Müslim: Pek çok konuda fikir birliğine vardık

PYD lideri Salih Müslim'in geçen hafta yaptığı ani Türkiye ziyaretinde belli bir mutabakatın oluştuğu anlaşılıyor.

Müslim: Pek çok konuda fikir birliğine vardık
Müslim: Pek çok konuda fikir birliğine vardık
GİRİŞ 07.10.2014 16:31 GÜNCELLEME 07.10.2014 16:31

PYD lideri Salih Müslim, Türkiye'nin daha önce kendisine ilettiği ama PYD'nin soğuk baktığı taleplere ilişkin ilk kez pozitif mesajlar verdi.

"SON ANKARA GÖRÜŞMESİ İŞİ DEĞİŞTİRDİ"

Müslim, Türkiye'nin de buna karşılık Kobani'ye öteki PYD'nin ilan ettiği diğer kantonlardan gelecek yardımları kolaylaştıracağı sözü verdiğini anlattı. PYD lideri, geçtiğimiz haftaki Türkiye ziyaretinden önce Ankara'nın 'güvenli bölge' çağrılarına da "İşgal sayarız' diye tepki gösteriyordu. Ancak Müslim'in son Ankara görüşmelerinden sonra 'Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir toplu karar olursa saygı duyarız' çizgisine geldiği görülüyor.

İşte Al Jazeera Türk'ün Salih Müslim'e soruları ve aldığı cevaplar:

"BU SAVAŞTA BİZE DESTEK VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"

Türkiye'de yaptığınız görüşmelerden sonra, Türk Dışişleri'nin şart koşmadan size destek sözü verdiğini açıkladınız...

"Türk Dışişleri ile Türkiye'de görüştük, IŞİD'e karşı ortak mücadele etmemiz gerektiğini konuştuk. Türkiye bizim IŞİD'e karşı verdiğimiz mücadeleden memnun, çünkü Kobani düşerse tehlike Türkiye'nin kapısına gelmiş olur. Bu sebeple bize bu savaşta destek verceklerini söylediler, bunun karşılığında hiçbir şart koşmadılar. Konuşmalarımızda böyle şartlar dile getirilmedi."

"TÜRKİYE İLE BİRÇOK KONUDA FİKİR BİRLİĞİ YAPTIK"

Türkiye daha önce PYD'ye destek vermek için bazı şartlar öne sürmüştü. Bu şartlardan vazgeçtiğini mi söylüyorsunuz?

"Türkiye ile birçok konuda fikir birliği yaptık, bizi anladılar. Rejimle bir iliişkimiz olmadığını biliyorlar. Kamışlı'daki özel durumu onlara anlattık, yoksa bizim yıllardır rejimle savaştığımızı Türkiye de biliyor."

"KÜRT - ARAP SAVAŞI İSTEMİYORUZ"

Kamışlı'daki özel durumu özetleyebilir misiniz?

"Rejim orada sadece havaalanında, havaalanının çevresinde bir Arap aşireti var. Onları oradan çıkarmak için bir Kürt-Arap savaşı başlatmamız gerekir bu durumda, o savaşı istemiyoruz, bunu yapmayacağımız için orada özel durum devam ediyor."

"SURİYE'NİN BİR PARÇASI OLACAĞIZ"

Kantonlarla ve HSO'yla işbirliği ile ilgili bir konuşmanız oldu mu?

"Bizim merkezi olmayan bir yönetim istediğimizi, gelecekteki Suriye'nin kesinlikle bir parçası olacağımızı da söyledik. Bu durumun halklar arasında, Suriye içinde çözülmesi gerektiği konusunda hemfikiriz."

"TÜRKİYE İÇİN HİÇBİR ZAMAN TEHDİT OLMADIK"

"IŞİD'e karşı yer yer HSO ile de işbirliği yapıyoruz, IŞİD'le mücadelede Türkiye de bizim yanımızda olmak durumunda. Türkiye de zaten sınırımızda IŞİD'e karşı bizi koruyorsunuz diyor. Türkiye'nin sınırı için biz hiçbir zaman tehdit olmadık, bunun farkındalar. O sınır bizim için de çok önemli, hem lojistik açıdan hem diğer tarafta da Kürt kardeşlerimiz yaşadığı için bizim için de en az Türkiye kadar önemli o sınır. Bu konuda da anlaştık."

GÜVENLİK KORİDORU MESELESİ

Görüşmenin ardından, güvenli bölge konusunda duruşunuzda bir değişiklik oldu mu?

"Konuşmalarımızda Ankara, insani yardımın devam edeceğini ve Türkiye tarafına top atışı olursa karşılık vereceğini söyledi. Ama top atışı olduğu halde henüz karşılık verilmedi. Hem bize insani yardım için hem de kendi tarafında bir tehlike olmaması için güvenlik koridoru açılması meselesini konuştuk. Güvenli bölge için Türkiye'nin içinde bulunduğu bir toplu karar alınırsa saygılı oluruz."

Türkiye destek sözü verdi diyorsunuz, bu desteğin detayları nedir, ne vaat etti Ankara?

"Türkiye, hiçbir şart koşmadan insani yardım ve destek vaadi verdi. Biz diğer kantonlarımızdan da Kobane'ye destek vereceğiz elbette ama bunun için Türkiye'nin sınırlarından geçebilmemiz gerekiyor, Türkiye'nin sözünü yerine getirmesini bekliyoruz şimdi."

TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI

Türkiye - Suriye sınırındaki Kobani'ye yardım ulaştırılması için Türkiye dışında başka bir güzergah yok. Yani PYD, daha önce özerklik ilan ettiği Kobani’de kalanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için dâhi Türkiye’nin vereceği izne ihtiyaç duyuyor. Çözüm sürecinin başında PYD'yi uyaran Türkiye teması kesmedi. Ankara, Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana PYD ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu:

  • Esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak
  • Suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması
  • Türkiye-Suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması

Kaynak: Ece Göksedef - Al Jazeera

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor