Çin, Türkiye'den rahatsız oldu

Çin yönetimi, Türkiye'nin oruç ve ibadet yasaklarına yönelik tepkilerini hoş karşılamadığını bildirdi.

Çin, Türkiye'den rahatsız oldu
Çin, Türkiye'den rahatsız oldu
GİRİŞ 01.07.2015 15:34 GÜNCELLEME 01.07.2015 15:35
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Pekin yönetimi, Türkiye'nin, Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlere verdiği tepkinin rahatsızlıkla karşılandığını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, Pekin yönetiminin, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçiliği'ne iletilmesiyle ilgili Türkiye'den konuyu aydınlatmasını talep ettiklerini ifade etti. Hua, "Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamadan ötürü endişelerimizi dile getirdik" ifadesini kullandı.

Türkiye ile olan ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirten sözcü Hua, tarafların düzeyli ilişki bağlarını korumasını umduklarını da dile getirdi.

ORUÇ, İBADET YASAK

Türkiye dün Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerinin oruç tutmaları ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberleri üzüntüyle karşıladığını açıklamıştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberlerin kamuoyunda üzüntüyle karşılandığı, haberlerden ‎duyulan derin kaygının Çin'in Ankara Büyükelçisi'ne iletildiği kaydedilmişti.

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin Çin'in toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiği dile getirilmişti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları oruç yasağına tepki göstermiş, oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü öne sürülen Uygurlar için Türkiye'nin birçok yerinde gıyabi cenaze namazı kılınmıştı.

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu açıklanmıştı. Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor.

Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 46
  • sidan 8 yıl önce Şikayet Et
    bütün dünya cin malarini kulaniyo hama insan haklarinda kimse sesini cikarmiyo cinliler cok acimasiz bir irktir hayvanlara yaptikari !!!!
    Cevapla
  • ferhat 8 yıl önce Şikayet Et
    benim anlamadığım biz neden bunları ülkemize sokuyoruzki.Muhakkak bir gücümüz vardır Allahın izniyle.
    Cevapla
  • Arif 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir doguturkistanli olarak bu topraklardan ellerini çekmedikleri sürece cin zulmü herzamn olmuştur olucak oradaki kardeşlerimizi Allah yardim etsin her yerdeki zülüm Müslüman kardeşlerimize dir 3. Dünya savasi başladi hırıstıyanlarla Müslümanlar arasinda uyanın artık bir tek sancak kalbi oda Türkiye dir onunda düşmesine izin vermicez Allah'ın izniyle
    Cevapla
  • Dua 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah kahretsin bu çini Müslüman kardeşlerimizi tez zaman da kurtarsın bu zalimler sürüsünden
    Cevapla
  • eski chp li 8 yıl önce Şikayet Et
    bu çin mallarını alıp satanlar utansın zaten beşpara etmezler ama ortalık çin malı kaynıyor gelin boykot edelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor