Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası Avrupa'da

‘1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası’ Avrupa'da halkın beğenisine sunuluyor.

Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası Avrupa'da
Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası Avrupa'da
GİRİŞ 16.10.2014 13:56 GÜNCELLEME 16.10.2014 15:17

İslam dünyasından bilginlerin, 100 yıllar boyunca yaptıkları çalışmalar ve ortaya koydukları eserler İlk kez Avrupa’da sergileniyor. Müslümanların bugünkü dünyaya katkılarını gözler önüne seren ‘1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası’ sergisi Hollanda, Rotterdam’da.

İslam medeniyetinin dünya bilim ve teknolojisne yaptığı katkının etkileşimle aktarıldığı ‘1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası’ 29 Ağustos 2014 ila 11 Ocak 2015 tarihleri arasında ilk kez ‘Kara Avrupası’nda sergileniyor. Merkezi Londra’da bulunan ve dünyanın birçok yerinden bilim adamının üye olduğu Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı (FTSC) tarafından gerçekleştirilen ‘1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası’ sergisi; Müslümanların tıp, astronomi, coğrafya, mimari, ticari ve matematik başta olmak üzere birçok alandaki buluşlarıyla günümüz bilim ve teknolojisinin temellerini ele veriyor.

Diyarbakırlı mühendis El Jazari

7’nci yüzyıldan başlayarak 17’nci yüzyıla uzanan bilimsel mirası gözler önüne seren Rotterdam’daki sergide, Amerika kıtasını keşfinden önce çizen Piri Reis, döneminin usta mimarı Mimar Sinan ve Konya’nın kervansarayları da anlatılıyor. Sergi alanının girişinde gösterilen ‘1001 İcat ve Sırlar Kütüphanesi’ kısa filmde “Sir” ünvanlı İngiliz aktör Ben Kingsley, 13’üncü yüzyılda Diyarbakır’da yaşamış mühendis El Jazari’yi canlandırıyor.

İbn-i Sina, Eş Jazari, El Harezmi eserleriyle Rotterdam’da

İspanya’dan Çin’e kadar uzanan İslam medeniyetinin kültürel ve bilimsel mirasının Avrupa’da yaşayanlara en doğru şekilde aktarıldığı sergide; mühendis El Jazari, matematikçi İbn Haytam, Cebir’in kurucusu El Harezmi, Sinüs ve Kosinüs’ü tasarlayan Harezmi ve tıp adamı İbn-i Sina’nın eserleri ziyaretçilere etkileşimle anlatılıyor.

“1001 İcat”ı Erdoğan davet etmişti

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Londra Bilim Müzesi’nde rekor ziyaretle ağırlanan 1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası sergisi, gezilmişti. Dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından serginin Türkiye’ye istenmişti. “Avrupa Kültür Başkenti” etkinlikleri kapsamında 18 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul’a getirilen serginin açılışını bizzat Erdoğan yaptıştı. Başbakanlık ortaklığıyla ve ALJ Community Initiatives desteğiyle gerçekleştirilen sergi, 5 Ekim 2010 tarihine kadar 400 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı.

New York’tan Kuala Lumpur’a; “1001 İcat”

1001 İcat: Müslüman Medeniyetinin Kalıcı Mirası daha önce İstanbul, Birleşmiş Milletler, Birleşik Krallık Parlementosu, Los Angeles, New York, Washington DC, Dhahran, Riyadh, Jeddah, Abu Dhabi, Londra, İsveç, Kuala Lumpur, Kuala Terengganu, Doha, Al Ahsa ve Sharjah’ta sergienmişti.

Kadir Cansi / Westdeutsche Allgemeine Zeitung

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!