Bu bitki et yiyor

Çin ziyareti sırasında gördüğü et yiyen bitkinin tohumlarını getiren öğretmen, öğrencileriyle birlikte saksıda et yiyen bitki yetiştiriyor.

Bu bitki et yiyor
Bu bitki et yiyor
GİRİŞ 06.11.2014 14:58 GÜNCELLEME 06.11.2014 14:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aydın’ın Çine ilçesindeki Fevzipaşa Sevim Kalkan İlkokulu’nda sınıf öğretmenliği yapan Bircan Pamuk, Çin ziyareti sırasında Hunan eyaletinin Changsha kentinde gördüğü et yiyen bitkiden çok etkilendi.

Bitkinin tohumlarını Türkiye’ye getiren Pamuk, öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği deneme üretiminden oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Et yiyen bitkinin ekolojik dengeye katkı sağlayabileceğini düşünen Pamuk, deneme üretimin ardından bataklık alanlarda sinek ve böcek yiyerek doğal dengeyi sağlaması amacıyla bitkiyi çoğaltmayı hedefliyor.

Çine Fevzipaşa Sevim Kalkan İlkokulu 4-C sınıf öğrencileriyle birlikte geçekleştirdikleri deneme üretimi hakkında bilgi veren Pamuk, “Venüs kapanı bitkileri Dionaea muscipula familyasından, ABD’nin güneydoğusundaki sulak alanlarda yetişen, böcek ve örümcekgiller ile beslenen bir bitki. Sinekkapan, etçil bir bitkidir. Menteşeli bir dişliye veyahut midyelere benzetilebilir.

Orta kısımda bulunan tüylere dokunan böcek bitkiyi uyarır ve bitki hızla kapanarak arada böceği sıkıştırır. Bu böceğin sindirimi birkaç haftayı bulabilmektedir. Muhtemelen en tanınan etçil bitki Venüs flytraptır. Bu bitkiler sadece eğlenceli değil eğiticidir de çocuklar için. Bu ilginç bitkinin yaşama şartları, beslenme alışkanlıkları çocuklar için gerçekten de bir eğitici aksiyon olabilir. Doğada bu bitkiler koşulların, ılık ve nemli olmasına rağmen durgun havayı sevmez ve gün ışığının dik olarak geldiği günün birkaç saatinden hoşlanmazlar. Kış esnasında daha kısa günler ve daha soğuk havalarda büyüme durma aşamasında yavaşlar, yapraklar ve kapanlar cılızlaşır” şeklinde konuştu.

Alışık olduğu doğal ortamdan farklı olarak saksıda yetiştirilen etçil bitkiyle yakından ilgilenen Bircan Pamuk ve öğrencileri, bitkinin büyümesini ilgiyle takip etmeye başladı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Gereksiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz bir çaba. Amerikalılar değişik yerlerden(afrika, Asya) gelen karıncalar, balıklar vb yabancı hayvanları ve onların yerel doğaya verdiği zararlarla uğraşmak milyonlarca dolar harcarken biz kendi kendimize dengeyi bozuyoruz. Trajik!
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu bitkinin tohumunu yanlışlıkla yutarsak ne olur?
    Cevapla
  • Zaten kurulu bir denge var 9 yıl önce Şikayet Et
    Kurulu dengeyi bozmayın gerekli birşey olsa zaten Türkiye de yetişirdi
    Cevapla
  • Haklısınız 9 yıl önce Şikayet Et
    Genetiğiyle oynanmışsa birde, devlet ilgilenmeli...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız