Nasrallah: Suriye'ye 'mezhep' için girmedik

Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hizbullah'ın Suriye'ye müdahalesinin mezhepçilik temeline dayanmadığını iddia etti.

Nasrallah: Suriye'ye 'mezhep' için girmedik
Nasrallah: Suriye'ye 'mezhep' için girmedik
GİRİŞ 15.08.2014 16:51 GÜNCELLEME 15.08.2014 16:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Lübnan'ın "El-Ahbar" gazetesine konuşan Nasrallah, Irak'taki silahlı direnişe destek verdiklerini öne sürerek, "Baştan beri Suriye'deki varlığımızın mezhepçilik temeline dayanmadığını belirtiyorduk. Daha önce Irak'ta direnişe verdiğimiz desteğin aynısını Filistin'deki Sünni Hamas ve İslami Cihad hareketlerine de yaptık" dedi.

"Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Sünni, Şii, Müslüman, Hristiyan, Dürzi, Yezidi, Arap ve Kürtler için bir tehlike teşkil ettiğini" söyleyen Nasrallah, söz konusu örgütün elinde herkesi endişelendirecek kadar büyük imkanlar olduğunu savundu.

Hizbullah'ın şu anda Suriye'de verdiği zaiyatın, Suriye'ye girmemesiyle kaybedeceklerinden çok daha az olduğunu ileri süren Nasrallah, "Bu savaşta Lübnan, Suriye, Irak, Filistin ve tüm bölgenin korunması için herkesin destek sağlaması gerekir. Biz Suriye'nin Kalamun ve el-Kusayr bölgelerinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile laik ve liberal düşüncelerine karşı savaşmadık" şeklinde konuştu.

Nasrallah, şunları kaydetti: "Körfez ülkelerinde uzun süredir dini merkezlerden yayılmaya çalışılan tekfirci düşüncelere karşı bir korku var. Bunu yenmenin yolu ise ciddi anlamda ona karşı harekete geçmektir. IŞİD'in Kuveyt, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinde bir alt yapısı var. Bu örgüte destek verip kullanmasını düşünen bir ülke, söz konusu örgütün kendisine musallat olduğunda beldellerini ödemeye hazır olmalıdır."

Merkezi Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde bulunan Hizbullah güçleri, 2013 Mayıs'ında Suriye'nin Kusayr beldesine girmiş ve ÖSO'nun yanı sıra Tevhid Tugayı, Ahraruş Şam ve Faruk Tugayı gibi muhtelif silahlı muhalif grup ile çatışmaya girmişti. Çatışmalar sonucu yüzlerce sivil hayatını kaybetmiş, Hizbullah'ın eline geçen Kusayr harabe haline gelmişti.

Hizbullah'ın Esed yönetimine destek için Suriye'ye gönderdiği askeri varlığının 10 binin üzerinde olduğu tahmin edilirken yerel kaynaklar örgüt militanlarının yoğunlukla Halep, Kusayr ve Şam'ın Seyyide Zeyneb bölgesinde mevzilendiğini aktarıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • mehmet dakrani 9 yıl önce Şikayet Et
    murat ethem. Ağlatan İran Şiası ve Esed rejimidir. Daha bunu göremedin ise daha sana ne diyeyim. Bu kadar Müslümanın Ölümünü "VE YIL 2011 NE OLDUYSA SURİYE'DE BİRDEN BİRE ÖZGÜRLÜK NARALARI ATILMAYA BAŞLANDI..." diyecek kadar basite indirgeyebiliyorsan pes doğrusu...
    Cevapla
  • hasan öztoprak 9 yıl önce Şikayet Et
    senin ne mal olduğunu gördük. boşuna çeneni yorma. senin ve senin gibilerin zihniyetini çok iyi gördü bu millet. esed denen zalimin köpekliğini yaptığınız ortada. yanı başınızda müslümanlar israilin zulmü altında inlerken ne yaptınız? kılınız bile kıpırdamadı, anca boş laf. belki sevindiniz bile sünni müslümanların nüfusu azalıyor diye. size tavsiyem adınızı da değiştirin bundan sonra. hizbullah yerine hizbuşşeytan daha çok yakışır size.
    Cevapla
  • Hamza Karaaslan 9 yıl önce Şikayet Et
    sünnilere eskiden de böyle bakiyorlarmis. yeni idrak edebildik hamdolsun bundan sorna Iran ismi gectigi an o konu cizilmistir
    Cevapla
  • murat ethem 9 yıl önce Şikayet Et
    SURİYE NEDEN HEDEF SEÇİLDİ?. 1-1982 yılında İran İslam Cumhuriyeti destekli Hizbullah örgütü kuruldu. 2-Suriye – İran arasında 1982'de askeri nakliye ağı başladı.(Bahsedilen bu ağ, Hizbullahın ‘‘hayat damarıdır’’, kopması durumunda Hizbullah ciddi operasyonel ve lojistik problemler yaşar.) 3-1996’daki Gazap Üzümleri operasyonunda iran'dan kalkan ve Hizbullah'a ulaştırılmak üzere içi askeri ve sivil mühümmat dolu olan onlarca uçak Şam Hava Alanına indi. 4-2000 yılında israil, işgal ettiği Güney Lübnan'dan kaçmak zorunda kaldı. 5-12 Temmuz 2006 da 34 gün süren çatışmalarda israil 119 askerini kaybeder.Askeri açıdan zor durama düşen israil'in imdadına BM Güvenlik Konseyi yetişir. 6-2007 yılında Dr. Ely Korman İsrail’in önde gelen gazetelerinden The Jaruselam Post’da:"Hizbullah'a en önemli yardımı yapan İran değil Suriye’dir." tespitinde bulundu. VE YIL 2011 NE OLDUYSA SURİYE'DE BİRDEN BİRE ÖZGÜRLÜK NARALARI ATILMAYA BAŞLANDI...AĞLAYAN MÜSLÜMAN, AĞLATAN MEÇHUL!...GÜLEN İSE İSRAİL...
    Cevapla
  • revaha 9 yıl önce Şikayet Et
    /////. eskiden severdim nasrallahı ama artık hiçbişey ifade etmiyo benim için.şimdide gelmiş ışid diyo. adama sorarlar aslanım siz kaç senedir suriyede savaşıyosunuz ve ışid kaç aydır var..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı