Diz ekleminden gelen sese kulak verin!

Uzmanlar vücudumuzun yükünü en fazla taşıyan eklemler olan dizden gelen seslere kulak verilmesi gerektiğini söyledi.

Diz ekleminden gelen sese kulak verin!
Diz ekleminden gelen sese kulak verin!
GİRİŞ 17.06.2015 11:12 GÜNCELLEME 17.06.2015 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dizlerdeki rahatsızlığın özellikle beslenme alışkanlıklarının bozulması, obez ve aşırı kilolu bir toplum olunması ile daha da artığını belirten Ortepedi Uzmanı OP. Dr. Sadettin Saldıran, sağlıklı bir yaşam için “hangi sebeple olursa olsun yıpranan dizlerden önce ses gelir. Kişi sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için mutlaka dizinden gelen sese kulak verip uzman bir hekime gitmelidir" dedi.
 
Yaradılışı gereği insanın diz kıkırdaklarına ve de özellikle diz kapağı kıkırdaklarına aşırı yük bindiğini ve bu yükün çömelme, merdiven inip çıkma gibi hareketlerde kişinin ağırlığına göre birkaç yüz kiloya kadar ulaşabildiğini kaydeden Op. Dr. Sadettin Saldıran, “Diz ekleminin bu yükleri ağrısız bir şekilde taşıyabilmesi kıkırdaklar arasındaki sürtünmenin çok az olmasını gerektirir. Hangi sebeple olursa olsun kişinin diz kapağının arkasını döşeyen kıkırdağın yıpranmasının ilk bulgusu dizden ses gelmesidir.

Bu sesler diz hareketleri sırasında özellikle çömelip kalkarken ortaya çıkar ve daha çok “çıtırdama" şeklindedir. Bu ses büyük oranda diz kapağı kıkırdağının yüzeyinin bozulması ve hareket halinde bu bozuk yüzeyin karşı kemiklere sürtmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum tıpta “kondromalzai patella" olarak adlandırılır. Bazen meniskus yırtıklarından da ses gelebileceği unutulmalıdır. Bu durumda dizden gelen sesler daha çok “kütleme" şeklindedir.

Dizden ses gelmesi genellikle orta ve ileri yaşlarda olur. Bununla beraber gençlerin dizinden de ses gelebilir. Dizden ses gelmesi özelikle orta yaşlarda (30-45) ortaya çıkarsa erken kireçlenmenin habercisidir. Sesle birlikte ağrı varsa ve bu ağrı özellikle oturup kalkmalarda, diz kırarak yapılan aktivitelerden sonra oluşuyorsa mutlaka araştırılmalıdır. Bu aşamada yapılacak en doğru hareket doktora gitmektir" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • gurbetçi 8 yıl önce Şikayet Et
    ne yazikki biz türkler, bana birşey olmaz der dev ecetiz bende böyle idim, şimdi agti symdrome ve kronik eklem romatizması var yaşım yeni 50 yi geçti. vaktinde dinleyseydim ve biraz da az çalışmış olsaydim belki bu hale gelmezdim. haftada 60-70 saat çalışan biri idim. agir isde yapmadım, mesleğim mimarlıkti. Ama Allah verdimi bu hastalik cikmiyor. genç yaşta dikkat etmek gerekiyor. herkese şifa vetsim rabbim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?