'Hayır'cıların halkı korkuttuğu yalanlar!

Referanduma sayılı günler kala bazı çevreler kara propagandaya sarıldı. Hayalî iddialar, billboard ve broşürlerde boy göstermeye başladı. Vatandaşlar, yalanlarla 'hayır' demeye çağrılıyor. İşte referandum yalanları:

'Hayır'cıların halkı korkuttuğu yalanlar!
'Hayır'cıların halkı korkuttuğu yalanlar!
GİRİŞ 05.09.2010 12:26 GÜNCELLEME 05.09.2010 12:26
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Anayasa referandumunda son haftaya girilirken, seçmeni ikna edecek makul gerekçeler bulamayan 'hayır' cephesi, ilginç bir kampanya yürütüyor. 26 maddelik anayasa değişikliği paketindeki maddelerle ilgisi olmayan iddialar, broşür ve billboardlarda boy gösteriyor. Vatandaşları hayır oyu vermeye ikna etmek için sanal âlemde de akla hayale sığmayan yalanlara başvuruluyor. İstanbul Avcılar'da asılan afişlerde referandumdan 'evet' çıkması halinde 'Müslüman kadınların rahibe gibi giyineceği', 'Bebek katilinin serbest bırakılacağı' gibi iddialara yer verilmişti. Benzer bir propaganda örneği de Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşandı.

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda bütün sağlık hizmetlerinin paralı olacağı, emekliliğe hak kazanmak için ödenecek prim gününün 7 binden 9 bine çıkarılacağı ve Atatürk'ün tarihten silineceği iddialarının yer aldığı broşürler dağıtıldı.

Referandum yalanlarına tepki gösteren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Milletin reşit olmadığına inanan bir zihniyettir bu. Ancak kimse, kimseyi aptal yerine koymasın." diye konuştu. Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "Amaçları, yanlış bilgilerle milleti etkilemek. Referandumu, hükümetin güvenoylamasına çevirdiler." ifadesini kullandı. BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici ise 'hayır' denilmesi için millete gerekçe sunamayanların yalan yanlış iddialara başvurduklarını söyledi.

kullan"Evet çıkarsa, 'Ayasofya'ya haç dikilecek', 'Türkiye bölünecek', 'Emeklilik yaşı 65'e çıkarılacak', 'Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak'... Bu tür iddialar referanduma bir hafta kala ağırlık kazandı. Seçmene 'hayır'ın gerekçesini anlatamayan hayır cephesi, vatandaşlara dağıttıkları broşür ve billboardlara astıkları afişlerde bu tür söylemleri kullanıyor. Avcılar'da sonradan CHP'nin kendisine ait olmadığını savunduğu afişte inançlara hakaret eden ifade yer almıştı.

Referanduma 'evet' çıkması halinde 'Müslüman kadınların rahibe gibi giyineceği', 'Parçalanacak topraklarımızda Kürdistan'ın kurulacağı' ileri sürülmüştü. Muğla'da özellikle kırsal kesimde dağıtılan afişlerde emeklilik yaşı, emeklilik prim günü gibi referandumla ilgisi olmayan konular hakkında asılsız iddialarda bulunulmuştu. CHP'nin referandum için hazırladığı propaganda araçları da büyükşehirlerde benzer söylemleri kullanıyor. Sanal alemde de paketin içeriğiyle ilgili bilgi kirliliği yapılıyor. Değişikliğin kabul edilmesi halinde Cumhuriyet'in yıkılacağı, toprakların yabancılara peşkeş çekileceği öne sürülüyor.

'Milletimiz bu yalanlara kulak asmamalı'

Bu tür iddialara, siyasiler de tepki gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Bilgi kirliliği, kara propaganda yapıyorlar. 'Evet'i Habur'la özdeşleştiriyorlar. Bu bir halkoylaması. Evet oylarıyla neyi vaat ediyorsak onu yapacağız." dedi.

Kimsenin kimseyi aptal yerine koymaması gerektiğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de 'yalanlarla bezeli propagandaya milletin inanmaması gerektiğini' belirtti. Çelik, "Bu halka kendi iradesiyle kendi anayasasını yaptırmamak gibi statükocu bir zihniyet var. Milletin reşit olmadığına inanan bir zihniyettir bu. Amaca ulaşmak için her yolu mubah görüyorlar." derken, SP lideri Numan Kurtulmuş, "Bunların amaçları, işi AK Parti karşıtlığına getirerek hayır oylarını artırmaya yöneliktir. Vatandaşlarımız oylarını kullanırken partinin icraatlarını düşünerek değil demokratik iyileştirmeleri göz önünde bulundurarak oy kullanmalı." ifadelerini kullandı.

kullanBBP Genel Sekreteri Mustafa Destici de "Milletimiz bu yalanlara tevessül etmesinler. Siyasetin aşağılara çektiği bu tür yalanlara kulak asmasınlar. Paketi okusunlar, milletin lehine kazanım görüyorlarsa evet desinler." şeklinde konuştu.

İşte kullanılan referandum yalanları

Cumhuriyetin yapısı değişecek

Dinci sivil diktatörlük kurulacak

Anadolu Türksüzleştirilecek

Doğu'da Kürdistan kurulacak

Mayınlı arazilerimiz İsrail'e verilecek

Vatan yabancılara peşkeş çekilecek

Bebek katili ve lanetli PKK affedilecek

Müslümanlık Hıristiyanlaştırılacak

Emeklilik yaşı 65'e çıkarılacak

Prim ödeme 9 bin güne çıkacak

Emekli maaşları yüzde 33 oranında düşürülecek

Katılım payı beş katına kadar artırılacak

Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak

Hastalanan sigortalılara verilen iş görememezlik ödeneği yüzde 16 azalacak

Emeklilerden 10 yıl süreyle Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek

Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak

Ayasofya'ya haç dikilmemesi için hayır

BOP planlarının önünü kesmek için hayır

Teröre destek olmamak için hayır

ZAMAN

YORUMLAR 72
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Kaybedeceklerini onlar da anladılar.. Anladıkları için de hergün yeni bir çirkefliğe imza atıyorlar. Onurlu insanlar yenilirken bile bile centilmenliği elden bırakmazlar. Yenilirlerse de şanlarıyla, şerefleriyle yenilirler. Bu sefer gücümüz yetmedi yenildik, bir dahaki sefere daha çok çalışır biz yeneriz derler. Şerefsizce yenilgi yenilgi sahiplerine hiç birşey kazandırmaz. Kazandırmadığı gibi yenilmiş olmakla kalmaz bir de şereflerini kaybederler. Osmanlı defalarca yenildi ama düşmanlarından hep saygı gördü. Kılıçları teslim edildi.
    Cevapla
  • Metin Yazar 13 yıl önce Şikayet Et
    Hayırcılar yalancı. CHPnin arka bahçesi olarak gördüğü ANAYASA MAHKEMESİ bu maddeleri tek tek inceledi ve hiç birinde en ufak bir sakınca görmedi. Görseydi iptal eder ve referandum olmazdı. Sadece bu izah bile Hayırcıların ne kadar yalancı ve iftiracı olduklarını ispata yeter de artar bile. Bu örneği hangi hayırcıya verdiysem karşımda dut yemiş bülbül gibi sustu. Bu örnek üzerine söyleyebilecekleri tek bir mantıklı cümleleri yok.
    Cevapla
  • ibrahim Ertekin 13 yıl önce Şikayet Et
    cehepe nin her söylemi yalan. Bu habere gerek yokki.Zaten halk biliyor onların yalancı ve iftiracı olduklarını.Yüce Allahım bu mubarek gecede onların yalanlarını ve iftiralarını kendilerine çevirsin.Amin.Bir de sağcı geçinipte bu yalancılarla birlikte aynı safta olan saflara da Yüce Allah akıl fikir ihsan etsin silkelenip gerçekleri görmeleri için gözlerini açsın.Amin.Saygılar
    Cevapla
  • dili kalbe 13 yıl önce Şikayet Et
    minberr. bdp ve kendini temsilci zanneden ve apo kürt kökenli vatandaşlara her istediğini yaptırıyor,seçimde oy verdiriyorlarda referandumda mı evet dedirtemiyor!yeme bunları hikaye bunlar! bunlar senin yandaşlarının ve tek mantıkla bakanların halka yutturmaya çalıtıkları...
    Cevapla
  • Kemal BOZTAŞ 13 yıl önce Şikayet Et
    Din düşmanları ve MHP. din düşmanları ağızbirliği yaparak hayır diyor. Bütün demokrasi düşmanları ağızbirliği yapmış hayır diyor. Bütün dikta ve statüko yandaşları ağızbirliği yapmış hayır diyor. MHP onlara dahil olmuş hayır diyor. Yargıçlardan bir kısmı Apoyla ittifak peşinde hayır diyor. Evet aydın bir Türkiye istemeyen, demokrasiye, özgürlüklere, insanların inancını yaşamasına karşı olan herkes hayır diyor. Biz evet diyeceğiz. insanımızı ve ülkemizi seviyoruz. Türkü, Kürtü, Lazı, Çerkezi, Sünniyi, Aleviyi seviyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...