Dikkat! Metal Bıçak vitamini de kesiyor!

Metal bıçak kullanımının, sebze ve meyvelerde C vitamini kaybına yol açtığı bildirildi. Ege Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre vitamini yok eden diğer unsurlar:

Dikkat! Metal Bıçak vitamini de kesiyor!
Dikkat! Metal Bıçak vitamini de kesiyor!
GİRİŞ 10.02.2007 11:10 GÜNCELLEME 10.02.2007 11:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapılan açıklamada, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından bazı meyve ve sebzelerin C vitamini içeriklerini belirlemek üzere gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları duyuruldu.


Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Eryüce'nin bu konudaki görüşlerine yer verilen açıklamada, metal bıçak kullanmanın C vitamini kaybında etkili olduğunun belirlendiği kaydedildi.


Açıklamaya göre, besin maddelerinin buzdolabı koşullarında ve üzeri kapalı olarak bekletilmiş olsa bile vitamin miktarında 3 saat içinde dikkate değer oranda azalma olduğunun gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Eryüce, şunları kaydetti: "Günlük yaşantıda kullanılan bıçakların metal olması nedeniyle sebze ve meyvelerin büyük parçalar halinde kesilerek, metalle ve atmosferle değinim yüzeyinin azaltılması ve tüketilmeden hemen önce hazırlanmasına özen gösterilmesi gerekmektedir." Elma kabuğu ve portakalın iç beyaz kabuğunda C vitamini bulunduğunu, kivinin bu vitamin yönünden iyi bir kaynak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eryüce, çiğ patates ve soğanın pişirilmesiyle bu vitamin yönünden kayba uğradığını, bu nedenle pişirme yöntem ve süresine özen gösterilmesi ve haşlama işleminde az miktarda su kullanılması gerektiğinin, analiz sonuçlarından da anlaşıldığını belirtti.


Prof. Dr. Eryüce, önemli bir C vitamini kaynağı olduğu bilinen kırmızı biberin de dondurularak 5 ay süreyle bekletilmesi sonucunda önemli vitamin kaybına uğradığının gözlendiğini kaydederek, bütün bu sonuçların sebze ve meyvelerin taze tüketilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi.


(aa)

YORUMLAR 1
  • Mustafa Akın 5 yıl önce Şikayet Et
    Salatalığın atmosferle değinim yüzeyi ney ki?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'