KKTC'de 8 tv kanalı uydu yayınına başladı

Adı Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihiyle özdeşleşen Bayrak Radyosu'nun 46. yılını kutladığı bugün, Türk-Sat Uydu Uplink ve Karasal Sayısal Yayıncılık Birinci Paketi yaşama geçirildi.

KKTC'de 8 tv kanalı uydu yayınına başladı
KKTC'de 8 tv kanalı uydu yayınına başladı
GİRİŞ 25.12.2009 20:43 GÜNCELLEME 25.12.2009 20:43

Böylece, KKTC'de yayın yapan BRT 1, BRT 2, Genç TV, Kanal T, Kanal Sim, Kıbrıs TV, ART ve Ada TV Türksat 3 A uydusundan yayınlarını dünyanın birçok yerine ulaştırmaya başladı.

Bayrak Radyosu'nun Bayrak Radyo Televizyon Kurumu adı altında 46. kuruluş yıldönümü nedeniyle kurum tesisinde düzenlenen resepsiyona, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, bazı bakanlar, milletvekilleri, davetliler ve kurum çalışanları katıldı.  Saygı duruşuyla başlayan resepsiyonda, İstiklal ve Mücahitler Marşı okundu.

-TALAT: ''VAROLUŞ MÜCADELESİYLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR KURUM''-

KKTC Cumhurbaşkanı Talat resepsiyonda yaptığı konuşmada, 46 yılı geride bırakan BRTK'nın yarım asra merdiven dayamak üzere olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi tarihiyle neredeyse özdeşleşmiş bir kurum olduğunu söyledi.

BRTK'nın, Kıbrıs Türk halkının direniş azmini ayakta tutan ve geliştiren çok önemli işlev gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Talat, direnişin örgütlenmesinde de rol üstlendiğini kaydetti.

Talat, ''BRTK sadece bazı görüşlerin değil, bütün görüşlerin seslendirilmesine imkan vermelidir. Önemi bir o kadar daha artmaktadır. Sesini dünyaya duyurmaya en çok ihtiyacı olan halk biziz. Sesimizi duyurmak ve dünya tarafından anlaşılmak ihtiyacımızdır'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bu yönde her yoldan çalışmak, medyanın sınırları, kıtaları aşan imkanlarını kullanmak gerektiğini ifade ederek, Türksat ve BRTK'yı uydu yayınları konusundaki çalışmalarından dolayı kutladı.

-EROĞLU: ''BRTK ARTIK YALNIZ DEĞİL''-

KKTC Başbakan Derviş Eroğlu da Kıbrıs Türk Mücahidinin, Kıbrıs Türk yönetiminin bugün de KKTC'nin sesi olan BRTK'nın 46. yılını kutlayarak, , Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmada BRTK'nın artık yalnız olmadığını, özel televizyonların da seslerini hudutların ötesine taşıdığını söyledi.

Eroğlu, bunun KKTC halkının becerisini gösterdiğini belirterek, gece gündüz çalışanları kutladı.

-BÜYÜKELÇİ FAKILI: ''DİRENİŞİN SEMBOLÜ''-

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne ve benliğine sahip çıkışının en destansı göstergelerinden birinin Kanlı Noel'e karşı direnişi olduğunu belirterek, bu direniş sonucu halkın bugün özgür yaşadığını söyledi.

Fakılı, Bayrak Radyosu'nun bu direnişin sembolü olduğunu ifade ederek, ''bayrak, bayrak'' anonsunun çok anlamlı olduğunu; Kıbrıs Türk halkının Kanlı Noel'e direnişinin ve imkansızlıklar içinde Bayrak Radyosu'nu kurmasının Anadolu insanını gururlandırdığını ve 1974 Barış Harekatı'nın düzenlendiğini anlattı.

Bugünden itibaren KKTC'de TRT 1 ve TRT 2 yanında, TRT Çocuk kanalının da karasal antenle seyredilebildiğini aktaran Büyükelçi Fakılı, TRT-BRTK işbirliğini takdirle karşıladıklarını; büyükelçiliğin de üzerine düşeni yapacağını belirtti.

Fakılı, Türk-Sat Uydu Uplink ve Karasal Sayısal Yayıncılık Birinci Paketi'nin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydederek, transmisyon merkezine destek sağladıklarını, BRTK projelerine bundan sonra da desteklerinin süreceğini söyledi.

Büyükelçi Fakılı sözlerini, ''Kıbrıs Türkü yalnız değildir, asla yalnız kalmayacaktır. 1963'teki gibi olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti yanınızdadır. 70 milyon sizinledir'' diyerek tamamladı.

-BAKAN TAÇOY: ''BİLİŞİM ADASI VİZYONU ADIMLARI SÜRECEK''-

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da BRTK'nın 46. yılında kilometre taşlarına şahitlik ettiklerini belirterek, iki ay önce bilişim adası vizyonunu koyup yaptıkları çalıştayı hatırlattı ve o günlerde çok önemli anlaşmalar imzaladıklarını kaydetti.

Bu anlaşmalar çerçevesinde Türk-Sat Uydu Uplink ve Karasal Sayısal Yayıncılık Birinci Paketi'nin yaşama geçtiğini ifade eden Taçoy, bunun önemli bir ivme, Kıbrıs Türkü'nün sesini duyurmada önemli bir adım olduğunu, Anavatan'ın desteğiyle önemli adımların devam edeceğini söyledi.

Taçoy, karasal sayısal yayıncılık ikinci paketi için çalışmaların sürdüğünü, gemilerde uzun mesafe tanıma projesinin 2010'da uygulanacağını, TRT Çocuk TV ve TRT FM radyosunun KKTC'ye de aktarıldığını anlattı.

-ACARER: ''TÜRKİYE'DE NE VARSA KKTC'DE DE OLACAK''-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ''sevgi, saygı ve muhabbetlerini'' ileterek, Yıldırım'ın, ''KKTC'ye her türlü desteği verin, Türkiye Cumhuriyeti'nde ne varsa, KKTC'de de olsun'' dediğini; Türksat'ın da kendilerinin de bu yönde çalıştığını söyledi.

-DALBAY: ''İZOLASYONLARIN AŞILMASINDA ÖNEMLİ MİSYON''-

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, tarihi bir kuruluşun çatısı altında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, Türksat'ın 15 yıllık tecrübesiyle Çin'den Afrika'ya çok geniş bir coğrafyaya ulaştırdığı yayınlarına KKTC televizyonlarını da katmasının, izolasyonların aşılmasında önemli bir misyon olduğunu söyledi.

Dalbay, uydu sayısal yayıncılık paketiyle televizyonların bir yayın kalitesi tutturacağını, yayınlarının Türksat kapsama alanına ulaştıracağını ve maliyetlerinin düşeceğini belirterek, bunun Kuzey Kıbrıs'ın medya içerik merkezi olmasına katkı sağlayacak bir altyapı olduğunu ifade etti.

-CANPOLAT: ''BAYRAĞI DAHA YUKARI TAŞIMASINDAN MUTLUYUZ''-

TRT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Canpolat da Kıbrıs Türkünün misafirperverliğine teşekkür ederek, BRTK'nın atılımlarından ve kaliteli yayıncılık için bayrağı daha yukarı taşımasından mutluluk duyduklarını söyledi. Canpolat, kurum çalışanlarını da kutladı.

-KANLI: ''KIBRIS TÜRK MEDYASININ LOKOMOTİFİ''-

BRTK Müdürü Özer Kanlı ise efsanevi bir kuruluş olan Bayrak Radyosu'nun kurulmasının, Kıbrıs Türkü'nün Kıbrıs'ta özgür, egemen, başı dik yaşama isteminin dışa vurumu olduğunu ifade etti.

BRTK'nın KKTC'nin sesi ve kulağı olduğunu belirten Özer Kanlı, kurumu ''ulusal davanın yılmaz savunucusu, Kıbrıs Türk medyasının lokomotifi'' diye niteledi.

Kanlı, 46. yılda başka güzellikler de yaşadıklarını kaydederek, özel televizyonlarla birlikte uydu platformuyla dünyaya açıldıklarını hatırlattı ve Türksat'a teşekkür etti.

''Kardeş kuruluş TRT'nin, TRT Çocuk TV kanalının ve TRT FM'in bugün Kıbrıs Türk halkına ulaştığını'' belirten Özer Kanlı, 2 televizyon ve 5 radyo kanalıyla, internet sayfalarıyla BRTK'nın çağın gereklerini yerine getirebilecek donanıma sahip olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından BRTK'da gönüllü çalışanlara teşekkür belgeleri, 25 yılını dolduranlara plaketleri verildi. Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay'a Başbakan Eroğlu; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer'e de Cumhurbaşkanı Talat tarafından teşekkür plaketleri verildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tele1'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı öven Metropoll araştırma sahibi Özer Sencar'a müdahale
Türkiye'nin hamlesi işgalci İsrail'i derinden vurdu: Bu işe başka ülkeler de bulaşırsa...