Unutkan olanlar dikkat!

Ülke Tv'de yayınlanan Açık Deniz programında Fatih Sultan Mehmed Han konuşuldu. Osman Yıldırım'ın sunumuyla ekrana gelen ‘Gezebilsem' bu bölümed İzmir'deydi. Kanal 7'de yayınlanan Dr. Feridun Kunak Show'da ‘Unutkanlıklar'a dikkat çekildi.

Unutkan olanlar dikkat!
Unutkan olanlar dikkat!
GİRİŞ 23.12.2013 22:16 GÜNCELLEME 24.12.2013 18:50

FETİH GERÇEĞİ

Edebiyatçı Yazar Sadık Yalsızuçanlar'ın hazırlayıp sunduğu Açık Deniz'de bu bölüm, Fatih Sultan Mehmed Han'ın hayatı konu edildi. Program konuklarından, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Fetih hakkında doğru sanılan yanlışları anlattı. Şimşirgil'in açıklamaları şu şekildeydi.

Osmanlı İmparatorluğu'nu ve İstanbul'un Fethi'ni anlatan ‘Fetih' filminde İstanbul'un fethi sırasında kullanılan topların Macar Urban tarafından yapıldığı anlatılıyordu. Bu çok esef verici bir durumdur. Halbuki Macar Urban, Bizans'ta işsiz kalmış olan ve gelip 2.Mehmed'den iş isteyen bir adamdır. 2.Mehmed top çizimlerini Urban'a göstererek, "Şu topu dökebilir misin?" diye soruyor. Macar Urban daha önce hiç bu kadar büyük bir top çizimi görmediği için aklı şaşıyor ve "Dökerim ama mermisini yapamam" diyor. Bunun üzerine 2.Mehmed "Sen topu dök, mermisini düşünme" diyor. Üç tanesi Türklerin, biri de Macar Urban'ın yaptığı toplam 4 top bulunuyordu. Toplar kullanılmaya başlandıktan bir hafta sonra Macar Urban'ın topu çatlıyor. Osmanlı topları ise sonuna kadar devam ediyor.

22 Aralık tarihli Açık Deniz programını izlemek için tıklayın

İZMİR'İ GEZEBİLSEM

Osman Yıldırım'ın sempatik sunumuyla her hafta ayrı bir ilden renkli görüntülerle ekrana gelen 'Gezebilsem', bu kez İzmir bölümüyle karşınızdaydı.  İzmir'in muhteşem güzelliklerinin ekrana geldiği programda Osman Yıldırım'ın ilk durağı yöresel ekmek yapan teyzenin bahçesi oldu. Ekmek yapımında teyzeyle eğlenceli diyaloglar gerçekleştiren Yıldırım,  karnını doyurmak için ekmeğe sarıldı. Gezebilsem ekibi daha sonra kendilerini enginar tarlasında buldu. Gezebilsem,  İzmir'e özel isli enginar tarifini izleyicilerle paylaştı. Yıldırım, İzmir'in yöresel ürünlerini merak edince kendini bir keçe atölyesine atarak yün ve ipeklerle birleşip modern bir sanata dönüşen keçenin üretim aşamalarına şahit oldu. Gezebilsem, Tire'nin meşhur köftesinin peşine düşerek ustasından Tire köftesi yapmanın inceliklerini öğrendi.

22 Aralık tarihli Gezebilsem programını izlemek için tıklayın

 UNUTKAN OLANLAR DİKKAT

Sağlıkla ilgili konularda ufukları genişleten, ekranların en renkli sağlık programı Dr. Feridun Kunak Show'da bu bölüm, çoğunlukla ileri yaşlarda görülen Alzheimer hastalığı üzerine merak edilenler ekrana geldi. Tıbbi bilginin halk diliyle izleyiciye sunulduğu Dr. Feridun Kunak Show'da bu bölüm, toplumda yaygın olan unutkanlık ve Alzheimer rahatsızlıkları ele alındı. Genel olarak yaşlılarda görülen Alzheimer rahatsızlığının belirtileri, bu hastalıktan korunmak için yapılabilecek beyin egzersizleri, unutkanlığı ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler Dr. Feridun Kunak Show'da anlatıldı. Programda ayrıca unutkanlık ve Alzheimer rahatsızlığı arasındaki farklar izleyiciyle paylaşıldı.

23 Aralık tarihli Dr. Feridun Kunak Show programını izlemek için tıklayın

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor