Salatalığın faydaları neler?

Salatalık her yerde kolayca yetiştirildiğinden dolayı herkes tarafından severek tüketilir. Ferahlatıcı özelliği olması ve kanser türlerini önlemesi, bilinen yararları arasında yer almaktadır. Peki faydalarını saymakla bitiremediğimiz salatalığın vücuda ne gibi yararları vardır? İşte detaylar...

Salatalığın faydaları neler?
Salatalığın faydaları neler?
GİRİŞ 21.10.2020 16:10 GÜNCELLEME 21.10.2020 16:10

Anavatanı Hindistan olan salatalık, kabakgillerden, su kabağı familyasına ait bir sebzedir. Salatalığın üç türü bulunmaktadır. Bunlar, kahvaltılık salatalık, turşuluk salatalık ve dilimleme salatalıktır. Esas yetişme alanı Güney Asya olan salatalık, birçok coğrafyaya uyum sağlamış olan bir bitkidir. Salatalık, sarmaşık şeklinde toprak üzerinde, yerde yetişmektedir. Silindirik konik şekilde olan salatalık, 60 cm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Salatalığın çapı ise 10 cm uzunluğuna kadar ulaşabilmektedir. Koyu yeşil bir renge sahip olan salatalık, pürüzsüz bir bir yüzeye sahiptir. Çok çeşitli renk ve şekillerde yetişebilen salatalık, beyaz, sarı ve turuncu renklerde de olabilir. Ayrıca, genellikle silindir şekilli olan salatalık, küresel ve oval şekillerde de yetişebilmektedir. Yaklaşık olarak % 90’ı sudan oluşan salatalık, genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Salatalık, sağlığı destekleyen çeşitli bitkisel besin kaynaklarını içermektedir. Flavonoidler gibi bitkisel besin kaynakları bakımından zengin olan salatalık aynı zamanda, mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Salatalık, çok iyi bir pantotenik asit kaynağı olmakla birlikte, iyi birer, bakır, potasyum, manganez, C vitamini, fosfor, magnezyum, biotin ve B1 vitamini kaynağıdır. Tüm bunlara ek olarak salatalık zayıflatma özelliği ile de son derece faydalıdır.

SALATALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

 

- İdrar söktürücü özelliği vardır.

- Mide rahatsızlığına iyi gelir.

- Yüksek oranda C vitamini, potasyum ve magnezyum içerir.

- Lif açısından oldukça zengindir.

- Dolaşım sistemine yarar sağlar.

- Kas esnekliğini arttırır.

- Yaz aylarında vücudu serinletir. Vücut ısısını dengede tutar.

- Gut hastalığına iyi gelir.

- Kalbi korur.

- Sindirim sistemine katkı sağlayarak hazımsızlığı önler.

- İyi bir karbonhidrat kaynağıdır ve yüksek oranda folik asit içerir.

- Şeker hastalığına iyi gelir.

- Karaciğer, böbrekler, pankreas ve safra kesesi için iyi bir temizleyicidir.

- Saç ve tırnak yapısını kuvvetlendirir. Tırnakların kolay kırılmasını önler.

- Mesane iltihabı için kullanılabilir.

Kemik ve kıkırdak yapısına korur: Silis açısından zengindir. Silis maddesi, kasları, tendonları, kıkırdak ve kemikleri koruyan bir maddedir. Silis bakımından zengin olması nedeniyle güçlü bir kemik ve kıkırdak yapısına sahip olmaya yardım eder.

Zayıflatır: Salatalık zayıflamaya yardım eder. Kalorisi çok düşük olduğu için fazla miktarda tüketilse bile kilo aldırmaz. 100 gram salatalık ortalama 15 kaloridir. Bu nedenle diyet listelerine eklenebilir. Ara öğünlerde tüketilebilir. Özellikle yoğurt ile karıştırılarak yenebilir. Aynı zamanda salatalık suyu içilerek de zayıflama sağlanabilir.

Kabızlığı ve böbrek taşı oluşumunu engeller: Yüksek oranda su ve lif içerir. Bu içeriği nedeniyle bağırsakları rahatlatarak kabızlık oluşumunu önler.

Çok iyi bir B vitamini kaynağıdır: İçerdiği B vitamini sayesinde duygusal ve zihinsel sağlığı korumaya yardım eder. Stresi azaltır.

Yüksek oranda su içerir: Salatalığın yüzde 95 i sudur. Bu yüzden vücuttaki toksinlerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar.

Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar: Kansere karşı mücadelede yardım eder. Özellikle meme kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, rahim kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.

Ağız kokusunu hafifletir: Ağır şekilde ağız kokusuna sebep olacak yiyecekler yedikten sonra bir dilim salatalık ağzınıza alarak damağınıza yapıştırın. 30 saniye kadar bekleyin. Daha sonra ağız kokusunun geçtiğini fark edeceksiniz. Ağız kokusuna neden olan bakterilerin yok olmasını sağlar.

Beyin sağlığını korur: Hafızayı güçlendirir. Sinir hücrelerini iyileştirir. Alzheimer için faydalıdır.

Yüksek tansiyona karşı fayda sağlar: Yapılan bir araştırmada yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan kişilere potasyum, magnezyum ve lif içeriği yüksek besinler içeren bir diyet uygulandı. Salatalık da bu besinler arasındaydı. Araştırmanın sonucunda kan basıncının düzenlendiği, düştüğü belirtildi. Bu sayede yüksek tansiyon da düştü.

Günlük vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar: B ve C vitaminlerini içerir. Özellikle B vitamini içerdiği için deri, göz, ağız, saç ve karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda kabuğunda yüksek miktarda A vitamini vardır.

Selülitlerden kurtulmak için kullanılabilir: Selülit olan bölgeleri birkaç dilim salatalık ile yer çekimine karşı şekilde ovabilirsiniz. Bu şekilde daha sıkı ve selülitsiz bir görünüm sağlar. Tüm bunların yanında salatalık cilde de çok faydalıdır.

SALATALIĞIN CİLDE FAYDALARI NELER?

- Sağlıklı ve parlak bir cilt sağlar.

- Yüksek su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir.

- Cilde doğal bir parlaklık verir.

- Sedef hastalığı, egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarına fayda sağlar.

- Derideki yağ tabakasını ortadan kaldırır.

- Güneş yanıklarına iyi gelir.

- Gözlerdeki koyu halkalara, göz altındaki şişliklere karşı kullanılabilir.

SALATALIĞIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

100 gram salatalık için besin değerleri şu şekildedir;

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı