Kerry, Pazar günü Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki pazar günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye'ye ikinci bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.

Kerry, Pazar günü Türkiye'ye geliyor
Kerry, Pazar günü Türkiye'ye geliyor
GİRİŞ 03.04.2013 19:55 GÜNCELLEME 03.04.2013 19:55

Kerry ile Ortadoğu'daki barış süreci, Filistin konusu, Irak ve Kıbrıs konularını da ele alacaklarını belirten Davutoğlu, "Ayrıca pazar günü Avrupa Birliği dönem başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı da İstanbul'da olacak. Aynı gün hem ABD Dışişleri bakanı hem de AB ile istişarelerimiz sürmüş olacak. Önümüzdeki 2 gün içinde Gine ve Mali Dışişleri Bakanları da ülkemizde olacak. 17 Nisan'da da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye'ye gelecek." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bakanlık merkez binada görüştü. Davutoğlu, görüşmenin ardından bakanlık binası Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda Yüksek Temsilci Ashton ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ashton ile sık aralıklarla görüştüğünü ancak her görüşmede yoğun bir gündemin kendilerini beklediğini belirten Davcutoğlu, "Genellikle toplantıları uzatarak bitiriyoruz. Değerli basın mensuplarını beklettiğimiz için kusura bakmayın. Bugünde son derece yoğun bir gündemimiz vardı. Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde özellikle fasılların açılması konusunda yeni bir ivme söz konusu bu konu ele alındı. Ayrıca vize muafiyeti hususunu gözden geçirdik. Türkiye AB arasında artan temasları ele aldık." diye konuştu.

"KIBRIS KONUSUNDA İSTİŞARELERE DEVAM KARARI ALDIK"

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üye bir devlet olarak ABD'nin AB ile arasında geçen müzakereleri yakından takip ettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Yeni oluşacak sistemin bir parçası olmayı hem bir hak hem de bir zorunluluk olarak değerlendirmekteyiz. Gerek AB gerekse ABD ile olan görüşmelerimiz devam edecek. Ortaya çıkacak geniş bir serbest ticaret havzası bütün tarafların menfaatini en üst düzeye çıkaracaktır. Ayrıca Kıbrıs konusunda özellikle Güney Kıbrıs seçiminin ardından sonra ortaya çıkan durumu ele aldık. Bunun yeni bir fırsat penceresi oluşturduğu konusunda aynı kanaatteyiz. Ancak son dönemde özellikle Güney Kıbrıs'taki ekonomik kriz nedeniyle doğal kaynakların bir değer olarak ortaya konması ve bu konuda Güney Kıbrıs yönetimi parlamentosunun aldığı kararı konusunda gösterdiğimiz tutumu paylaştım. Önümüzdeki dönemde her zamankinden daha fazla kesin ve kapsamlı çözümlere yoğunlaşmanın zamanı gelmiştir. Atılacak her adımda Türkiye gerekli katkıyı yapmaya hazır. Ancak son kararda olduğu gibi emrivakilere karşı tutumumuz nettir. Emrivakiler Kıbrıs'ın çözüm için temel parametreleri konusunda herhangi bir değişiklik getirilmesi kabul edilemez. Önümüzdeki dönemde istişarelere devam etme kararı aldık." şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Ashton ile gerçekleştirilen görüşmede ayrıca İran nükleer programı, balkanlarda Piriştine ve Belgrad arasında yürütülen görüşmeler, Suriye'deki son gelişmeler, Filistin'de yaşanan gelişmeler, kuzey Afrika ve özellikle Mısır'daki yükselen demokrasinin ele alındığını söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise Suriye konusunda sadece türkiye'ye değil başka ülkelere giden mülteciler de bulunduğunu söyledi. Suriyeli mültecilerin hayatlarının değiştiğini Türkiye'den yardım beklediğini belirten Ashton, AB'nin elinden gelen her türlü desteği vereceğini söyledi. Ashton, Suriye konusunda biran önce siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini de vurguladı. İran ile ilgili Almatı'da yapılacak toplantının başarılı olacağına inandığını kaydeden Ashton, İran'ın masaya getirecekleri öneriyi kabul edeceğinden umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

"BU KADAR ÇOK MÜLTECİ TÜRK SINIRINA GELİRKEN SESSİZ KALANLAR UTANSIN"

Bir gazetecinin, "Türkiye'nin Suriye'ye karşı açık kapı diplomasisi devam edecek mi?" sorusuna Davutoğlu şu cevabı verdi: "Bu bizim için siyasi bir konu olmaktan öte ahlaki bir konu olarak değerlendirdiğimiz bir husus. Daha önce birçok örnekte olduğu gibi Türkiye her zaman özellikle insani konularda sıkıntı çekilen ülkelerde açık kapı bırakmıştır. 90'larda Balkanlarda Bosna Hersek'te sıkıntı yaşayan Boşnaklar veya Kosova savaşında sıkıntı çeken Kosovalılar için kapımız her zaman açıktı. Suriyeli kardeşlerimiz için ebediyen dost ve komşu olarak gördüğümüz kardeş ve akrabalarımızdır. Biz bu politikayı sürdüreceğiz. Bu bizim için onur meselesidir. Ama bu kadar çok mülteci Türk sınırına gelirken bu konularda sessiz kalanlar utansın. Uluslararası toplum sessiz kalmak konusunda kendini sorumlu hissetsin. Türkiye hiçbir zaman açık kapı politikasını sorgulamayacaktır. Elimizdeki imkanlar dahilinde Suriyeli kardeşlerimizin kaderini paylaşmaya devam edeceğiz."

MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİ İLE AKŞAM YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİK

Başka bir gazetecinin, "ABD Dışişleri Bakanı Kerry bir ayın ardından tekrar Türkiye'ye geliyor. Görüşmenin içeriği ile ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna ise Davutoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı Kerry Pazar günü Türkiye'ye geliyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeler konusunda yeni bir istişare yapmamız gerekti. Bende kendisini davet ettim. Orta Doğu'daki barış sürecinde bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş alış verişinde bulunacağız. Hamas tarafında bir yönetim ve yenilenme söz konusu oldu. Filistin konusunda görüşeceğiz. Irak ve Kıbrıs konularını da ele alacağız. Ayrıca Pazar günü Avrupa Birliği dönem başkanı İrlanda Dışişleri Bakanı da İstanbul'da olacak. Aynı gün hem ABD Dışişleri bakanı hem de AB ile istişarelerimiz sürmüş olacak. Önümüzdeki 2 gün içinde Gine ve Mali Dışişleri Bakanları da ülkemizde olacak. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov 17 Nisan'da Türkiye'ye gelecek. Bundan sonra şimdiye kadar olduğundan daha sık görüşmeler yapmamız gerekecek." cevabını verdi.

Dün akşam Mavi Marmara şehitlerinin aileleri ile birlikte Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı bir akşam yemeğinde bir araya geldiklerini kaydeden Davutoğlu, "Bu bir aile yemeğiydi. Son gelişmeler bağlamında şehitlerimizin yakınları ile bir araya geldik. Sadece şehit eşleri değil çocuklarının da katıldığı her yönüyle eski hatırlamak istemediğimiz acı hatıraları tekrar yadettiğmizi bir yemek oldu. Şehitlerimiz rahmetle anıldı." dedi.

Türkiye İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili görüşleri sorulan Ashton, iki taraf için de olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
Ergin Ataman'a yapılan Siyonist tehdit anı kamerada: Yeni görüntüler ortaya çıktı