Davutoğlu'ndan canlı yayında flaş açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya'da düzenlenen canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

GİRİŞ 28.03.2015 00:55 GÜNCELLEME 28.03.2015 06:57
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Görevi aldıktan sonra önümüzdeki dönemle ilgili birkaç hedefi belirlemiştim. Biri hükümet çalışmalarının aksamadan yürümesiydi. Diğeri de partimizin seçime hazırlanmasıydı. AK Parti iktidarı 12 yıllık bir parti ama çok köklü gelenekleri oturtmuş bir parti. 

LİSTELERDE SÜRPRİZ İSİMLER OLACAK MI?

Bütün şehirlerimizin nabzını tuttum, brifingler aldım. Kasım'dan Mart'a kadar halka siyasetimizi anlatmaya çalıştım. 81 ilin başkanlarını tek tek dinledim. 

Adaylar hayatın tüm renklerini yansıtmalı. Bizim hedefimiz Türkiye'nin bütün rengini siyasete taşımak.  

Bazı müracaatlar var. Bunları burada çok zikretmek doğru değil. Önemli olan bittiğinde "iyi oldu" dedirtmek.

CUMHURBAŞKANIMIZLA ARAMIZDA ÇATIŞMA OLMAZ

Sayın Cumhurbaşkanımız ile benim aramda herhangi bir çatışma olmaz. Çok köklü bir dostluğumuz var. Başbakanlık teklifinde ne Cumhurbaşkanımız bana sordu ne ben ona sordum. Cumhurbaşkanımız beni iyi tanıdığı için bana sormadı bende 'Ben mi olacağım' diye hiç bir zaman sormadım.

DAVUTOĞLU'NDAN İLGİNÇ İTİRAF

Görev tev edilmedi ilan edildi. Cumhurbaşkanımız benim ismimi ilan edene kadar Başbakanlık konusunu kendisine hiç bir zaman sormadım.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ HAKLIDIR

Savunduğum her şeyin zeminin sağlam olması benim için önem taşır. Türkiye'deki sistem ne parlamenter ne başkanlık ne de yarı başkanlıktır. 

Net olarak ifade ediyorum bu sistemin değişmesi lazım. Ya pür parlamenter sistem olması lazım ya da başkanlık sistemi olması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız haklıdır, bu sistem bir yetki çatışmasını beraberinde getiriyor. 
Sistemin ürettiği sıkıntılar var bunu açık yüreklilikle söylemem lazım.

SEÇİM BEYANNAMESİNDE YER ALACAK

Halk tarafından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmişse, bunun başkanlık sistemi yönünde değişmesi doğru olur. Başkanlık sistemine geçilmesi doğrudur. Seçim beyannamesinde olacak, bizzat ben yazdım. Başkanlık seçim beyannamesinde yer alacak. 

Seçim meydanlarında yeni anayasa, insan hakları, onuru diyeceğiz. Halka hesap vermeyecek bir makam olmayacak diyeceğiz.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN ESAS NİYETİ BAŞKA

Çözüm sürecindeki sıkıntıların sebebi bizzat Selahattin Demirtaş'tır. Geçen hafta Demirtaş tamda Nevruz'a doğru silahsızlanma konusunda yeni bir adım atılacakken süreci sabote etti. Demirtaş son 6-7 aylık tutumuyla esas niyetinin çözüm süreci olmadığı başka bir projesinin olduğunu ortaya koydu.

SABOTE EDEREK ATEŞLE OYNUYOR

Şimdi de bir Demiraş projesi var. Düşünülüyor ki, HDP barajı aşarsa AK Parti'nin  vekil sayısı düşecek ama bilmiyorlarki her şeye millet karar verecek. Demirtaş süreci sabote ederek ateşle oynuyor. HDP denilen yapı tek parçalı bir yapı değil. Çözüm süreci kimsenin malı değil. Bu millet sürece sahip çıktı.

İZLEME HEYETİ KONUSU

Netleşmiş bir husus yok. Heyetin görüşmeleri için Bakanlar Kurulu kararına gerek yok. İzleme heyeti çok kullandığımız bir tabir olmadı. Sürecin bütününü değerlendirme ihtiyacı var.

SİLAHLARA VEDA SÜRECİ

Taahhüt silahsızlanmadır, silahsızlanmayla ilgili sağlam adımlar, perspektif gördüğümüzde, olmayacak şeyler değil her türlü adım silahsızlanma bağlamında atılır. Çözüm süreci akamete uğrarsa neler olabileceğini hepimizin dikkatlice takip etmesi lazım. Kimse ateşle oynamamalı Türkiye'de. Herkesin akli selimle hareket etmesi lazım. 

KPSS'DE USÜLSÜZLÜK SORUŞTURMASI

Paralel yapı Ankara'da ortaya atılmış bir tez değil, gencecik insanların geleceğini kararttı. En büyük ahlaksızlık insanın geleceğini çalmaktır. Gereken neyse yapılacak, cezalar tereddütsüz şekilde verilecektir.

KILIÇDAROĞLU'NUN 'EMEKLİYE İKRAMİYE' VAADİ

Bekara hanım boşamak kolaydır, Kılıçdaroğlu'nun hesabı. Herkes verdiği sözün gereği konusunda düşünmeli. 91 seçimlerine giderken her eve iki anahtar sözü verildi ne oldu anahtarları olanlar anahtarlarını kaybettiler.

Kılıçdaroğlu gelirse buradan emekli vatandaşlarımıza söylüyorum, var olan maaşlarınız da kalmaz. Kılıçdaroğlu, yalnış adrese gidiyor. Demokrasilerde noter millettir. Dolayısıyla notere gitmesi bir özgüven eksiliğidir.

YORUMLAR 4
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizleri var etsin!
    Cevapla
  • Sivasli 8 yıl önce Şikayet Et
    Senin durstlugune vizyonuna inaniyoruz sayin basbakanim
    Cevapla
  • vadandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın Cumhurbaşkanımız zaten başkan; başkan seçilmiştir. Cumhur kelimesi çıkarsa geriye Başkan kalır hayırlı olsun
    Cevapla
  • İsmail ASARKAYA 8 yıl önce Şikayet Et
    Habertürk'ün değerli elemanlarına böyle değerli insanlarla bizleri buluşturduğu için yürekten teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunarım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı