Türkiye halkı dombrayı çok sevdi

Saza benzerliğiyle sazın atası olarak bilinen dombra iki teliyle çıkardığı ses herkes tarafından beğeniliyor.

Türkiye halkı dombrayı çok sevdi
Türkiye halkı dombrayı çok sevdi
GİRİŞ 31.07.2014 11:50 GÜNCELLEME 31.07.2014 11:51

Muhammed Taşçılar & Ayşegül Bütünbaş'ın haberi

Sazın atası olan dombra Türklerin hayatında her zaman yer aldı. Dombra üzerinde bulunan iki telin sesi üzüntülere de sevinçlere de ortak oldu. İşte dombranın anavatanı Kazakistan'daki hikayesi.

 Türklerin Ata yurdu Kazakistan'da Dombra ustaları maharetli elleriyle dombra yaparken, yerel sanatçılarda dombra eşliğinde seslerine renk katıyor.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl Cengiz han filmine uyarlanan Dombra şarkısı meşhur olurken, ardından Ak Parti'nin yerel seçim müziği olarak gönüllere girdi.

Kazakistan'da Dombra, Türklerin milli çalgısı olarak adlandırılıyor.

Kazakistan'ın Almatı kentinde Dombra Ustası Meyrim Alioğlu bu işi babadan öğrendiğini dile getirerek "Ben bu işi kendi evimizde geliştirdik. Bazen Avrupa'dan Amerika'dan gelip bu mesleği öğrenmek isteyenler oluyor. Bizde ailecek burada atölye de çalışıyoruz. Dombra fiyatları malzemesine ve işçiliğine göre değişiyor. 20 dolara da var 5 bin dolara da. En güzel sesi ceviz ağacından yapılan Dombra veriyor." dedi.

Dombra hem enstrüman hem de Türklerin destansı türkülerinden birisi, Cengiz Han Marşı olarak bilinen dombra bu marşla dünyada adından oldukça söz ettirdi. Türkiye'de de oldukça beğenilerek dinlenilen Dombra Marşı birçok siyasi parti tarafından Türkçeye uyarlanarak seçim kampanyası olarak kullanılsa da Ak Parti'nin seçim şarkısı olarak tarihe geçti.

Kazakistan'ın Almatı kentinde Aslanbek Sultanbekov'un Türkiye'de meşhur olan Dombra türküsünü pek bilen yok. Sosyal medyadan dinleyen gençlerin hoşuna giderken, Dombra ustası Meyrim Alioğlu kulak aşinalığı ile Dombra türküsünü çaldı.

Bağcılar Belediyesinin düzenlediği geceye katılan Marmara Üniversitesinin Kazak öğrencisi Halil ise Türkiye'den öğrendiği Dombra türküsünü  Dombra çalgısıyla çalıp söylemesi salondakilerden beğeni ve alkış aldı.

Kazakistan'da dost sohbetlerin de sokak ortasında kısacası her yerde Dombra'nın sesi yankılanıyor.

Kısacası dombra Kazaklar için çalgı değil hayatın bir parçası.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek