Arjantin'de Türk kolonisi kurma teklifi!

Osmanlı Devletinin Arjantin'deki ilk Başkonsolosu Emin Arslan'ın Beyrut'ta başlayıp Buenos Arieste son bulan dramatik hikayesi El Turko'da

Arjantin'de Türk kolonisi kurma teklifi!
Arjantin'de Türk kolonisi kurma teklifi!
GİRİŞ 11.12.2014 10:39 GÜNCELLEME 11.12.2014 15:24

Güney Amerika'daki Osmanlı izlerini ekranlara getiren El Turko belgeseli bu hafta da dopdolu içeriği ile TRT Türk izleyicileri ile buluşmaya devam ediyor. 
 
Osmanlı Devletinin Arjantin' deki ilk Başkonsolosu Emin Arslan'ın Beyrut'ta başlayıp Buenos Aries'te son bulan dramatik hikayesi El Turko Belgeseli'nde. Dürzi toplumuna mensup Arslan  ailesinin önde gelen simalarından olan Emin Arslan, başka bir amca oğluna beşik kertmesi olan amca kızı Necla'ya aşık olunca Beyrut'tan İstanbul'a sürülür. 
 
İstanbul'da Osmanlı Dışişleri Bakanlığı'nda  çalışır. Daha sonra Marsilya Konsolusu olarak tayin edilir. Güney Amerika'ya göç hareketi hızlanınca Arjantin'de Osmanlı'nın ilk başkonsolosu olur. İttihat ve Terakki ekibiyle anlaşamaz ve istifa eder. Çok sayıda kitap yazar. Yoğun göçle gelenler için Arjantin' de bir adada koloni kurmayı önerir ancak kabul edilmez. 1943 yılında Bounes Aries'de ölür, mezarı bilinmemektedir. 
 
Bu bölümde ayrıca El Turko Belgeseli'nde Kurtuluş Savaşı'nı desteklemek için  Arjantin'de düzenlenen yardım kampanyası işleniyor. Bounes Aires'de yaşayan El Turko'lar topladıkları paraları Türkiye'ye gönderirler. 
 
Yedirenk Film-Yapım tarafından hazırlanan El Turko Belgeseli bu akşam saat 23 30'da TRT TÜRK ekranlarında.
 Yayının tekrarı ise ertesi gün saat: 05.10’da…

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor