Gevale Kalesi'nde tarihe yolculuk

Konya'nın siluetini oluşturan tarihi Gevale Kalesi'ni gün yüzüne çıkartmak amacıyla 2012 yılında başlatılan kazı çalışmaları, yaklaşık bin 700 metre yükseklikte devam ediyor.

Gevale Kalesi'nde tarihe yolculuk
Gevale Kalesi'nde tarihe yolculuk
GİRİŞ 28.07.2015 16:31 GÜNCELLEME 28.07.2015 16:31

Konya'nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan Gevale Kalesi, yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, yaptığı açıklamada, Gevale Kalesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarının 2012 yılında yüzey araştırması ile başladığını söyledi. 

Kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden izin alınarak yapıldığını belirten Şimşir, çalışmalarda 2013 ve 2014 yılında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve bazı sarnıçlar ortaya çıkarıldığını dile getirdi.

Bu yıl 1 Haziran'da yaklaşık 30 işçi ile çalışmalara başladıklarını anlatan Şimşir, "Ramazan ayı içinde de bu çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etti. Son dönemde çalışmalarımızı Gevale’nin zirvesinde yoğunlaştırdık. Bu yıl zirveyi tamamen kazıp ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi.

Şimşir, kazı çalışmalarının yanında bazı restorasyon çalışmalarının da yapılacağını, tapınak ve potern diye bilinen mekanların yanı sıra sarnıçların restorasyon projesinin çizildiğini dile getirdi.

Bu yıl zirvedeki çalışmalarda daha çok üst örtüsü ortaya çıkmamış mimari mekanların tespit edildiğine işaret eden Şimşir, "Birçok buluntu da ele geçirmiş durumdayız. Sırlı, sırsız seramik kap-kacak, bazı metal objeler ve bunların yanında çeşitli küçük el eşyaları tespit ediyoruz. Bir ekibimiz tarafından bunların temizlik çalışmaları yapılıyor. Daha sonra konservasyon ve restorasyonu yapılacak" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?