İdam edilmeseydi darbe yapacaktı!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un eniştesini darbe tehdidi yüzünden idam ettirdiği ileri sürüldü. Ülkede alarm durumuna geçildi

İdam edilmeseydi darbe yapacaktı!
İdam edilmeseydi darbe yapacaktı!
GİRİŞ 18.12.2013 10:09 GÜNCELLEME 18.12.2013 10:09

Kuzey Kore'de 30 yaşındaki genç lider Kim Jongun'un son politikaları dünyada endişelere neden oluyor. Kim Jong-un'un eniştesi ve ülkenin ikinci güçlü ismi olan Chang Song Taek'i 12 Aralık'ta "vatana ihanetten" idam ettirmesinin ardında darbe tehdidi olduğu ileri sürüldü.

İddiayı ortaya atan Kuzey Kore'den 1994'te Güney Kore'ye kaçmayı başaran eski Başbakan Kang Songsan'ın damadı Profesör Kang Mynog-do oldu. Profesör Kang, infaz edilen enişte Ttaek'in, Kim Jong-un'u devirmeyi planladığını, yerine nükleer programı bir kenara bırakan ve uluslararası ilişkileri daha güçlü liberal bir Kuzey Kore kurmayı amaçladığını söyledi. Kang Song-san "İki seçenek vardı: Ya Chang Song Thaek yönetimden uzaklaştırılacaktı, ya da Kim Jong-un öldürülecekti" dedi.

Kuzey Kore'de ayrıca enişte Thaek'in fotoğraf ve videolardan silinmesinin ardından arşiv temizliği başladı. Resmi ajans KCNA'nın sitesinden yaklaşık 100 bin makale silindi. Ancak temizliğin direkt enişte ile ilgili olup olmadığı henüz bilinmiyor.

BAĞLILIK YEMİNİ

Komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore'de bir yandan da eniştenin destekçilerinin ne yapacağı merak ediliyor. Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo'ya göre terör tehdidi nedeniyle Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a girişler kapatıldı. Başkentli olmayanlara 'Pyongyang'u terk edin' uyarıları yapılırken sokaklar ajanlarla dolu. Kim Jong-un yönetiminin, enişte Thaek'in emrinde olduğu savunulan karşı devrim çetesine karşı tedbir aldığı söyleniyor. Kim Jong-un'un orduda oluşacak olası tehlikeleri önlemek için de nükleer test yapabileceği kaydediliyor. Güney Kore Savunma Bakanlığı ise, Kim Jong-un'un orduda oluşacak olası rahatsızlıkları engellemek için gelecek ocak ile mart ayları arasında Güney Kore'ye bir saldırıda bulunabileceğini duyurdu. Öte yandan hedefteki isim Kim Jong-un dün babasını anma törenlerinde gövde gösterisi yaptı. Törene tüm üst düzey yetkililer katılarak rejime ve Kim Jong-un'a bağlılık yemini etti. Komutanların bir araya gelerek Kim Jong-un'u korumak için "Gerekirse ölürüz. Ülkeyi korumak için mermiler ve bombalar oluruz" dedikleri belirtildi.

Halası kayıp, First Lady ortaya çıktı

Kuzey Kore'de dün 17 Aralık 2011'de hayatını kaybeden eski lider Kim Jong-il'i anma törenleri düzenlendi. Kim Jong Un'un halası Kim Kyong Hui'nin törene katılmaması kafaları karıştırdı. Eşi Chang Song Thaek'in idam edilmesinden sonra ortaya çıkmayan hala Hui'nin sağlığının yerinde olmadığı yorumları yapılıyor. Kim Jong-un'un eşi Ri Sol-ju ise törendeki yerini aldı. Ekimden bu yana ortalıkta gözükmeyen First Lady için de Kim Jong-un tarafından arka planda bırakılmaya başlandığı savunuluyordu. Kuzey Koreliler de ülkelerine bağlılıklarını göstermek için gözyaşı döktü. Güney Kore'de ise göstericiler Kuzey Kore'deki üç kuşaktır yönetimde olan Kim ailesini protesto etti.

Kim kimdir?
Eski Devlet Başkanı Baba Kim Jong-il Oğlu şimdiki Devlet Başkanı Kim Jong-un Hala Kim Kyong-hui Halanın eşi enişte Chang Song-thaek Kim Jong-un'un eşi Ri Sol-ju

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
36 bin sağlık personeli alınacak!
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı