Göçmen gemilerine müdahale yetkisi

BMGK, yasadışı yollardan Libya'dan Avrupa'ya göçmen taşıyan gemilere müdahale edilmesine yetki veren karar tasarısını kabul etti.

Göçmen gemilerine müdahale yetkisi
Göçmen gemilerine müdahale yetkisi
GİRİŞ 11.10.2015 13:12 GÜNCELLEME 11.10.2015 13:12

Karara göre, Libya'dan kalkan gemilerde, göçmen kaçakçılığı yapıldığı yönünde makul şüphe olması halinde, açık denizde arama yapılabilecek. Gemilerde göçmen kaçakçılığı yapıldığının belirlenmesi halinde bu gemiler kullanılamaz hale getirilebilecek. Karar bir yıl süreyle geçerli olacak.

İngiltere tarafından sunulan karar, Konsey'de 14 lehte oyla kabul edildi. Venezuela ise oylamada çekimser oy kullandı.

AB, göçmen kaçakçılığı yapan organizasyonların, insanların hayatını tehlikeye attığını ve bu yöntemle önemli miktarda gelir elde ettiklerini savunuyor.

Yaklaşık 3 bin sığınmacı öldü

Ortadoğu ve Afrika'daki çatışmalardan ve iç karışıklıklardan kaçan on binlerce kişi, Libya'daki otorite boşluğu nedeniyle, buradan hareket eden gemilerle Avrupa'ya geçiyor. Bazı sığınmacılar ise bindikleri taşıtların batması sonucu hayatını kaybediyor.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, 2015'in başından bu yana Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların sayısı 580 bin 238'e ulaştı. Yunanistan'a ulaşan sığınmacı sayısı 441 bin 527, İtalya'ya ulaşanların sayısı ise 135 bin 599 oldu.

Bu yıl Avrupa'ya gitmek isterken Akdeniz'de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 bin 989'a ulaştı.
Kaynak: AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belçika'nın VRT televizyonu, Eurovision yayını sırasında İsrail’i protesto etti
Ev hanımları, işsizler ve emekliler dikkat! Vergi muafiyeti geliyor