CHP'li Çetin: Yasakçı zihniyet sürüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, Yargı-Sen’e kapatma davası açılmasına tepki göstererek, “AKP sendikalar ve örgütlenme özgürlüğüne karşı 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini aynen devam ettirmektedir” dedi.

CHP'li Çetin: Yasakçı zihniyet sürüyor
CHP'li Çetin: Yasakçı zihniyet sürüyor
GİRİŞ 07.07.2011 14:17 GÜNCELLEME 07.07.2011 14:17

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, Yargı-Sen’e kapatma davası açılmasına tepki göstererek “AKP sendikalar ve örgütlenme özgürlüğüne karşı 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini aynen devam ettirmektedir” dedi. Çetin, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i sendikal hak ve özgürlükler konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada Emekliler Sendikası Emekli-Sen’le birlikte pek çok sendikaya karşı açılan kapatma davalarından sonra Yargıçlar ve Savcılar Sendikası Yargı-Sen’e de kapatma davası açıldığını belirterek, “Bu durum da şunu net bir şekilde göstermiştir ki; AKP sendikalar ve örgütlenme özgürlüğüne karşı 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini aynen devam ettirmektedir” dedi. Örgütlenmenin bir hak olduğunu ve bu hakkın kullanımını engellemenin demokrasiyle bağdaşmadığını vurgulayan Çetin, “Kamu görevlilerinin, emeklilerin, küçük çiftçilerin ve öğrencilerin sendikalaşma çalışmaları AKP yönetimi tarafından idari engellemeler ve kapatma davaları ile sindirilmeye çalışılmaktadır. Bu davalar yargı tarafından resen açılmıyor. Valiliklerin talebi üzerine açılan davalar halen devam ediyor. Dolayısı ile bu davalar AKP hükümetinin siyasi sorumluluğunda olan ve hükümetin iradesini yansıtan davalar” dedi.

Çetin, açılan kapatma davalarının hukuksal dayanağını “12 Eylül kalıntısı” olarak nitelendirdiği 2822 sayılı Sendikalar Yasası ile 4688 Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nın oluşturduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Bu yasaların ilgili hükümleri ise hem ILO sözleşmelerine hem de İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine açıkça aykırıdır. Anayasanın 90. maddesi temel hak ve özgürlüklere ilişkin onaylanmış uluslar arası sözleşmelerin esas alınması gerektiğini emrederken AKP yönetimi ve AKP’nin baskısındaki yargı organları bu durumu yok saymaktadırlar. 12 Eylül 2010 referandumu ile sendikal hakların genişleyeceğini söyleyen AKP zihniyetinin uygulamada 12 Eylül’ün yasakçı zihniyetini sürdürmekte olduğu açıkça ortadır. AKP örgütlenmeyi yok edebilmek, emeğin ve hak arama mücadelesinin önüne geçebilmek adına sendikaları yasaklamakta ve kapatmaktadır. AKP’nin ileri demokrasisi örgütlenme özgürlüğünü yok etme ve sendika kapatmaktan öte bir anlam ifade etmemektedir. Yeni Çalışma Bakanını sendikal hak ve özgürlükler konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum.”

ANKA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız