O gezegende su bulunduğu kesinleşti

Güneş Sistemi'ndeki Asteroit Kuşağı'nda yer alan Ceres adlı cüce gezegende su bulunduğu kesinlik kazandı.

O gezegende su bulunduğu kesinleşti
O gezegende su bulunduğu kesinleşti
GİRİŞ 22.01.2014 22:31 GÜNCELLEME 23.01.2014 00:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ceres'teki iki bölgeden uzaya buhar bulutu çıkışı olduğunu saptayan bilim adamları, gayzer adı verilen buzdan oluşmuş yanardağ benzeri yapılardan püskürdüğü sanılan bu bulutların, gezegende su olduğunun ilk kesin kanıtı olduğunu vurguladı.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan Michael Küppers başkanlığındaki bilim ekibince yapılan araştırma, Nature dergisinde yayımlandı. Dergide yayımlanan araştırmada gezegende 30 yıldan beri büyük miktarda su bulunduğunun sanıldığı bildirildi.

Küppers, ESA'ya ait Herschel Uzay Gözlemevi yardımıyla yapılan keşfe ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu, Ceres ve genelde de Asteroit Kuşağı'nda su bulunduğuna ilişkin yapılan ilk saptamadır" dedi.

Yapılan tanıma bağlı olarak, Güneş Sistemi'nde yer alan bir cüce gezegen veya Asteroit Kuşağı'nın en büyük asteroiti olan Ceres, adını Roma mitolojisinde ziraat tanrıçası Serez'den alıyor.

İlk kez İtalyan rahip ve astronom Giuseppe Piazzi tarafından 1801'de keşfedilen 950 kilometre çapındaki Ceres, güneşe 2,8 gök birimi uzaklıkta bulunuyor. Gök birimi terimi, dünya ile güneş arasındaki ortalama uzaklık olan 150 milyon kilometrelik bir mesafeyi ifade ediyor.

Ceres'de bir su çözünümü olan hidroksit formunda su bulunduğuna ilişkin 1991'de bir araştırma yayımlanmış ancak bu bulgu daha sonra yapılan araştırmalarda doğrulanamamıştı. Küppers ve arkadaşlarının keşfi sözkonusu bilimsel araştırmayı doğrulamış oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • murat 10 yıl önce Şikayet Et
    uzayda hayat olduğu kesin 2. Evet kainatın yaratılış gayesi hayatı var etmektir.Hayatın gayesi ise akıl sahibi varlıkları yaratmaktır.Aklın gayesi ise yaratılış maksadını bilerek kendi iradesi ile yaratıcısını tanımak ve onun sevgisine şefkatine nimetlerine karşılık verip teşekkür etmek muhabbetini ilan etmektir.Kendi ilmi ve basit sanatı ile yaratıcının sanatını ilmini görüp taktir etmektir.Bu maksatları yerine getiren peygamberler yaratılışın asıl maksadı projesi olmalıdır.İnsanlık ne zamanki maksadını terkeder ve yeryüzünde Allahı bilen tanıyan ibadet eden ehemmiyetli bir cemaat bulunmazsa dünyanın kıyameti kopar.Meyve vermeyen ağaç kesilir.Uzayın farklı bölgelerinde hayat ve bu hayatı idrak edecek akıllı canlılar hatta ibadet etmeleri için yol gösterici peygamberleri olmalıdır.Allah elbette yarattığı muhataplarıyla konuşur, yönlendirir, maksadını bildirir, cennetiyle müjdeleyip cehennem ile korkutur
    Cevapla
  • murat 10 yıl önce Şikayet Et
    uzayda hayat olduğu kesin. Kainatın yaratılışında temel proje hayattır.En önemli maksat hayattır.Dünya da toprağın altında üstünde havada denizlerin dibinde yaşayan canlılar var eden bir damla suyu bile binlerce bakteriye yuva yapan yaratıcı elbette koca kainatı boş bırakmaz.Dünya benzeri hayatlar da vardır.Allahın yaratmasının sınırı yoktur.Hatta insan benzeri türler de olmalıdır.isra 70. Ayet Andolsun, biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.....İnsandan üstün türler de var.İnsan dünyanın halifesidir.Güneş sisteminin gayesidir.Fakat milyarlarca güneş var.Kainat meleklerle ruhanilerle ve biyolojik canlılarla doludur..... Şura 29.ayet ise bu canlıları gösteriyor Göklerin ve yerin ve onlarda yaydığı her hareketli mahlûkun yaratılışı O'nun delillerindendir.
    Cevapla
  • LonMan 10 yıl önce Şikayet Et
    ben sevindim. bizim koyun sulari yok. Bir boru hatti cekeriz insallah.
    Cevapla
  • isa yılmaztürk 10 yıl önce Şikayet Et
    kim bilir?. hep şu gelmiştir aklıma. eğer elimdeki teknikle gözlem evimden, akıllara ziyan uzaklıktaki cüce bir gezegendeki suyu tesbit edebiliyorsam (hatta hatta birçok şeyi analiz bile edebiyorlar) dünyanın yörüngesine oturttuğum bir uydu ile yerküre denilen dünyanın hangi ülkesinde altın gümüş bakır uranyum titanyum petrol falan falan falanı tesbit edip o ülkelere olan gelecekteki hesaplarımı planlayamamam mı? sanki biliyorlar ve ona göre oyun kuruyorlar
    Cevapla
  • Firat Boyan 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu ne şimdi?. Yahu orada su bulsanız ne olur? Dünyadaki gibi diğer yaşam formları olmadıktan sonra!!! Su mu istiyorsun? 1.638 g/cm3 Orttalama özkütlesi ile dünya'nın 17 katı büyüklüğündeki Neptün zaten tamamen sudan oluşuyor. Amaç su ise eger gidin size ünya'nın 17 katı büyüklüğünde su deposu! Bırakın artık böyle saçmalıkları da adam gibi bilimle uğraşın! Su çıkmışmış!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı