Yanlış antibiyotik kullanımı ölümle sonuçlanıyor

Gereksiz antibiyotik kullanımıyla artan direnç gelişimi enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de yol açar.

Yanlış antibiyotik kullanımı ölümle sonuçlanıyor
Yanlış antibiyotik kullanımı ölümle sonuçlanıyor
GİRİŞ 26.11.2015 14:00 GÜNCELLEME 26.11.2015 14:00

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, antibiyotiğin yanlış ve uygunsuz kullanımıyla mikroorganizmanın çok rahatlıkla direnç gösterebileceğini belirterek, "Gereksiz antibiyotik kullanımıyla artan direnç gelişimi enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de yol açar" dedi.

Leblebicioğlu, Çankırı'da antibiyotik içtikten sonra fenalaşan ve 5 gündür hastanede tedavi gören üniversite öğrencisinin beyin ölümünün gerçekleşmesiyle ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Türkiye'de en fazla tüketilen ilaç grubunun antibiyotikler olduğuna dikkati çeken Leblebicioğlu, yanlış kullanılmasından dolayı çoğu mikroorganizmanın antibiyotiğe karşı direnç gösterdiğini anlattı.

Antibiyotiği diğer ilaçlardan ayıran çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Leblebicioğlu, şöyle konuştu:

"Bir kişi kalp ilacı, tansiyon ilacı kullanırsa etkisi de zararı da kendisinedir ama antibiyotik öyle değil. Kişi antibiyotiği yanlış ve uygunsuz kullanırsa mikroorganizma çok rahatlıkla direnç gösterebilir, gereksiz antibiyotik kullanımıyla artan direnç gelişimi enfeksiyonlara bağlı ölüm riskine de yol açar. İlk kez 1928 yılında penisilinin bulunmasıyla başlayan ve ardı ardına kullanıma giren antibiyotikler, sıklıkla kullanılıyor. Ancak antibiyotik 'her derde deva inancıyla' aşırı ve bilinçsiz kullanılıyor. Antibiyotikler ateş düşürücü, kırgınlık giderici, ağrı kesici ilaçlar değildir."

Bazı antibiyotiklerde penisilin bulunduğunu söyleyen Leblebicioğlu, bilinçsiz antibiyotik kullanımlarında penisilin alerjisi görülebildiğini belirterek, "Bu hafif bir deri döküntüsü olabileceği gibi solunum sıkıntısı, tansiyon düşmesi, bilinç kaybı, nabız sayısında hızlanma gibi etkileri olabilir. Her beta laktam antibiyotikte bulunmaz. Dolayısıyla kişinin direncine göre farklılıklar gösterebilir" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe kararı! Süper Kupa cezasına indirim
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!