Evlerdeki engeller kalkıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, başlattığı Engelsiz Evler Projesiyle engellilerin evlerindeki engelleri ortadan kaldırarak daha konforlu bir yaşam sunuyor

Evlerdeki engeller kalkıyor
Evlerdeki engeller kalkıyor
GİRİŞ 05.05.2015 11:58 GÜNCELLEME 05.05.2015 11:58

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak için Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Engelsiz Evler Projesiyle engellilerin evlerinin girişlerine rampa yapılıyor, mutfak ve banyoları yeniden düzenleniyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, plajları engellilere uygun hale getiren belediye, şimdi de evleri engelsiz hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde müjdesini verdiği Engelsiz Evler Projesi kapsamında, evinde sorun yaşayan engellilerin başvurusu üzerine Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı uzmanları önce evde inceleme ve tespit yapıyor.

Tesbitin ardından bina girişlerine engelli rampaları yapılıyor, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda mutfak tezgahlarının, lavaboların, elektrik anahtarlarının yükseklikleri ayarlanıyor.

Fotoselli aydınlatma sistemlerinin de kurulduğu projeyle banyo tuvalet ve lavabo, engelli bireyin rahat kullanabileceği şekle getiriliyor. Yatalak durumdaki hastaların bir odaya mahkum olmaktan kurtarıldığı proje kapsamında evlerinin kapıları genişletilerek, bir odadan diğerine yataklarıyla rahatlıkla geçmelerini imkan sunuluyor.

Akan çatılar onarılıyor, evler boyanıyor, kapı ve pencereleri değiştiriliyor, ihtiyaç varsa eve parke döşeniyor, eşya yardımında bulunuluyor.

Balbey Mahallesi'ndeki yatalak hasta Hayrettin Ortakalaycı, yapılan sürgülü kapı sistemi ile artık balkona yatağıyla rahatça girip çıkabildiğini söyledi.

Evinin kapılarının yatağın geçebileceği şekilde genişletildiğini ifade eden Ortakalaycı, "Balkon kapısını tamamen değiştirip sürgülü sisteme dönüştürdüler. Artık balkona çıkıp, dışarıyı izleyebiliyorum. Başkan Türel'e ne kadar teşekkür etsem az" dedi.

Engelli Tufan Yılmaz ise Engelsiz Evler Projesi'ne başvurmasının ardından apartman girişine portatif bir rampa yapıldığını, böylelikle tek başıma rahatça evine girip çıkabildiğini kaydetti.

Gebiz Mahallesi'nde yaşayan engelli Alpaslan Kocaoğlu da proje kapsamında evinin mutfak, banyo, tuvaletin rahat kullanabileceği şekilde düzenlendiğini, akan çatısının onarıldığını, su alan pencerelerin değiştirildiğini, evin zeminin laminant parke ile döşendiğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor