Kanser tedavisinde kamu hastanelerinde ilk

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'nde, kanser tedavisinde radyoterapi tekniklerinin hepsini tek cihaz üzerinde en gelişmiş şekilde uygulayabilen sistemin (Truebeam STx cihazı) kurulması için teknolojiyi Türkiye'ye getiren firma yetkileri ile protokol imzalandı.

Kanser tedavisinde kamu hastanelerinde ilk
Kanser tedavisinde kamu hastanelerinde ilk
GİRİŞ 29.07.2013 12:54 GÜNCELLEME 29.07.2013 12:58

DEÜ Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 projeksiyonundaki "Kapsamlı Onkoloji Merkezileri" arasında yer alan DEÜ Hastanesi'nde devlet desteği ile kurulacak bu üç boyutlu ileri görüntü teknolojisi sayesinde, radyoterapi çok kısa sürede, normal dokuya en az hasarla yapılabilecek ve hasta konforu üst düzeye taşınacak. hizmet 2014 yılı başından itibaren hayata geçirilecek.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, yurt dışında ünlü merkezlerde kullanılan, ülkemizde ise İstanbul'daki birkaç özel kuruluş dışında sağlık merkezlerinde bulunmayan bu sistemin, Ege Bölgesi'nde hizmet bekleyen çok sayıda hastayı mağduriyetten kurtaracağını belirterek şunları kaydetti:

"Devlet üniversiteleri içerisinde bir ilki gerçekleştirdik. Bu, kurumumuz adına çok önemli bir gelişme. Şu anda radyoterapi için sıra bekleyen ya da özellikli tedaviler için İstanbul'a gitmek zorunda olan hastalar var. Mağduriyet bu sistemin kurulması ile sona erecek."

Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fadime Akman da DEÜ Hastanesi'nin radyoterapide çok özel bir misyonu olduğunu ifade ederek, özellikle beyin, baş- boyun ve prostat, solunum kontrolü gerektiren meme ve akciğer kanseri tedavilerinde çok daha hedefe odaklı ve kısa süreli tedavi imkanı sağlanacağını vurguladı.

Akman, "Bir çok farklı özelliği bir arada tutan bir cihaza sahip olacağız. Üç boyutlu görüntü teknolojisi ve yüksek doz hızları sayesinde, örneğin beyinde uygulanan radyocerrahi 40-50 dakikadan 5-10 dakikaya iniyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı