Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri

Bosna Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri'nin 502. Yıl etkinlikleri kapsamında ülkenin değişik yerlerinden gelerek Karaula kasabasından yola çıkan atlı birlikler, Donyi Vakuf kentinde binlerce Bosnalı tarafından karşılandı.

Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri
Bosna'da Ayvaz Dede Şenlikleri
GİRİŞ 23.06.2012 19:38 GÜNCELLEME 23.06.2012 19:38

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oluyor. Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden gelerek ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle Karaula kasabasından bu sabah yola çıkan atlı birlikler, Donyi Vakuf kentine ulaştı.

Yaklaşık 300 attan oluşan birliklerin Donyi Vakuf kentine girişi dolayısıyla karşılama töreni düzenlendi. Törene katılan binlerce Boşnak, Donyi Vakuf kentinin ana caddesinde sağlı sollu dizilerek, ellerinde Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla atlı birliklerin geçişini heyecanla izledi. Ellerinde sancaklar ve Türk bayraklarıyla kente giren birliklerin karşılama töreninde, Türkiye İzcilik Federasyonu'nun organizasyonuyla Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılan izciler de geçiş yaptı.

Bu sabah Karaula'dan yola çıkarılan sancağı, Prusaç'a ulaştırılmak üzere Ayvaz Dede Şenlikleri'nin organizatörü Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Karaula kasabasında imam olarak görev yapan Salih Arslanoviç'e teslim etti.

Saraybosna, Mostar, Zenica, Banja Luka gibi çok sayıda kentten gelen atlı birlikler daha sonra Donyi Vakuf'tan Prusaç'a devam etti.

-Mehteran Takımı yürüyüşe katılamadı-

Bu arada, son yıllarda adeta Ayvaz Dede Şenlikleri'nin sembolü haline gelen mehteran takımı bu yıl Donyi Vakuf'ta gerçekleştirilen yürüyüşe katılamadı. Ülkenin değişik yerlerinden etkinlikleri ve mehterin geçişini izlemek için gelen binlerce Boşnak, mehterin bu yıl yürüyüşte bulunmaması nedeniyle üzüntü duydu. Katılımcılar mehterle birlikte her yıl büyük coşkunun yaşandığı yürüyüşte bu heyecanı ve coşkuyu bulamadıkları için üzüldüklerini ifade ettiler.

Travnik Müftüsü Abdibegoviç, halka yarın Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı'nın büyük bir coşku yaşatacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise mehterin bundan böyle Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılımını kurumsallaştıracaklarını ve her yıl düzenli olarak bu etkinliklere mehter göndereceklerini, halkın coşkusuna bu şekilde ortak olacaklarını kaydetti.

-Türkiye'den anlamlı katılım-

Bu yıl 502. kez düzenlenen şenliklere dünyanın çeşitli yerlerindeki Boşnakların yanı sıra Türkiye'den de yoğun katılım oldu. Çok sayıda tur şirketi, şenlikler için binlerce kişiyi Türkiye'den Bosna-Hersek'e getirdi.

Etkinliklere, Türkiye İzcilik Federasyonu, İzmir'in Menemen, Manisa'nın Akhisar belediyelerinden de yoğun katılım oldu. Ayrıca, Boşnak kökenli İzmir Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Donyi Vakuf kentinde atlı birliklere katıldı. Ayvaz Dede'nin Bosna topraklarına 552 yıl önce geldiği Manisa'nın Akhisar ilçesinden de katılım oldu. Akhisar doğumlu AK Parti Manisa milletvekili Uğur Aydemir, Belediye Başkanı Salih Hızlı, İlçe Kaymakamı Kamil Köten ve ilçeden çeşitli yetkililer etkinliklerde yer aldı.

Etkinlikler kapsamında, yarın Prusaç kasabasından Ayvaz Dede Şenlikleri'nin yapılacağı alana toplu yürüyüş yapılacak. Yaklaşık 8 kilometrelik yolculuğun ardından Ayvaz Dede'nin yaşanan kuraklık sırasında 40 gün boyunca dua ettiği ve daha sonra suyun çıktığı alanda toplu namaz kılınacak ve dua edilecek.

-Ayvaz Dede-

Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce insanın katılımıyla Bosna-Hersek'te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşat maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusac kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda insan da Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'ı seçişi dolayısıyla da yapıldığı biliniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap