Şii alim Fahs İran'ı suçladı

Lübnanlı Şii alimi Fahs, Suriye'de yaşanan iç savaştaki rolüne ilişkin ''İran bölgedeki sorunun kendisidir'' dedi.

Şii alim Fahs İran'ı suçladı
Şii alim Fahs İran'ı suçladı
GİRİŞ 15.09.2014 15:17 GÜNCELLEME 15.09.2014 15:17

Suriyeli muhalif medya kuruluşlarından "Kulluna Şureka" internet sayfasına açıklamalarda bulunan Fahs, İran bölgede özelliklede Suriye'deki rolüne ilişkin şunları söyledi:

"İran'daki rejim bölgemizde yaşanan sorunun bir parçasıdır, hatta sorunun ta kendisidir. Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya ikinci sırada, Esed rejimi ve kendisiyle anlaşmalı olarak hareket edenler ise belki onuncu sırada gelir."

Suriye krizinde İran'ın sorunun temelini oluşturduğu gibi çözümünün de ortağı olabileceğini ancak bu sorumluluğu yüklenmediğini dile getiren Fahs "İran beklentilerimizin aksine mezhepçi ve milliyetçi bir kördüğüm haline geldi" ifadelerini kullandı.

Fahs, Suriye devrimine karşı rejimden yana yer alan Hizbullah örgütüyle diyalog kurulabilmesi yönündeki soruya "Hizbullah diyalog kabul etmez ancak şimdi yanında olanlar yarın en ufak tökezlemesinde onu yalnız bırakacaktır ve o gün tarih kendisine yardımcı olmayacak" şeklinde cevap verdi.

ISLAH ÇAĞRISI

Arap Baharı sürecinde halk devrimlerini destekleyen Fahs, "Ben insanım, Müslümanım, Lübnanlıyım, Arabım. Islah istiyorum, çünkü ıslah çağrımız despot yönetimlerden kurtuluşu, özgürlük ve aşırılıktan uzak İslam çerçevesinde yenilenmeyi içermektedir" dedi.

"Suriye'nin coğrafi konumu, çoğulcu sosyal yapısı dolayısıyla devriminin bütün unsurlarıyla ülke bütünlüğünü korumasını gerektiriyordu. Şu anda yaşananlar hususunda endişeliyim ancak umutsuz değilim" diyen Fahs, sözlerine şunları ekledi: "Halen akil adamların bir araya gelerek bir diyalog ortamı oluşturacağını umuyoruz bunun çok zor bir hale geldiğinini farkındayız ancak başka alternatif yok."

Fahs, Suriye'deki devrim sürecine yönelik "Araplar arasında birliğin parçalanmışlığa, servetin fakirliğe, devrimin kaosa, ilmin cehalete, istiklalin izmihlale dönüştüğü bir durum olarak görüyorum ama onlar benim ailem, dolayısıyla onlarla beraber durup onlarla dirilmem gerekir" diye konuştu.

ÇÖZÜM ORTAK AKIL VE ÇOĞULCULUKTA

Suriye'nin içinde bulunduğu durumu facia olarak gördüğünü ve bu krizden kurtulmanın biricik yolunun sabredip, çoğulculuğu ön planda tutan bir ortak bir akılla tarihin seyrine yön vermek olduğunu dile getiren Fahs, "Yoksa içinde bulunulan faciadan daha büyük faciaların ortaya çıkması işten bile değildir" dedi.

"Suriye'de olası bir dini devrimin gerçekleşmesinin İran yönetimi gibi belki daha da kötü bir yönetim ortaya çıkaracağına" dikkati çeken Fahs,"Ancak böyle bir yönetim uzun sürmez çünkü İslamcı veya Komünist ne olursa olsun devamlılık için çoğulculuk şarttır" ifadelerini kullandı.

FAHS KİMDİR

Lübnanlı Şii Alim Şeyh Seyyid Hani Fahs, 1946'da Lübnan'ın Nebatiye kentinin Cebşit semtinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Nebatiye kentinde tamamlayan Fahs, bir süre Irak'ın Necef kentinde Arap dili ve İslami ilimler alanında dersler aldı. Yüksek Şii İslam Meclisi üyesi olan Fahs, 1982-1985 yılları arasında İran'da yaşadı. Fahs, aynı zamanda Amman Ehli Beyt Akademisi üyeliği yapıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi