İşte Erdoğan'ın mal varlığı dökümü

Başbakan'ın malvarlığı ile ilgili bilgiler basına yansıdı. Belediye başkanı Erdoğan ile Başbakan Erdoğan arasındaki fark 900 bin dolar. O da 3 şirketteki hisselerin satışından.

İşte Erdoğan'ın mal varlığı dökümü
İşte Erdoğan'ın mal varlığı dökümü
GİRİŞ 02.02.2006 07:53 GÜNCELLEME 02.02.2006 07:53

Erdoğan'ın 2001 yılında yargılanmasına neden olan malvarlığı ile bugünkü serveti arasındaki fark 900 bin dolar. Bu artış, Ülker hisselerinin satışından kaynaklanıyor.


Erdoğan'ın genel başkanken verdiği mal beyanıyla bugünkü serveti arasındaki fark Ülker hisselerinin satışından kaynaklanıyor.

Malvarlığı tartışmaları nedeniyle muhalefetin sert eleştirisine maruz kalan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2001 yılında yargılanmasına neden olan malvarlığı ve şu anki serveti arasındaki en büyük fark, Ülker ürünleri dağıtım şirketindeki hisselerinin satışından elde ettiği 900 bin dolar. Başbakanlık kaynakları, yargılandığından bu yana 'üç aşağı beş yukarı' aynı olan malvarlığındaki tek farkın Emniyet Gıda şirketindeki hisselerinin satışı olduğunu söylüyor. Aynı kaynaklar, Başbakan'ın önümüzdeki günlerde malvarlığını açıklayacağını belirtti.

EV MAL BEYANINDA YOKTU



Erdoğan, 2001 yılında AK Parti Genel Başkanı olarak partisine verdiği mal bildiriminde kendisine ait 8 kalem mal beyan etti. Erdoğan'ın, yargılanmasına da neden olan 10 Eylül 2001 tarihli, kendi el yazısıyla yazdığı mal beyanı şöyleydi: Bolluca'da 376 metrekare arsa (40 milyar lira), Rize Güneysu'da 2 bin metrakere arazi (10 milyar lira), Şirket ortaklığı yüzde 12 (95 milyar lira), Şirket ortaklığı yüzde 12 (25 milyar lira), Şirket ortaklığı yüzde 12 (1 milyar lira), 340 bin ABD Doları, 130 bin DM, 174 adet cumhuriyet altını. Eşi Emine Erdoğan'a ait muhtelif takılar (7 milyar 800 milyon lira), Emine Erdoğan'ın üzerine kayıtlı 2000 model Passat otomobil. Üsküdar'da oturduğu ev 2001'deki mal beyanında yok.

ÜÇ ŞİRKETTEKİ HİSSELERİNİ SATTI


Başbakanlığa yakın kaynaklar, Erdoğan'ın 2001 yılında verdiği bu mal beyanına 2001-2005 arasında sadece sahip olduğu 3 şirketteki hisselerinin satışından 900 bin dolar eklendiğini belirtiyor. Erdoğan, Başbakan olduktan sonra şirket sahibi olması eleştirilere konu olmuştu. Erdoğan, bunun gerekçesini 'geçinememe' sine bağlarken yoğun eleştiriler üzerine bu şirket hisselerini satmıştı.


HÜRRİYET'TE İSE HABER ŞU ŞEKİLDE YER BULDU


Başbakan Erdoğan’ın açıklanmayan mal varlığına ilişkin belge, 5 yıl önce Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yaptığı mal bildirimine ait. El yazısıyla doldurulan bu belgeye göre Başbakan Erdoğan, büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan’a olan borçları düşüldükten sonra 430 milyar liralık servete sahip.


Erdoğan 10 Eylül 2001 tarihinde AKP Genel Başkanı sıfatıyla Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne mal bildiriminde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan’ın mal beyanında yer alan borçları düşüldükten sonra beş yıl önceki rakamla 430 milyar liralık servete sahip olduğu anlaşıldı.

FAZLA DEĞİŞİKLİK YOK: /_newsimages/1004192.jpg


Başbakan Erdoğan muhalefetin 'mal varlığını açıkla' baskısını yakın çevresine değerlendirirken, '5 yıl önce haksız mal edinme davası için mahkemeye mal bildiriminde bulundum ve aklandım. Aslında mal varlığımda o güne göre fazla değişiklik yok. Basına yansımayan malım bulunmuyor' dedi. Erdoğan, diğer siyasi liderlerin banka hesaplarını açıklamasını mal bildirimi olarak kabul etmiyor. Başbakan yakın çevresine, 'Diğer siyasi liderleri izleyeceğim. Ama mutlaka yakında mal varlığımı açıklayacağım'diyor.

SADECE HİSSE SATTIM:


Erdoğan’ın yakın çevresine verdiği bilgiye göre, mal varlığında en önemli değişiklik Ülker ürünlerini pazarlayan şirketlerdeki hissesini satması oldu. Başbakan, Ülker ürünleri pazarlayan Emniyet Gıda A.Ş., İhsan Gıda A.Ş. ve İhsan Gıda Ltd. Şti. adlı şirketlerin yüzde 12 oranında ortağıydı. Başbakan bu şirketlerdeki hisselerini, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’e ait hisselerle birlikte 2 Şubat 2005 tarihinde 3 trilyon liraya sattı.

EV SATIP EV ALDI:


Yine Erdoğan’ın çevresine göre Başbakan Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evini yakında satarak taşınacak. Başbakan’ın iki villa aldığı belirtiliyor. Resmen açıklanmamakla birlikte, bu evlerin hemşerisi Mehmet Gür tarafından Kısıklı’da, Emniyet Mahallesi’ne yarım kilometre kadar uzaklıktaki bir sitedeki ’yanyana havuzlu, iki villa’, olduğu ileri sürülüyor. İki villanın 2005 fiyatlarıyla 1.5 milyon dolar değerinde olduğu iddia ediliyor. Erdoğan yakın çevresine, 'Bu evleri mevcutları satarak aldım' diyor.

Ağabeyi: Aldığı maaş ne ki mal varlığı olsun

BAŞBAKAN Erdoğan ile Deniz Baykal arasındaki mal varlığı tartışmasına, Erdoğan’ın İzmit’in Yuvacık Beldesi’nde lokantacılık yapan ağabeyi Hasan Erdoğan da katıldı. Hasan Erdoğan, 'Kardeşimin aldığı maaş ne ki, mal varlığı olsun? Yoksa ne açıklayacak? Kardeşim, 2 erkek, bir kız evlendirdi. Halen biri ABD’de okuyor' dedi. Kardeşinin açıklayacak mal varlığını bulunmadığını savunan Erdoğan, şunları söyledi: 'Kardeşime gider gelirim ama bu kadar fazla paraya sahip olduğunu, başka bir yerde dairesi olduğunu bilmiyorum. Rize’de 2 dönüm yer var. Oradaki oğlum, hanımıyla birlikte çayını keser yer. Oradaki çaydan da 3-4 bin YTL alırlar. O da kendilerine yetmez zaten.'


Ailenin emanetçisi Emine Hanım

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, 'haksız mal edindiği' iddiasıyla açılan dava nedeniyle verdiği ifadelerde, oğlunun düğünde gelen takıları eşi Emine Erdoğan sakladığını, Volkswagen Passat marka otomobilinin de eşinin üzerine olduğunu açıklamıştı. Erdoğan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, şöyle demişti:/_newsimages/1004194.jpg

ALTINLAR EŞİMDE:


'174 adet Cumhuriyet altını, 2001 yılında oğlum Ahmet Burak Erdoğan’ın düğününde takılan takılardır. Değeri 7 milyar 800 milyon TL olarak gösterilen takılar da bu düğünde hediye olarak getirilmiştir ve şu anda eşim Emine Erdoğan tarafından muhafaza edilmektedir. Oğlumdan 220 bin Amerikan doları aldım, keza 55 bin Alman markı düğünden sonra kendisinden borç para olarak aldım. Ve bu paralar kendime ait nezdimde gösterdiğim dolar ve mark hesabı içindedir. Bunları başka bir şekilde değerlendirmiş değilim.'

ARSAMI SATTIM:


 'Mal bildiriminin gayrimenkuller sütununda 1998 yılında verilen mal bildirimi beyannamesinde İstanbul Samandıra’da 1800 metrekare arsa olarak gösterilen gayrimenkul satış tarihini kaça satıldığını yazılı olarak bildirimde bulunacağım, şu anda bir açıklama getiremiyorum. Diğer taşınmazlardaki değer artışı ise piyasa koşulları ve paranın satın alma gücü nazara alınarak bildirilmiştir. Mal bildiriminde Volkswagen Passat marka otomobil eşim üzerine kayıtlıdır, keza takılar kısmındaki açıklamalarıma ilaveten de bunlar eşime aittir.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü