Öncü Türk kadınlarını yurtdışında tanıtmayı hedefliyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesinden emekli bilim tarihçisi ve kimya mühendisi Dr. Günseli Naymansoy, çalışmalarıyla Türk kadınının ufkunu genişleten 50 kadını yurtdışında tanıtmayı amaçlıyor.

Öncü Türk kadınlarını yurtdışında tanıtmayı hedefliyor
Öncü Türk kadınlarını yurtdışında tanıtmayı hedefliyor
GİRİŞ 22.07.2015 10:07 GÜNCELLEME 22.07.2015 10:07

Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisinin isteğiyle hazırladığı fotoğraf sergisinden yola çıkarak "50 Öncü Türk Kadını" adlı kitabı yazdığını söyledi.

Bu kitabın 2012'de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırıldığını ve yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Naymansoy, şöyle devam etti:

"Sergide, Türk kadınına yol açanların, kadınlar tarafından yeterince tanınmadığını fark ettim. Böylece bu öncü kadınları daha geniş kitlelere tanıtmanın bir zorunluluk olduğunu düşündüğüm için kitabı yazmış ve amacıma bir parça da olsa ulaşmıştım ancak nihai amacım, bu olağanüstü kadınların yurtdışında da tanıtılmasıdır. Son yıllarda üzerinde tekrar düşünüp geliştirdiğim kitabımı Türkçe-İngilizce olarak yeniden yazdım. Çalışmamı en kısa sürede dünyadaki önemli kadın müzelerine göndereceğim. Kriterim, öncü olmak ve lider ruhuyla kendinden sonra gelenlere yol açmış olmaktı. Bu olağanüstü kadınlar, Osmanlı'nın son döneminden başlayarak günümüze kadar her alanda fark yaratmıştır. Ulu Önder Atatürk de Türk Kadınına hak ettiği saygıyı göstermiş, onu Cumhuriyet'in itici gücü olarak görmüş ve her alanda eğitim yapmasını desteklemiştir. İşte bu sayededir ki bugün Türk kadınları bilim alanında dünyada en etkin kadınlardır."

- "Bu kitap, öncü kadınlarımıza saygı duruşudur"

Naymansoy çalışmasında, her koşulda lider ruhunu korumayı başararak alanında öncü olan kadınların yer aldığını belirtti.

Örnek olarak, ilk kadın fotoğrafçı Naciye Suman'ın, 1919'da İstanbul işgal altındayken aile bütçesine katkı sağlamak için "Hanımlar Fotoğrafçısı Naciye" adıyla ünlendiğini aktaran Naymansoy, "Cephedeki eşlerine fotoğraf göndermek isteyen kadınların yoğun ilgisini çekerek kendisi gibi başka kadın fotoğrafçıları da yetiştirmiştir. Henüz 23 yaşındayken yazdığı 'Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Dersleri' adıyla ve Sultan Abdülhamid'in desteğiyle basılan kitabında eğitimle ilgili görüşlerini açıklamıştır. İkinci rütbeden şefkat nişanı alan Ayşe Sıdıka Hanım da kitapta yer alıyor" ifadesini kullandı.

Dr. Günseli Naymansoy, Anıtkabir inşaatının kontrol mühendisi olarak görev yapan mühendis Türk kadınlarının rol modeli olan Sabiha Rıfat Gürayman ile 1956'da ABD'de ilk kez gerçekleştirilen Deprem Mühendisleri Konferansı'na tüm dünyadan katılan tek kadın olan jeoloji mühendisi Prof. Dr. Nuriye Pınar Erdem'in de kitapta yer aldığını anlattı.

İlk kadın otomobil yarışçısı Samiye Cahid Morkaya ve Eskişehir’de Çifteler Köy Enstitüsü'nde bir bina inşa eden ilk kadın mimar Leman Tomsu gibi farklı alanlardan pek çok öncünün yaşam öykülerinin ilgiyle okunacağına inandığını dile getiren Naymansoy, "Ayrıca Cumhuriyet döneminde bilime ciddi katkılar yaparak evrensel kabul görmüş bilim insanları ve sanatçılar da kitapta bulunuyor. Kitabımla kadın belleğine küçük de olsa bir katkı sağladığım için mutluyum ve kitabı değerli bularak basımında emek veren Eskişehir Büyükşehir Belediyesinde görevli arkadaşlara ve sunuş yazısını yazan değerli hocam Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'e çok teşekkür ederim'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü