22 saatlik yolu 8 saate indiren tren

Çin, 2 bin 298 kilometre ile dünyanın en uzun yüksek hızlı tren hattını hizmete açarken, ilk resmi tren seferi de gerçekleştirildi.

GİRİŞ 26.12.2012 14:38 GÜNCELLEME 26.12.2012 15:03

Başkent Pekin ile güneydeki ticaret merkezlerinden liman şehri Guangzhou'yu birbirine bağlayan hızlı tren yolculuğunu 7 saat 59 dakika da tamamlandı.

Çin devlet medyası Xinhua'da yer alan haberde, hattın açılışının ülkenin kurucusu olan Mao Zedong'un doğum gününe denk getirildiğine dikkat çekildi. Pekin-Guangzhou seferinin açılışıyla birlikte ülkedeki yüksek hızlı tren hattının 9 bin 300 kilometreye ulaştığı bildirildi.

Yerel saatle 09.00'da Pekin'den hareket ederek ilk seferine başlayan G801 sefer sayılı trenin, 28 şehir ve 5 eyaleti aşarak akşam 16.59'da son durak olan Guangzhou güney tren istasyonuna başarılı bir şekilde vardığı belirtildi. Hızlı trenin aralarında Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan ve Changsha'nın da bulunduğu 35 durakta durduğu kaydedildi. Ortalama hızı saatte 300 kilometre olan trenin, Pekin ile Guangzhou arasındaki ulaşım zamanını 20,5 saatten 8 saate düşürmeyi başardığına vurgu yapıldı.

ÇİN DEVLET TELEVİZYONU CANLI YAYINLADI

Çin devlet televizyonu CCTV, bugün ilk seferini gerçekleştiren Pekin- Guangzhou hızlı treninin yolculuğunun her kesimini canlı yayın olarak verdi. Trenin duracağı önemli istasyonlara yerleştirdiği muhabir ve kameraman ekibi ile tarihi günü an be an izleyicilerine aktaran CCTV, tüm gün boyunca Çin yapımı "Uyum" isimli trenlerin geçiş evrelerinden bahseden özel programlar hazırladı.

UÇAK ŞİRKETLERİ İNDİRİME GİDİYOR

Pekin- Guangzhou arası düzenlenen uçak seferlerinde sürekli yaşanan aksaklıklar ve bilet fiyatlarındaki pahalılık, hızlı tren seferinin açılması ile en çok yolcuları sevindirdi.

Uzmanlar, iki şehir arasında açılan hızlı tren hattı ile birlikte havayolu şirketlerinin de mevcut kazançlarında azalma olmaması ve tren bileti ile rekabet edebilme babında önlemler almaya hazırlandıklarını dile getirdi. Uçak firmalarının özelikle yaşanan rötarlar ve fuar zamanlarında yaşanan fahiş uçak bilet fiyatları konusunda düzenlemelere gidilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi