17. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali

"Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü" oyuncu Cihan Ünal'a verildi, İstanbul Devlet Tiyatrosu "Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş" adlı oyununu sahneledi

17. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali
17. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali
GİRİŞ 27.03.2015 21:52 GÜNCELLEME 27.03.2015 21:52

Sabancı Vakfı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları iş birliğiyle düzenlediği 17. Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nde "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü" oyuncu Cihan Ünal'a verildi.

Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi'nde yapılan açılış töreninde, festival boyunca sahnelenecek 24 farklı oyunu tanıtan kısa film izletildi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, burada yaptığı konuşmada, festivalin 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde seyircisiyle buluştuğunu ve bunun heyecanını yaşadıklarını söyledi.

"Tiyatro neden yüzyıllar boyunca etkisini hiç kaybetmemiş?" diyen Birecik, şöyle konuştu:

"Çünkü tapınakta başlayan ayin, kut törenlerinde sürmüş ve insan hep yanındakinden güç aldığı için birlikte ve diri olmanın ilmine sığınmış çağlar boyunca. İnsanın insana bu kadar yakın olduğu başka bir sanat var mı bu dünyada? İnsan hem mutluluğunu hem acısını bir arada yaşamaya yatkın değil midir? Tüm törenler bunun için yapılmıyor mu? Tiyatro da böylesi bir törensel buluşma değil mi? Biz bugünün, bu törenin en coşkulu hali olan bir festivale 'merhaba' diyoruz hem tiyatroya hem de tüm Adanalı seyircilere. Dünyanın dört bir yanından gelen çiçekleri seriyoruz seyircilerin önüne. 17 yıl boyunca bu festivale sahip çıkan, onu bugünlere getiren başta Adanalı seyircilere, bizimle kol kola girerek efsane yaratan başta merhum Sakıp Sabancı'ya ve Sabacı ailesine, olmazsa olmaz devletimize, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e teşekkürlerimi sunuyorum."

Adana Valisi Mustafa Büyük de festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, festivalin Sabancı Vakfı'nın kültür sanat aktiveteleri arasında çok önemli yere sahip olduğunu belirtti.

Festivalin, Sakıp Sabancı'nın emanetlerinden birisi olduğunu vurgulayan Koyunsağan, şunları kaydetti:

"Bu yüzden biz de her sene en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Açılışı, her zamanki gibi anlamlı bir günde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde yapıyoruz. Türkiye'nin en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali, en anlamlı gününde seyircisiyle buluşuyor. Bu seneki festival, 24 oyunla en zengin festival olarak kendi rekorunu kırıyor."

"Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü"

Festival kapsamında verilen "Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Onur Ödülü"nün bu seneki sahibi oyuncu Cihan Ünal oldu.

Ünal, Zerrin Koyunsağan'dan aldığı ödülün ardından yaptığı konuşmada, Adana'nın özel bir seyirciye sahip olduğunu ifade etti.

Kente hep mutlu gelip mutlu ayrıldığını dile getiren Ünal, "Beni bu ödüle layık görenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ünal, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir" sözünü hatırlatarak, "Tiyatro bir mucizedir, bütün sanatları bünyesinde toplayan bir sanattır. İçinde heykel, resim, müzik, bale, dans, var" şeklinde konuştu.

Ünal'ın konuşmasının ardından İstanbul Devlet Tiyatrosu "Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş" oyununu sahneledi.

Törene, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Satı Bahadır Köse, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek ve ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza da katıldı.

Festival programı

Adana Devlet Tiyatrosu Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi ve İstanbul'da Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'nde yapılacak temsillerle 24 farklı oyun, 59 temsille sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Festivalde bu yıl ABD'den Summer Nite Theatre "Marat/Sade", Çin'den Shangai Dramatic Arts Center "Köpeğin Yüzü", Fransa'dan Demons Et Merveilles "Lulu'nun Beyaz Gecesi", Portekiz'den Espetaculo da Dobrar "Goda", Makedonya'dan Üsküp Türk Tiyatrosu "Bir Yaz Gecesi Rüyası", Yunanistan Ulusal Tiyatrosu "Pasta" ve Ukrayna'dan Kiev Modern Bale Tiyatrosu "Carmen TV" adlı oyunlarını sahneleyecek.

Türkiye'den ise İstanbul Devlet Tiyatrosu "Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş", Trabzon Devlet Tiyatrosu "Rulet", Sivas Devlet Tiyatrosu "Kanlı Düğün", Ankara Sanat Tiyatrosu "Halktan Biri" ve "Tesadüfen Kadın Elizabeth", Semaver Kumpanya "Kuşlar" ve "Veriler", Tiyatro Adam "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı", İkinci Kat Tiyatrosu "Fü", Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu "Kafesten Bir Kuş Uçtu" ve Pürtelaş Tiyatrosu "Savaş" adlı oyunlarıyla seyirci karşısına çıkacak.

Festival, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı sanatseverlerle buluşturmak için sahnesinde "genç tiyatro toplulukları"na da yer açacak. Festival kapsamında 5 "genç tiyatro topluluğu", Adana Devlet Tiyatrosu Fuaye Genç Sahne'de oyunlarını sergileyecek.

Tiyatronun yanı sıra birçok etkinliğe yer verilecek festival kapsamında, dans, oyun yazma, görme engelliler için okuma tiyatrosu, çocuklarla maske ve kukla yapımı konularında atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Festival, 30 Nisan'a kadar sürecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak