Kesmeye kıyamadı, ceviz ağacı evin içinde kaldı

Tunceli'de yıllar sonra köyüne dönen ceviz ağacına kıyamadı yaptırdığı evin içinde kaldı.

GİRİŞ 12.09.2014 17:59 GÜNCELLEME 12.09.2014 19:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tunceli’de, terör ve şiddet olayları yüzünden 22 yıl önce boşalttılan Hanköyü’ne 5 aile geri dönüş yaptı. Oğluyla birlikte köye dönen 63 yaşındaki Gülizar Uçan, yeni yaptırdığı evin inşaat alanında kalan 60 yıllık ceviz ağacını kestirmedi. Ağacın gövdesi salonda, dalları da çatısında kaldı.

Nazimiye İlçesi’ne bağlı ve Tunceli-Pülümür karayolu üzerinde bulunan Hanköyü’ne, 22 yıl sonra 5 aile geri dönüş yaptı. Tunceli’ye 40 kilometre mesafede bulunan Hanköyü’ne 35 yaşındaki oğlu Murat ile birlikte dönen Gülizar Uçan, yaptırdığı evle doğaseverlerin taktirini kazandı. Gülizar Uçan kendisine ait arsa içerisinde yeni bir ev yaptırmak istedi. Ancak ustalar, arsanın ortasındaki 60 yıllık ceviz ağacının eve engel oluşturduğunu belirterek kesmek istedi. Ağacın kesilmesini istemeyen Gülizar Uçan ustalara, ceviz ağacının gövdesinin evin bir bölümünde kalacak şekilde inşaatın tasarlanmasını istedi. İnşaat ustaları 4 gün fazla çalışarak Gülizar Uçan’ın istediği evi yaptı. Ceviz ağacının gövdesi, zarar vermeden evin salonunda kalırken, ağacın yüksek ve kalın dalları da evin çatısında, dışarıda kaldı.

İstanbul’dan 22 yıl sonra terk ettiği köyüne dönen Uçan, beton yığınları arasında yaşamaktan kurtulup köyünde yaşayacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

"22 yıl önce köyümüz zorla boşaltıldığı için göç etmek zorunda kaldık. İstanbul’da beton yığınları arasında, yeşile, ormana hasret yaşadık yıllarca. Biz istanbul’da yaşadığımız sırada Gezi olayları, ağaçları kurtarmak için çıktı. Birçok gencimiz ağaçlar kesilmesin diye canını feda etti. Ben de bu yıl köyüme dönüş kararı alarak arsamda ev yaptığımız arsada bir ceviz ağacımız vardı. Kesmeye kıyamadık ve sonra Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençler aklıma geldi. Onların hatırası için bu cevizi kurtardık. Ustalara rica ettim birkaç gün fazla çalışıp ceviz ağacına zarar vermeden gövdesinin odada kalması ve dallarının çatıdan dışarı çıkarılması için büyük bir çaba sonucu başardık. Biz bu odada, bu ceviz gövdesinin altına yatıp kalkacağız. Bu cevizi Gezi’de hayatını kaybeden gençler için yaşatmaya karar verdik. Orada hayatını kaybeden gençler burada bizimle birlikte yaşayacak."

Kesmeye kıyamadı, ceviz ağacı yaptırdığı evin içinde kaldı

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • Tuncay 9 yıl önce Şikayet Et
    Gezi çapulcularına duyrulur.. Derdiniz ağaç olsaydı keşke.Adam gibi ağaç sevgisi görmek isterseniz yukarıdaki resme iyi bakın, mümkünse çerçeveletip duvarınıza asın ki ne yaptığınız ve ne yapamadığınız her defasında gözünüzün içine baksın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar