'Hürriyet Devlet gazetesi' iddiası

Türkiye'nin en büyük gazetelerinden Hürriyet ile ilgili ortaya atılan bir iddia yenilik yutulur cinsten değil; Hürriyet Devlet gazetesi mi? İddiayı ortaya atan gazeteci delil gösteriyor.

'Hürriyet Devlet gazetesi' iddiası
'Hürriyet Devlet gazetesi' iddiası
GİRİŞ 20.02.2008 15:25 GÜNCELLEME 20.02.2008 15:25
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış
Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'de başörtüsü tartışmaları ekseninde gazetecilik etiği tartışıldı.



Tartışmaya Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi, Radikal yazarı Haluk Şahin, gazeteci-yazar Alper Görmüş, Hürriyet Gazetesi yazıişleri müdürü Tufan Türenç ile Sabah yazarı Nazlı Ilıcak katıldı.


Tartışmaya damgasını vuran konu ise 'devlet gazetesi' tartışması oldu.


Gazeteci Alper Görmüş, konuşmasının bir yerinde 'Bu tartışmalarda yoğun olarak dile getirilen konu, bir tarafın laiklik elden gidiyor söylemini dile getirmesidir. Bu şu anlama geliyor, laiklik elden gidiyorsa imha edilecek bir taraf var demektir. Karşı tarafın imha edilmesi lazım bu durumda...'


Görmüş'ün bu sözlerine Oktay Ekşi ve Tufan Türenç itiraz ederken Görmüş'ten bir bomba daha geldi...


'Hürriyet Devlet gazetesi...'


Tufan Türenç , 'Çok ayıp bu da nereden çıktı?' şeklinde itirazlarını yükseltirken Alper Görmüş bu sözlerine dayanak yaptığı kaynağını açıkladı;


'Aydın Doğan, Nuriye Akman'a verdiği röportajda Hürriyet'in Devlet gazetesi olduğunu dile getirdi..'


Görmüş, Hürriyet Gazetesi'nin Necip Hablemitoğlu cinayetinde gösterdiği tavrın buna bir önrek teşkil edeceğini de ileri sürdü; 'Hablemitoğlu öldürüldükten sonra 3-4 gün büyük gazetelerin hiçbirinde cinayeti kimin işlediğine ilişkin bir şey çıkmadı. Ama 4. gün Hürriyet 'Cinayet İran kaynaklı' diye manşet attı. bu bile yeter...' dedi.


Oktay Ekşi, Başbakan Erdoğan'la ilgili söylediği ve 'sonun sonra Menrderes gibi olur' sözlerine de açıklık getirdi. Ekşi, Erdoğan-Menderes benzetmesi yapmak istemediğini, sözlerinin yanlış yorumlandığını bildirdi.


AYDIN DOĞAN NE DEMİŞTİ?


Zaman Gazetesi'nde 10.09.2002 tarihinde yayınlanan ve Nuriye Akman'ın yaptığı röportajda Aydın Doğan soruları şu şekilde cevapladı:


Oğlunuzun olmaması sizi hiç üzdü mü?


Hiç üzmedi; ama eşimi üzdü. Son kızım doğduğunda eşim çok üzüldü. Ben hiç üzülmedim. Kızlardan da çok memnunum. Bana bugüne kadar bir problem çıkarmadılar. Benim için önemli olan, bana problem çıkarmamaları, beni kamuoyu önünde zor duruma düşürmemeleri. Ama gayet akılları başlarında.


Damatları oğul bildiniz mi?


Tabii kızlarla araları iyi olduğu sürece oldu. Kızlarla araları açılınca...


Babanız Halk Partisi ilçe başkanıydı. Bugünkü siyasi görüşünüz ne?


Oyumu kime vereceğimi niye söyleyeyim yani. Ama bana Mesut Bey’in adamı diyorlar.


Ayrıca YTP oluşumunun ardında da sizin olduğunuzu, hükümeti sizin devirmeye çalıştığınızı, beceremeyince güçsüz hissettiğinizi, yeni yayın ilkeleriyle güçlenme ihtiyacı duyduğunuzu da söylüyorlar.


Ya Frankfurt kriterleri diye bir dalga uydurdular. Türkiye komik bir ülke. Mesut Yılmaz geldi oraya. Tayyip Bey geldi, Tansu Çiller geldi. Üçü de birbirinin elini sadece törende sıktılar. Hiçbiriyle de özel bir şey konuşmadık. Mesut Bey, Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli toplantıya giriyorlar. Bülent Ecevit diyor ki, “Bu MHP’siz ve Ecevit’siz hükümet formülünü Frankfurt’ta kurdunuz değil mi Sayın Yılmaz?” Mesut Bey diyor ki “Ya ne dediniz, anlamadım.” Ya bir ülkenin başbakanı, bizim ülke dedikoduya çok kolay inanıyor. Sizi temin ederim, hiçbiriyle siyaset konuşmadık. Hepsi benim misafirlerimdi. Sağ olsun Tayyip Bey ile otelde kahvaltı ettim, Mesut Bey ile 30 kişiyle yemeğe gittim, saat ondan sonra. Tansu Hanım ile de yirmi kişi yemeğe gittik. Binaenaleyh, bunların hepsi dedikodu.


