Çavuşoğlu, ABD'nin Rakka teklifini açıkladı

Dışişleri Bakanı, Washington yönetiminin Rakka operasyonunu birlikte yürütmeyi önerdiğini ancak Türkiye'nin PYD güçlerinin cephede olmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

GİRİŞ 11.10.2016 16:22 GÜNCELLEME 12.10.2016 09:26
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Reuters haber ajansı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun sözlerini 'acil' koduyla dünyaya geçti.

ABD'NİN TEKLİFİ

Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara'ya Rakka operasyonunu birlikte yürütmeyi teklif ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, Türkiye operasyonu destekleyecek ancak PYD güçlerinin cephede olmasını kabul etmeyecek.

Rakka, DAEŞ'in Suriye'deki kalesi konumunda ve yakın zamanda terör örgütünün kentten süpürülmesi için bir operasyon bekleniyor.

ABD'YE UYARI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "(Clinton'ın PYD'ye silah yardımı  yapılacağı açıklaması) O zaman ABD teröre destek veren ülke durumuna düşer.  Bizden uyarması. Bir dost olarak söylüyoruz teröristlerle işbirliği yapan,  teröristlerle birlikte çalışan bir ülke durumuna düşer."

İLK KEZ ERDOĞAN DUYURMUŞTU

Washington'ın Rakka ile teklifini ilk kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Eylül ayı başında duyurmuştu. Çin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'ndeki temaslarının detaylarını Ankara yolunda uçakta gazetecilere anlatan Erdoğan, "ABD Başkanı Barack Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. 'Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır' dedik" ifadelerini kullanmıştı.

DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcülerinden Albay Dorrian da, Eylül ayı başında Rakka operasyonuna atıf yaparak, "Biz bu konuda Türk ordusu ve Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte ne tür bir hazırlık yapmamız gerektiğini planlamaya çalışıyoruz" demişti.

Albay Dorrian 24 Ağustos'ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı'nı "Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenlik kordonu oluşturması, sonraki adımda Rakka'nın geri alınmasının koşullarını hazırlıyor" sözleriyle değerlendirmişti.

Rakka'ya karşı yapılması planlanan saldırının, Ankara ile Washington arasındaki PYD kaynaklı anlaşmazlık sebebiyle bekletilip bekletilmediği yönündeki soruya kapsamlı bir yanıt vermeyen Albay Dorrian, DAEŞ'e karşı savaşan tüm unsurlar arasında bir koordinasyonun olması için çaba gösterdiklerini söylemekle yetinmişti.

YORUMLAR 40
  • son sultan RTE 7 yıl önce Şikayet Et
    InsAllah kurduklari tuzakda kendileri bogulurlar,yalniz icmizdeki hainlere dikkat edelim chp hdp ve digerlerine,bunlar onlar icin calisiyor.
    Cevapla
  • sadakat 7 yıl önce Şikayet Et
    abd ortadogudan çıkarılmalı
    Cevapla
  • fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Valla ABD ye güvenilmez. satarlar askerimizi yarı yolda... kendi işini kendin gör Mehmetçiğimm...
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    abd nin deas veya isidli ortaklari diger ortaklari pyd pkk ile biraraya getirilip saldirtabilinir ustumuze hain icten pazarlikli ve kalles olmaliyiz cunki dusmanlarimizin oyunu budur mertce savas bu keferelerle olacak is degil
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    kurdugunuz daeside pkk/pyd nizede yok edicez abd li sionist hacli muttefikimiz biliniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Kürecik iddialarına cevap: Türkiye böyle bir şeye izin vermez
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...