"2. Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu"

Gebze Belediyesince, Fatih Sultan Mehmet'in vefatının 534. yılı dolayısıyla bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyum, törenle başladı

"2. Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu"
"2. Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu"
GİRİŞ 22.05.2015 15:46 GÜNCELLEME 22.05.2015 15:46

Gebze Belediyesince, Fatih Sultan Mehmet'in vefatının 534. yılı dolayısıyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu" törenle başladı.

Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumda, konusunda uzman 20 akademisyen, Osmanlı İmparatorluğu ve Fatih Sultan Mehmet dönemini her yönüyle ele alacak.

Kum sanatıyla yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in hayatının konu edildiği tanıtım filminin ardından konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, çağ açıp çağ kapatan böylesine yüce bir şahsiyetin Gebze ile bağının olmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Düzenledikleri Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu ile hem Fatih Sultan Mehmet'e vefa borcunu ödemek hem de Gebze'nin çok fazla bilinmeyen tarihi kent kimliğini canlandırmak istediklerini vurgulayan Köşker, "Bu millet tarih boyunca, tarihin akışını değiştiren liderler ve dünya çapında büyük şahsiyetler yetiştirdi. Fatih Sultan Mehmet de bu liderler içerisinde çok özel ve önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.

Hünkara Vefa Sempozyumu'nun kendileri için yeni düşünceler ve yeni ufuklar açtığını anlatan Köşker, şöyle devam etti:

"Türkiye ve yurtdışından pek çok ülkenin arşivinden toplanan 150 belge ile bir kitap çalışması yaptık. Prof. Dr. Mehmet Çelik hocamızın editörlüğünde, titiz bir çalışmayla "Fatih Sultan Mehmet Dönemi Fermanları ve Arşiv Belgeleri" adlı muhteşem bir eser ortaya çıktı. Fatih dönemi belgelerinin yer aldığı bu kültür hazinesi tarih ve kültür araştırmalarına kaynaklık edecek. Bu önemli eserin ortaya çıkmasında katkısı olan tüm bilim adamlarımıza ve tarihçilerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum."

Sempozyuma Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Prof. Dr. Mehmet Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Durak Demirel, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Bugün üç oturumda son erecek sempozyumda akademisyenler "Rus literatüründe Konstantinapol ve Fatih Sultan Mehmet", "Grekçe Ferman ve Beratlarından Fatih Dönemi", İstanbul'un Fethi Sırasında Şehirde Yaşananlar ve Psikolojik Durum", "Fatih Döneminde Saray ve Ziyafet Sofraları" ve "İstanbul'un Fethine Giden Yolda Gebze'nin Önemi" konu başlıklarını ele alacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır