleği niteliğini taşıyan somut olmayan kültürel miras çalışmaları, UNESCO tarafından 2003'ten bu yana sürdürülüyor.

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Hükümetlerarası Komite Toplantısı'na, uzman bir heyetle Türkiye'yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş katılacak.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine imza atmış 162 üye ülke temsilcisinin hazır bulunacağı toplantıda, ebru dosyasının Temsili Liste'ye alınması için yapılan başvuru görüşülecek.

Ebru sanatı uygulamalı tanıtılacak

Yerli ve yabancı basının ilgi göstermesi beklenen toplantıda, ebru sanatının, sözleşmeye taraf ülkelerin temsilcilerine her yönüyle tanıtılması planlanıyor. Türk heyetle giden ebru sanatçılarının performans gösterilerine de yer verilecek toplantıda, üye ülke temsilcilerine de uygulama yapma şansı tanınarak kendilerine özgü bir eser ortaya çıkarma deneyimi yaşatılacak.

Ayrıca toplantıda, ebru sanatını tarihsel, sanatsal, teknik pek çok açıdan tanıtan bir belgesel gösterilecek ve katılımcılara broşür, afiş, kitap ayraçları hediye edilerek geleneksel ebru sanatının daha yakından tanınmasına katkıda bulunulacak.

Bugüne kadar "Meddahlık", "Mevlevi Sema Törenleri", "Aşıklık Geleneği", "Karagöz", "Nevruz", "Geleneksel Sohbet Toplantıları", "Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali", "Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah", "Tören Keşkeği Geleneği", "Mesir Macunu Festivali", "Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği" olmak üzere 11 unsuru Temsili Liste'ye kaydettirmeyi başaran Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, ebru dosyasının kaydıyla bu sayıyı 12'ye çıkarmış olacak.

Türkiye'nin zengin kültürel değerlerini temsil eden unsurların UNESCO tarafından koruma altına alınması, bu unsurların ülke sınırlarını aşıp dünya mirası olarak tescillenmesini sağlayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak