Yemen'de acil oturum ertelendi

Yemen Meclis Heyeti, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin istifalarının değerlendirileceği toplantıyı, erteledi.

Yemen'de acil oturum ertelendi
Yemen'de acil oturum ertelendi
GİRİŞ 25.01.2015 09:10 GÜNCELLEME 25.01.2015 09:10

Yemen resmi haber ajansı SABA'da yer alan habere göre Meclis Heyeti, Cumhurbaşkanı ve hükümetin istifalarını değerlendirmek üzere Pazar günü yapılması beklenen acil oturumu erteledi.

Parlamento üyelerine konuyu görüşmek için zaman tanımak için bu karar alındı. Ertelenen toplantının yeni tarihi henüz bilinmiyor.

Yemen’de son durum

İran destekli oldukları öne sürülen Şii Husiler, 4 aydan beri başkent Sana'yı elinde bulunduruyordu. Hükümet ile başkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüşmelerinin kilit ismi Cumhurbaşkanı Hadi'nin Özel Kalemi Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise İran'ın desteğini alan Şii Husiler ile Sünni aşiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında sorunlar yaşanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaşmış durumda.

KAYNAK: AL JAZEERA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?