Türkiye'nin resti etkili oldu!

Ankara’nın ‘müdahale’ sinyali, Şii milisler eliyle oynanan oyunu değiştirdi. Büyük şovla başlayan Musul Harekâtı şimdilik beklemede.

Türkiye'nin resti etkili oldu!
Türkiye'nin resti etkili oldu!
GİRİŞ 20.10.2016 07:11 GÜNCELLEME 20.10.2016 07:17
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Musul'da operasyon planları yapılırken ana karargaha sokulmayan Türkiye, bölgede sahnelenmek istenen oyunu kararlı duruşuyla bozdu. Rusya'nın da uzaktan dahil olduğu Musul operasyonu son 2 gündür neredeyse durmuş vaziyette. Ankara'nın her ihtimale karşı sınırda yaptığı yığınak ve Moskova'nın “DAEŞ'i Suriye'ye sürmeyin” çıkışı, başta ABD olmak üzere masadaki birçok oyuncuya geri adım attırdı. Musul'da bir mezhep çatışması riskine doğru gidildiği uyarısı yapan Türkiye'ye kulak tıkanırken, daha önce 'operasyona katılmayacaklarını' öne süren Şii Haşdi Şabi unsurları dün bir açıklama yaparak Musul ve Tel Afer'e gireceklerini söyledi. Bu ifadelerle birlikte Sünni katliamı endişeleri artarken, Türkiye'nin haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

DİKKAT ÇEKİLEN 3 RİSK

Türkiye'nin Musul'da '3 risk'e yönelik aldığı aktif önlemler, oyun kuruculara geri adım attırdı. Ankara, olası göç dalgası, sivil sunni yerel halka yönelik saldırı ihtimali ve bölgede demografik yapıda yapılmak istenen değişikliklere karşı sınıra yığınak yaptı. Özellikle Silopi'ye çok sayıda tank ve zırhlı araç sevki gerçekleşti. Başika Üssü'nde de en üst düzey alarm durumuna geçildi. Askeri kaynaklar, üssün kuşatıldığı iddiaları karşısında 'her türlü önlem alınmıştır' bilgisini verdi. Musul operasyonuna ilişkin belirsizlikler üzerine Rusya'dan da 'müdahil oluruz' çıkışı geldi. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, operasyonda DAEŞ unsurlarının Suriye'ye sürülmesinin amaçlanıp amaçlanmadığını sorarken, Suriye'de DAEŞ'li terörist sayısının artması halinde duruma müdahil olup her türlü tedbiri alacaklarını vurguladı.

MASALAR ARDI ARDINA

Musul sürecinin en ilginç yanı ise peşpeşe masaların kurulması oldu. Önce İsviçre-Lozan ve ardından Fransa-Paris'te yapılan toplantılar, Musul'da amaçlanan şeyin 'terörle mücadele' değil 'paylaşım' olduğuna dair endişeleri artırdı. Ancak gerek Türkiye'nin ısrarlı tutumu gerekse Rusya'nın resti üzerine dengeler değişti. Büyük bir şova sahne olan harekât bir anda durdu. DAEŞ'le mücadeleden çok Türkiye karşıtlığının öne çıktığı süreçte dengelerin değiştini gören oyuncular, Türkiye'yi masaya da karargaha da sokmak zorunda kaldı. Lozan'ın ardından Ankara'nın çağırılmasının planlanmadığı Paris toplantısına davet geldi, ardından hava operasyonlarına destek vermek üzere Türk F-16'ları Kuveyt'e gitti.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 19
  • belde 7 yıl önce Şikayet Et
    ya bu AB ve ABD bizi ahmak zannediyorlar, hep aynı senaryo hep aynı oyun. Kurtuluş mücadelesinde de bunu yapmışlardı. Ya arkadaş bu millet sizin AB ve ABD nin kaç yıl soğuk savaş zamanında jandarmalığını yapacak şimdi sen bu millete dirsek göstereceksin. hangi millet ve devlet bunu kabullenir siz bu milleti ahmak mı zannettiniz. Bu kadar mülteciyi bu devlet yerlerine yerleştirip bu oyununuzu bozacak o kadar. Hem Musulda hem de Suriyede.
    Cevapla
  • oğuzhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu sirki başınıza yıkarız. Allahın yeryüzündeki mermisi olan Mehmetciğin girmediği yere huzur gelmez. Aklınızı başınıza alın kafirler.
    Cevapla
  • Vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    ha şöyle büyük lafı dinleyin ve biyad edin
    Cevapla
  • Milliyetçiyiz biz 7 yıl önce Şikayet Et
    Olmak zorunda Ortadoğu artık eski ortadoğu değil, Batı da eski batı değil iflasın eşiğindeki devletler topluluğu haline geldiler. Savaş siyasetinin son durağı bu olmalı...
    Cevapla
  • Milliyetçiyiz biz 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık ortadoğuyu biz Türkler hainlerden temizleyip batı adna çalışan terörist gurupları layık oldukları yere avrupaya ve abd ye mülteci olarak paketleyip göndereceğiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Mücahitler, F-16 bombalarıyla 2 işgalci birliği havaya uçurdu!