Sandığa 5 kala son anket sonuçları

Seçime günler kala araştırma şirketlerinin anket çalışmaları hız kazandı. En son yapılan iki araştırmaya göre AK Parti açık ara önde gidiyor. Peki ya diğer partiler?

Sandığa 5 kala son anket sonuçları
Sandığa 5 kala son anket sonuçları
GİRİŞ 17.07.2007 03:11 GÜNCELLEME 17.07.2007 03:11
Bu Habere 177 Yorum Yapılmış

Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi (YÖN-ARA), mart ve mayıs ayında gerçekleştirdiği araştırmasının son aşamasını da tamamladı. Araştırma, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Özuğurlu yönetiminde 30 Haziran- 8 Temmuz tarihleri arasında 19 ilde, 2 bin 225 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerin sonucunda gerçekleşti. Araştırmaya katılanların yüzde 14.6'sını işçiler, yüzde 13'ünü memurlar, yüzde 21.3'ünü kendi hesabına çalışanlar oluştururken, çalışmayanların oranı ise yüzde 26.5 olarak gerçekleşti.

KARARSIZLAR DAĞILDI

Araştırma sonucunda, AK Parti birinci parti çıkarken, oy oranı yüzde 28- 33 aralığında gözüküyor. 2002 seçimlerinde AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 64'ü yine AK Parti'ye oy vereceğini beyan ederken, yüzde 15'i kararsız, yüzde 7'si MHP'ye, yüzde 4'ü CHP'ye, yüzde 3'ü GP ve yine yüzde 3'ü SP'ye çevrilmiş durumda. Araştırmaya göre, mart-mayıs ayında cumhuriyet mitinglerinin de etkisiyle sıçrama içine giren CHP, 'duraklama ve kısmi gerileme' içinde. Kararsız seçmenler içindeki 'sol kararsızların' sayısında artış görünüyor.

CHP, 2002 seçmeninin yüzde 80'ini muhafaza ediyor ancak 'yeni beslenme kaynakları bulma noktasında tıkanıklık' yaşıyor. Mart ve mayıs aylarında yapılan araştırmalarda AK Parti ile başa baş yarışır gözüken CHP, AK Parti'nin 2-3 puan gerisine düşmüş durumda. CHP'nin oy oranı yüzde 25.1 düzeyinde. MHP, toparlama içine girerken, baraj sıkıntısı aşmış gözüküyor. MHP'nin oy oranı yüzde 12.5.

Bu sonuçlara göre Meclis'e üç partinin girmesi garanti. Araştırmaya göre, mayıs-temmuz aralığının en fazla yıpranan partisi ise 4 puanlık erime ile DP. Partinin oy oranı, yüzde 3.5. Oy oranı yüzde 4.6 gözüken GP ise kararsız seçmenlerin oylarının dağıtılması ile yüzde 8'leri yakalıyor, ancak seçim barajını aşması sürpriz gözüküyor.

Bu arada Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptırdığı anket çalışması da AK Parti'nin açık ara önde olduğunu gösterdi. İstanbul'da 4 bin 800 kişi üzerinden yapılan araştırmaya göre, AK Parti yüzde 34 ile birinci parti durumunda. AK Parti'yi yüzde 19.1 ile CHP takip etti.

BAŞKENTTE AKP YÜZDE 36

AK Parti İstanbul'da gösterdiği başarıyı başkent Ankara'da da gösterdi. 3 bin 420 kişi üzerinden yapılan ankete göre AK Parti yüzde 36 ile birinci parti olurken, İzmir'de CHP'nin yüzde 27.1 aldığı araştırma sonuçlarında, AK Parti yüzde 16 oy aldı. İki partiyi yüzde 13.3 ile DP izlerken, GP ise yüzde 10.8 oyla sıralamaya girdi.

Bugün

YORUMLAR 177
  • sinan kılıç 16 yıl önce Şikayet Et
    sandığa 4 kala gerçek anket. bu anketi dikkatli okuyun akepe= %25 chp=%19 sp= ?? gp=%4 dp=%5,5 bağımsız=%4,5 neden saadet partisine oy oranı yazmadım? 8o il ve istanbul çağlayan mitingi 7 milyonun üzerinde seçmeni olan istanbul için iyi bir resimdir 5,5 milyon geçerli oyda saadet partisinin istanbulda 1,3 milyon oy alması muhtemeldi buda diğer illerin çıkaracağı oyla 5,5 milyonu bulacaktır %17 ile %19 arası oy alacağı kesindir zafer yakındır ve zafer inananlarındır gözünüz muş,erzurum,samsun ve konya mitinginde olsun
    Cevapla
  • suleyman d 16 yıl önce Şikayet Et
    Tüm bilimsel kuralları zorlasan 3 saat boyunca yorum yayınlanmamasını izah edemezsiniz!. Neden yorumlar 2-3 saattir durdu Yoksa Akp yağcısı yandaş belediye memurlarının mesaileri bitince Haber7 de çoğunluğu işine gelmeyen yorumları gece yarısından sonraya yada klavye altına mı atıyor?
    Cevapla
  • onur çiçek 16 yıl önce Şikayet Et
    anketlere inanmayın sakın. çünkü hepsi yalan herkes özgürdür gider istediği partiye verir akıllı olun sizi yönlerdirenlere kanmayın.
    Cevapla
  • yağmur yağmur 16 yıl önce Şikayet Et
    . bu nasıl anket bu güne kadar onlarca kez anket yapıldı ama kimse ne benimle ne de çevremdekilerle görüştü. internet üzerinden yapılan anketlerin gerçekliğinden şüphe dahi duymuyorum çünkü tamamen safsata. örneğin ben birkaç bilgisayardan oy verebiliyorum.demek ki anketler kesinlikle gerçeği yansıtmıyor
    Cevapla
  • kutalmış süleyman 16 yıl önce Şikayet Et
    anarın son anketini yayınlasanıza. AKP\'ye yakınlığı ile bilinen ANAR şirketinin yaptığı anket AKP\'lileri şaşırttı. ANAR\'ın anketinin sonuçları dün gece saat 23.00\'te Başbakan Erdoğan\'a ulaştı. Fakat anket AKP\'nin iktidarı kaybettiğini gösterdiği için yayınlanmadı. İşte ANAR anketinde yer alan oy yüzdeleri: AKP %35 CHP %25 MHP %16 GP %8 AKP\'nin aldığı yüzde 35\'lik oyun tek başına hükümet olmaya yetmediği anlaşılınca, anketin yayınlanmamasına karar verildi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!