Irak'ta 2 isim cumhurbaşkanı adaylığına başvurdu

Irak'ta Cumhurbaşkanlığı için bir Türkmen ve Başbakan Maliki'nin koalisyonundan bir kadın milletvekili, adaylık başvurusunda bulundu.

Irak'ta 2 isim cumhurbaşkanı adaylığına başvurdu
Irak'ta 2 isim cumhurbaşkanı adaylığına başvurdu
GİRİŞ 21.07.2014 07:38 GÜNCELLEME 21.07.2014 07:48

Irak'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkmen milletvekili Fevzi Ekrem Terzi ile Başbakan Nuri el-Maliki'nin liderliğini yaptığı "Kanun Devleti Koalisyonu"ndan kadın milletvekili Hannan el-Fetlavi'nin aday olduğu bildirildi.

Türkmen milletvekili Terzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Meclis Başkanlığı'na resmi olarak dün adaylığımı sundum. Arap, Kürt, Türkmen üçgeninde Türkmenlerin de bir rolü olması gerekir" dedi.

Adaylığını koyan ilk Türkmen olduğunu söyleyen Terzi, Iraklı siyasetçilerin kendisine oy vereceklerini vadettiğini belirterek, seçimi kazanmak için yeterli oyu elde edeceğini kaydetti.

"Kanun Devleti Koalisyonu" milletvekili Sadık el-Lebban ise "Koalisyondan kadın milletvekili Fetlavi aday oldu. Fetlavi'nin adaylığı bireyseldir, koalisyonu temsil etmiyor. Her Iraklının adaylık için başvurma hakkı vardır. Ancak adet olduğu üzere cumhurbaşkanı Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden seçilir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz tarih belirlenmezken meclis, 16 Temmuz'da cumhurbaşkanlığına aday olmak isteyenler için başvuruların başladığını ilan etmiş, en geç 20 Temmuz'a kadar adayların, özgeçmişleriyle dilekçelerini meclise ulaştırmaları istenmişti.

Irak'ta 2003'te gruplar arasında varılan gayriresmi anlaşmaya göre, cumhurbaşkanı Kürtlerden, başbakan Şiilerden, meclis başkanı ise Sünnilerden seçiliyor. Kürt siyasi partiler de kendilerine verilen cumhurbaşkanlığı makamını, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bırakıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı