Filistinli 4 gencin İsraille rekabeti

Filistinli 4 genç, ülkelerinde modern yöntemlerle ilk kez yerel kültür mantarı üretimi yaparak, bu alanda İsrail'le rekabet ediyor.

Filistinli 4 gencin İsraille rekabeti
Filistinli 4 gencin İsraille rekabeti
GİRİŞ 28.01.2015 11:07 GÜNCELLEME 28.01.2015 11:07

Ekonomik sıkıntılar yaşanan, işsizlik oranı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 26,2 olarak açıklanan Filistin'de, 4 genç ilk kez modern yöntemlerle kültür mantarı üretimi yapıyor.

Filistin kendi tohumunu üretene kadar, projede Hollanda'dan ithal edilen tohum ve toprağının kullanılacağı bilgisi verilen işletmede, 15 Filistinli kadının çalıştığı ifade edildi. Mantarların sonsuz bir dikkatle, ürünün üstünde çizik meydana getirmeden toplandığı, paketlenip 1 gün soğutulduktan sonra satışa sunulduğunu kaydediliyor.

Ortakların 15 ay süresince mantar üretimi projene ilişkin çalışma yaptığı, yaklaşık 70 gündür ise üretime başlandığı ifade ediliyor.

AA muhabirine konuşan, kültür mantarı üreten dört gençten biri olan Semir Hıreyşe (30), yaptıkları üretimi Amoro markasıyla sattıklarını belirterek, "Genelde gençler ev almak ve evlenmek istiyor. Benim hayalim ise bu proje. Elimizde ne varsa birleştirip banka kredisi aldık ve bu projeyi hayata geçirdik" diyor.

Hıreyşe, yine Amoro adını verdikleri mantar üretimi yaptıkları yerin Filistin'de bir ilk olduğuna dikkati çekerek, "Biz 4 arkadaş, Filistin piyasasına hizmet edecek farklı bir projemiz olsun istedik. Başarı hepimizin başarısı" diye konuşuyor.

Kendisinin "yuva" olarak tabir ettiği, tuğlalarla örülü mekanda, yatay rafların içinde, modern yöntemlerle üretim yaptıklarını belirten Hıreyşe, ortaklarının dünyanın herhangi bir yerinden elektronik olarak üretimi takip edebildiklerini ve mekanın, sulama, nem, ısı gibi ihtiyaçlarını ayarlayabildiklerini ifade ediyor.

Ürdün'deki bir üniversitede bilgisayar programcılığı okuyan Hıreyşe, mantar üretiminin belirli ısı, nem ve karbondioksite ihtiyaç duyduğunu, mantar ekiminden, hasadına kadar her aşamada sterilizasyonun çok önemli olduğunu vurguluyor.

Üretim yaptıkları mekanı "Yuva" olarak tabir eden Hıreyşe, Amoro'nun Filistin pazarının ihtiyacının yüzde 40'ını karşıladığını aktarıyor.

Gazze Şeridi ve diğer Arap ülkelerine de ihracat yapılmak istediklerine değinen Hıreyşe, İsrail'le büyük bir rekabet olduğunu ve mantarın 1 kilogramını 5 dolara satıldığını söylüyor.

Hıreyşe, üretim yaptıkları toprağın ve tohumların tek kullanımlık olduğunu, bu nedenle hasat kalıntılarını tamamen bahçe ve fidanlıklara gönderilmek üzere özel bir toprağa dönüştürdüklerini kaydediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı