Demirtaş: Hükümetin adımlarında lakaytlık var

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, hükümeti ciddiyetsiz ve lakayt olmakla suçladı.

Demirtaş: Hükümetin adımlarında lakaytlık var
Demirtaş: Hükümetin adımlarında lakaytlık var
GİRİŞ 20.08.2013 17:03 GÜNCELLEME 20.08.2013 17:03

Demirtaş, "Şu an bir tıkanmadan söz etmiyoruz, hükümetin atması gereken adımlarda bir lakaytlık, ciddiyetsizlik var. Hükümetin stratejik yaklaşma yerine tek taraflı bildiğini okuma var. Bu önümüzdeki dönemde süreci zorlayabilir. Hükümeti bir konuda uyarıyoruz." dedi. Demirtaş, hükümetin tek taraflı paket dayatmasından vazgeçmesini, ortaklaşa bir şekilde hazırlanan paketleri Parlamento'ya sunmasını istedi.

BDP'nin Diyarbakır'da yapılan parti meclisi toplantısına katılan Selahattin Demirtaş, çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. İmralı'da Abdullah Öcalan'la birlikte fotoğraflar çektirdiklerini belirten Demirtaş, bu fotoğrafların kendilerine ne zaman verileceğinin belli olmadığını dile getirdi. Demirtaş, "Bakanlığın yetkisinde olan bir şey, yakın zamanda almak istiyoruz. Bütün cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerle fotoğraf çektiriliyor. İmralı Cezaevi'nde de Türkiye Cumhuriyeti hukuku uygulanıyorsa en azından sıkıntı olmaması lazım, fotoğrafların verilmesi lazım." şeklinde konuştu.

Abdullah Öcalan'ın yeni yeriyle ilgili de bilgi veren Demirtaş, Öcalan'ın 1999 yılında yakalandıktan sonra 4 yıl boyunca kaldığı odaya geri döndüğünü dile getirdi. Demirtaş, "Oda, 1999 yılında ilk götürüldüğünde konulduğu odadır. Hücredir, oda falan değil. Eski hücresinden birkaç metrekare daha büyük bir hücredir. Yeni bir oda ya da yeni bir yapı değil. İmralı başlı başına tecrit sistemidir, kapanması lazımdır." dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın PKK'lıların sadece yüzde 20'sinin çekildiği yönündeki açıklamasına da değinen Demirtaş, Başbakan'ın rakamlar üzerinde durmaması gerektiğini savundu. Yüzde yüz çatışmazlık ortamının oluştuğunu, ölümlerin durduğunu anlatan Demirtaş, "Rakamlara takılarak konuşmak doğru olmaz, hükümetin önünde bir görev var. Ciddi demokratikleşme adımları atması gerekiyor. Seçimler var. Bir süre var. Hükümet süreyi doğru kullanırsa halkın beklentileri doğrultusunda adım atarsa kimse kaybetmez." şeklinde konuştu.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, binlerce kişinin Suriye'nin Kürt bölgesinden göç ederek Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne sığındığı da hatırlatıldı. Demirtaş, soruyu şöyle cevapladı: "Bu tür göçleri önleyebilmenin yolu insani yardımlardır. Bu göçlerin bilinçli olma yönü de var. Özellikle oradaki Kürdistan bölgesini insansızlaştırma, katliam ve baskı dayatarak orayı insansızlaştırma... Bir kısmını Barzani bölgesine, bir kısmını Türkiye'ye sürerek orayı çetelere hakimiyet alanı yaratma gibi bir politikanın belirtileridir diye düşünüyorum."

Bir gazetecinin 'Saddam döneminde Kerkük'te uygulanan politikanın benzeri mi?' şeklindeki sorusuna Demirtaş, "Evet, bölgenin demografik yapısını değiştirme amaçlı olabilir." karşılığını verdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama