Osmanlı'yı asla affetmeyen büyük Mutasavvıf

Limni’de Bir Sürgün Veli “Niyazi Mısri” adlı programda konuşan yazar Sadık Yalsızuçanlar, Mısri’nin Osmanlı’nın onu affetmesine rağmen kendisinin Osmanlı’yı asla affetmediğini vurguladı.

Osmanlı'yı asla affetmeyen büyük Mutasavvıf
Osmanlı'yı asla affetmeyen büyük Mutasavvıf
GİRİŞ 10.02.2011 14:30 GÜNCELLEME 10.02.2011 14:30
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

17.yy. Türk Edebiyatı’nın önde gelen Mutasavvıf şairlerinden olan Niyazi Mısri’nin hayatı ve şiirleri yazar Sadık Yalsızuçanların anlatımıyla Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen bir programla tekrar hatırlandı. 

“Onun Dünyası Kıyısız Bir Deniz Gibi”

Limni’de Bir Sürgün Veli “Niyazi Mısri” adlı programda konuşan yazar Sadık Yalsızuçanlar  Niyazi Mısri’nin Yunus tarzı aşikarene şiir geleneğinin büyük ve parlak şairlerinden biri olduğunu, onun irfan ve düşünce dünyasının yeni keşfedilmeye başlandığını ifade etti. Yalsızuçanlar, Niyazi Mısri’nin düşünce dünyasının insanların algı sınırlarını zorladığını kaydederken, Mısri’nin dünyasının kıyısız bir deniz gibi olduğunu belirtti.

kullan

“Osmanlı’yı Asla Affetmedi”

Niyazi Mısri’nin hayatının büyük bir bölümünü nefsini terbiye ile uğraştığını vurgulayan Yalsızuçanlar, Mısri’nin düşünce ve eylemlerinden dolayı Osmanlı yönetimi tarafından üç kez sürgüne gönderildiği ve son sürgünde Osmanlı’nın onu affetmesine rağmen kendisinin Osmanlı’yı asla affetmediğini vurguladı.

“Ender Bilgelerden Biri”

Niyazi Mısri’nin Divanının yüzyıllar boyu dergâh ve medreselerde ders kitabı olarak okutulduğunu ve Mısri’nin yaşadığı güzellikleri bu eserinyle aktardığını belirten Yalsızuçanlar, Niyazi Mısri’yi anlamak için analitik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ve onun çok ender bilgelerden biri olduğunu kaydetti.

“Niyazi Mısri Tanıtılmalı”

Hayatını bir ideal uğruna hiçe sayan Niyazi Mısri’nin nefesleri, kelamları ve sözlerinin zenginlikler ile dolu olduğuna vurgu yapan Yalsızuçanlar, Niyazi Mısri’yi tanımak, anlamak ve tanıtmanın öneminin altını çizdi.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 21
  • sterk 13 yıl önce Şikayet Et
    cevat kaya. soruna cevap müslüman bir anne babandan doğan çocuğunu birileri alıp hindu inancına göre yetiştirseydi sen bunu kabul edermiydin adım gibi emin asla kabul etmezdin insanlığada aykırıdır dinimizede aykırıdır rabbim doğru yoluda göstermiş yanlış yoluda aklı vermiş doğrusunu bulasın diye isteseydi yeryüzündeki bütün mahlukat islam fıtratı üzerinde yaşar ve ölürdü ama seçme hakını vermiş kafan aldımı şimdi osmanlının geneli için konuşmadım tamammı
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    NİYAZİ MISRİnin OSMANLIYI AFFETMEDİĞİNİ DAİR DELİLİNİ GÖSTER, ATIP TUTMA!. Sn. Sadık Yalsızuçanlar kaynak göster, nerede, ne zaman söylemiş, delillerinle konuş, eğer kendi kafandan atıp tutuyorsan BELALARI ÜZERİNE ÇEKER DURURSUN! Sakın ha delilsiz konuşma, bizlere yanlış bilgi sunma! Senin görüşün mü bunu ayrıca yaz. Eğer yanlış bir istikamet çiziyorsan ÇİZDİĞİN TÜM YOLLAR SENİ AĞLATIR bilesin!
    Cevapla
  • cevat kaya 13 yıl önce Şikayet Et
    STERK E BİR SORU. çocuklara kendi fikirlerimizi benimsetmet peki hangi fikri benimsetecegiz
    Cevapla
  • Fatih Korkmaz 13 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış yorum. Allahın veli kulları üzerlerinde başka kulların hakkı ile Rablerinin huzuruna çıkmazlar, o zaman Rahmeti sonsuza iman etmiş olmazlar. Veli zatlar herkese ama herkese haklarını helal ederler merak etmeyin, onlar Resulun peşinden giderler.
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH OSMANLIDAN RAZI OLSUN, İSLAMIN KILICI, SESİ VE NEFESİ, DÜALARIMIZLA... Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı Sultanları tek gayeleri vardı İSLAMA HİZMET, HAZRET-İ MUHAMMED aleyhisselama LAYIK ÜMMED! Onlar İslamın SESİ VE NEFESİ idi, Onlar kafirlerin, bidat ehlinin korkulu rüyası idi! İslama değil saldırmak en ufak bir karalama kampanyası yapılsa ORDUYU ÜZERİNİZE SALARIM KAHPELER HADDİNİZİ BİLESİNİZ derdi ve kötü fiillerin işlenmesini anında önlerdi! Kim Osmanlımı sevmiyorsu İSLAMA TERSODUR, kim Sultanlarına leke sürüyorsa PEYGAMBERİMİ ÜZÜYORDUR! Allah Onlardan razı olsun düalarımızla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?