Türkçe Ezan isteyen Ayhan: Okunmalı

Türkiye'nin tek partili yıllarındaki uygulamaları hatırlatan bir taleple gündeme gelen ve Ezan'ın Türkçe okunmasından yana olduğunu kaydeden CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, çok dillilik manevrası yaptı.

Türkçe Ezan isteyen Ayhan: Okunmalı
Türkçe Ezan isteyen Ayhan: Okunmalı
GİRİŞ 04.01.2011 07:54 GÜNCELLEME 04.01.2011 07:54
Bu Habere 250 Yorum Yapılmış

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Türkiye'nin tek partili yıllarındaki uygulamaları hatırlatan bir taleple gündeme geldi. Ayhan, internet ortamına düşen bir ses kaydında Ezan'ın Türkçe okunmasından yana olduğunu söylüyor. Ses kaydına göre CHP Milletvekili Ayhan, "Ezanın Türkçe okunmasından yanayım. Türkiye'de halkın İslâm'ı değil, Arap kültürünü benimseyip yaşadığını düşünüyorum. İnsanlar, ibadetlerini kendi dillerinde de yapabilmeli. Allah'la iletişim, kendi dillerinde de mümkün olmalı." dediği duyuluyor.

Ses kaydının ortaya çıkmasının ardından Cihan Haber Ajansı (Cihan)'nın sorularını cevaplayan Milletvekili Ayhan, kendisine Ankara'dan telefon eden bir kişinin iki dille ilgili sorusu üzerine bunları söylediğini, konunun ezan olmadığını belirtti. Geçen cumartesi telefon eden kişinin, "Niye Arapça bu kadar tartışılmıyor da bu tartışılıyor?" şeklinde bir soru yönelttiğini ifade eden Selçuk Ayhan, "Kimsenin, milletin birden fazla dilini tartıştığı yok. Ben şu an Antakya'dayım, burada herkes Arapça konuşuyor. Kimsenin de kimseye karıştığı yok. İsteyen Kürtçe de konuşabilir. Eğer bunu bir resmî dil yerine koymaya kalkarsanız sorun başlıyor." diye cevap verdiğini aktardı. O kişinin bunun üzerine, "Pekiyi ezan niye Türkçe okunmuyor?" diye sorduğunu ifade eden Ayhan, "Kişisel düşünceme göre ezan da Türkçe okunabilir dedim. Geçmişte bunun denemesi de yapıldı. Herkes istediği dilde, kendi dilinde ibadet yapabilir. Önemli olan, Allah'la iletişim kurmaktır. Bu benim kişisel düşüncem' dedim. Böyle bir şey geçti. Orada bir kasıt var, provokatörün birisi yaptı diye tahmin ediyorum." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 250
  • şükrü ak 13 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH hidayet versin. Yorumları okuduğumda ne kadar sapık görüşler var. Konuya herkes siyasi bakımdan bakmış. ALLAH cc islamı arap dilinde yaratmıştırç ve mahşer de de bu şekilde olacaktır biiznillah. Rabbimiz böyle buyururken. Sizler kalkmış türkçe diyorsunuz. Türkçe okunsun diyenlerin dini sömürmek ortadan kaldırmakdan başka bir amaçları yok. Zira sorarız kendilerine hiç alınları secdeye varmış mı? ALLAH bu sağık görüşlerden muhafaza eylesin. Hepsine hidayet versin. Amin
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    Bir düzeltme ?. Ezan Türkçe değil Kur-an Dili ile okunacaktır olacaktı.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    Sol yobazlara?. Tamam ezan Türkçe okunacak diyelim ama bir şartla Tüm Sol yobaz,Kominist,Sosyalist,Marksist,Darvizmci,bilimum bol çeşit Devrimci Camiye gelecek namaz kılacak çünkü Okunacak Türkçe Ezan boşa gitmesin? Öyle boş boş okunan Türkçe ezan olurmu? Cumhuriyet mitinglerinde toplandığınız gibi camide toplanın namaz kılın? dimi yanii.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 13 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu insanı rumuzlu şahıs. Ezan Kur-an diliyle okunmasının size ne sakıncası var? Namazmı kılıyorsunuzki? bunun üzerinde çok duruyorsunuz? caminin kapısından içeri girmezsiniz ama müslümanların ezanı ile uğraşırsınız? size ne? Bu Ülke Türk milletinin ceddinden [Orta asyadan] bu yana islamdır ve ezan Türkçe okunacaktır, bunun için biz canımızı veririz bak tarihe ve beynine yaz?siz gidin ingilizce,Almanca fransızca öğrenin ne yapacaksınız Türkçe okunmak istenen Kur-an dili ezanı?.Sonra Arapların kullandığı dil ile kuran dili farklıdır.
    Cevapla
  • süleyman ekici 13 yıl önce Şikayet Et
    anadolu insanı. yorumunu okudum gerçekten takdir ettim seni nasıl bu kadar anlaşılmaz yazabiliyorsun merak ettim eğitim seviyen nedir bilmem ama gerçek anadolu insanının dağda yaşayanıda göbeğini kaşıyanıda kendi halıkına allah der ve dinle diyanetle uzaktan yakından alakası olmayan ne idüğü belirsiz insanların kendisine tanrı ismini dedirtemeyeceğini bilir. senin gözlüğünden meseleye bakarsak kuran araplara inmiş onlar onunla ilgilensinler bizde ne güzel nutuk okuyup nutuk atalım dimi yani ne dersin güzel olur zahir..:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati tarihinde bir ilk! Kapılarını basına açtılar
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı