Rusya ve İran'ın alçak planı

Suriye'deki savaşa fiilen katılan Rusya ve İran, Esed rejiminin can simidi oldu.

Rusya ve İran'ın alçak planı
Rusya ve İran'ın alçak planı
GİRİŞ 10.07.2016 11:19 GÜNCELLEME 10.07.2016 11:19
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Suriye'de 6 yıldır devam eden iç savaşta kaybetme noktasına gelen Esed'i, Rusya ve İran yıkılmaktan kurtardı. 2013 yılı ortalarına kadar tüm cephelerde hezimet yaşayan ve ülkenin yüzde 65'inde kontrolü kaybeden Esed rejiminin kaderi, ilk olarak İran öncülüğünde organize edilen paralı Şii milisler sonrasında ise Rus hava ve kara gücünün savaşa dahil olması ile değişti. Şii milisler Esed'in tükenen kara gücü olurken, Rusya 2015 yılı Ekim ayı başlarından itibaren Türkmendağı ve Halep'te tarihin en kanlı hava saldırılarını düzenleyerek savaşın seyrini büyük ölçüde etkileyen ülke oldu. 2014 yılında Suriye savaşının kilit kenti Halep'e yönelik Sifira bölgesinden kuşatma harekatı başlatan Esed rejiminin, rejimin girişimi başarısız oldu.

DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Daha sonra Hanasır yönünde Halep'in güneydoğusundan birçok kuşatma hamlesi daha gerçekleştiren Esed rejimi geride kalan 2 yıllık dönemde tüm girişimlerinde başarısız oldu. Bu süreçte Rusya devreye girdi. 2015 Ekim ayında 50'den fazla uçak, helikopter, tank ve Akdeniz'e konuşlandırdığı savaş gemileriyle Suriye'de dengeyi Esed lehine değiştiren Ruslar, havadan ve karadan tüm mevzileri aylarca bombaladı. Rus askerleri özellikle Lazkiye, Hama, Humus ve Halep'te muhalif mevzileri hedef aldı. Bu saldırılar sonrasında da yıkılma noktasına gelen Esed rejimi yeniden ayaklandı.

ÜST DÜZEY SUBAYLARI SURİYE'YE GÖNDERDİ

Rus yetkililer, Suriye'deki varlıklarını IŞİD'e karşı savaşmak olarak açıkladı. Ancak geride kalan 9 aylık dönemde Rusya'nın vurduğu hedeflerden yüzde 85'i muhaliflere ait bölgeler oldu. Suriye'de muhaliflere karşı paralı 8 bin Şii milis, kara operasyonunun en önemli faktörü olarak gösteriliyor. Suriye ordusuna bağlı Halep'teki asker sayısının ise 2 bin 500 ila 4 bin arasında olduğu belirtiliyor. 3'ü üst düzey subay olmak üzere 250'den fazla Rus askerinin de bölgede Esed ordusunu desteklediği ifade ediliyor.

MUHALİFLER DİRENİYOR

Son 2 yıllık dönemde rejimin kuşatma girişimi Handarat, Mellah, Sifet bölgesinde kilitlendi. Bu süreçte muhalifler 2 binden fazla şehit vermesine rağmen 6 kilometrelik alana sahip cephede direnişlerini sürdürdü. Rejimin ele geçirdiği stratejik noktalar sebebiyle Cuma günü öğle saatlerinden itibaren Halep'e sivil giriş-çıkışlara müsaade edilmiyor. Halep'in düşmesinin Ortadoğu'nun en büyük sanayi ve üretim merkezi olması sebebiyle tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceği bildiriliyor. Halep'in rejimin eline geçmesi muhalif kanat açısından büyük bir kırılmaya sebep olacağı vurgulanıyor.

Yeni Şafak

YORUMLAR 17
  • sadi 7 yıl önce Şikayet Et
    iran neden esedi bu büyük yanlıştan dolayı uyarmıyor.ülkesi paramparça...
    Cevapla
  • eray akalın 7 yıl önce Şikayet Et
    İran,suriye politikasını değiştirdi.Kesin bir şey söyleyen yalan konuşur,şu günlerde.Şuan iranın suriye politikası kapalı bir kutudur. Şuan suriyede önceden kalan bazı iran kuvvetleri vardır.İranda bir sürü askeri birlik vardır. İran din lideri artık nasıl bir yönlendirme yapar.İlk defa ben şaşırdım.Şuan basrada,ahmet al hassan hazretleri yaşıyor(mehdi as mın elçisi veya mehdi imamlarından kabul edliyor,mucizeleri vardır) Ahmet al hassan hazretleri,baskıcı ve zorba yönetimlerle mücadele verce demiş.İran din liderini nasıl bir bağlantısı var,merak konusu. Sizi yanıltmak istemediğim için,diğer bildiklerimi yazmamın heniz daha erken olduğunu düşünüyorum.
    Cevapla
  • Zafer 7 yıl önce Şikayet Et
    İranda mehdi değil ancak deccaller var. İran İsrailden daha büyük bir musibettir ve kalbi gavurdan yanadır. Yezidin izinden gidip Hüseyine timsah göz yaşı döken katillerin yurdurur İran.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizde elimizden gelen yardimi yapalim israille girelim dogal olarak istemeden abd de girmis olacak sonrasinda halep I turkiyeye IL olarak katalim.
    Cevapla
  • osman 7 yıl önce Şikayet Et
    yani yahudiyle işbirliğimi yapalım diyorsun ?
    Cevapla
  • hamzabol@hotmail.com 7 yıl önce Şikayet Et
    Plane ne ???
    Cevapla
  • ertantanngmail 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah onlara başarı versin de Suriye halkını eski huzur dolu günlerine kavuştursunlar.
    Cevapla
  • oktay 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah ümmetin içine fitne salan esedi iranı rusyayı israili amerikayı ve diğer İSLAM düşmanlarını kahretsin. ümmeti MUHAMMED i felaha kavuştursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!