Siyasi görüşünüzü açıklarken, “mek parmak soldayım” dermişsiniz.


Evet, ben onu Milliyet Gazetesi için söyledim.


Nedir Mek? Bir Kelkit lafı mı?


Evet, çok az demek. Biraz Kelkit lafı da olabilir; ama biliyorsunuz, Türkiye’de 1917 solcuları var, 1968 solcuları var, bir de 1990’dan sonraki solcular var. 1917 solcuları hâlâ Japon askerleri gibi şeyde bekliyorlar.


Savaşın bitmesini.


Ama hâlâ aynı şeyleri söylüyorlar. 68 solcuları değişmeye çalışıyorlar; ama tam değişmiyorlar. Ben 90 solcularındanım diyebilirim, yani mek parmaktan kastım o.


Milliyet mek parmak soldaysa, Hürriyet nerede?


Hürriyet devlet gazetesi daha çok.


Güzel! Demin devlet gazetesi olduğunu kabul etmiyordunuz, şimdi itiraf ettiniz. (Kahkahalar)


Bunun için fazla konuşmamak lazım. (Kahkahalar) Ben bir kadeh içmiş olsaydım, sen beni felaket konuşturacaktın demek.


Hürriyet’i herkese verirler mi derken, bunu demek istiyordum.


İyi ediyordun. (Kahkahalar) Ne diyeyim.


Demeyin bir şey. Gazete patronu olmanıza Vehbi Koç’un maddi bir katkısı oldu mu?


Hayır. Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’la dostluğum nedeniyle yıllarca Milliyet için Vehbi Koç’un dediler. İnan Kıraç’ın Milliyet Gazetesi’ni almamda çok büyük manevi katkısı oldu. Vehbi Bey’in de manevi katkıları çok olmuştur. Her zaman giderdim Vehbi Bey’e akıl almaya. İhtiyacım yoktu, olsaydı maddi katkısı da olurdu. Ödünç para katkısı olurdu. Nitekim Hürriyet’i aldığım dönemde de bankalarından kredi aldım.


NURİYE AKMAN'IN AYDIN DOĞAN'LA YAPTIĞI RÖPORTAJIN TAM METNİNE BU LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ...

YORUMLAR 16
  • isimsiz hümanist 16 yıl önce Şikayet Et
    Görmüş\'e alkış. Aslanım Alper Görmüş. Bu adamın tespitleri mükemmel. Şu anda ülkeyi karıştıran ve devletçi tutumuyla dindarları, alevileri, kürtleri ve azınlıkları en çok rahatsız eden gazete Hürriyettir. Alper Görmüş gibi usta ve dürüst bir gazeteciye yakışan sözler etmiş. Alkışlıyorum kendisini
    Cevapla
  • hakan otuken 16 yıl önce Şikayet Et
    zamana laf atmayın. zaman gazetesinin eleştirilecek neyi var apaçık doğru işte ne safsatası olacak ki
    Cevapla
  • İker türk 16 yıl önce Şikayet Et
    Zaman. Bence En İyi Gazete Zaman En Azından Dogru Haber Yazıyor! Zaten Satışlarındanda Anlaşılıyor En Çok Satan Gazete
    Cevapla
  • TAYFUR OKAN 16 yıl önce Şikayet Et
    hürriyet devlet gazetesi değildir.. Zira T.C Devleti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Ben demiyorum, Anayasa diyor.:) hürriyetin bir yerinde gerçek demokrasiyi, gerçek laikliği, gerçek sosyal hukuku gören varsa bana bir anlatsın! hürriyet seçkinci elit oligarşik diktanın gazetesidir! Diyeceksiniz ki tamam işte devleti tarif etmişsin. O zaman size katılıyorum hürriyet o DEVLETİN GAZETESİDİR!
    Cevapla
  • muhammet berke 16 yıl önce Şikayet Et
    \"HÜRRİYET ALMAYIN TÜRKİYE HUZUR BULSUN\". Hürriyet almayın, aldırmayın,okumayın,okutmayın... Hürriyet; Türkiyenin İstikbaline kurulmuş mayın... Kapınızı,Doğan Medeya grubuna sonsuza kadar kapayın ve bir daha açmayın.... \"HÜRRİYET ALMAYIN TÜRKİYE HUZUR BULSUN\"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı