Muğla'da 1 haftada 500 hektar kül oldu

Muğla il genelinde son bir haftada çıkan 25 yangında, toplam 350 hektar orman ile 150 hektar tarım alanı zarar gördü. Yangınların yüzde 90'nın insan kaynaklı ve ihmallerden çıktığı belirlendi.

Muğla'da 1 haftada 500 hektar kül oldu
Muğla'da 1 haftada 500 hektar kül oldu
GİRİŞ 30.07.2013 13:21 GÜNCELLEME 30.07.2013 13:21

Muğla'nın Bodrum, Datça, Fethiye, Kavaklıdere ve Milas ilçelerinde bir hafta içerisinde 25 orman yangını çıktı. Vatandaşların dikkatsizliği ve ihmali sonucu çıkan yangınlarda 350 hektarı orman toplam 500 hektar alan küle döndü. Artış gösteren orman yangınlarının ardından ekipler, bölgedeki piknik alanlarında devriye görevi yapıp, piknikçileri mangal ateşi ve sigara izmariti atmamaları konusunda uyarıyor.

YÜZDE 90'INI İNSAN KAYNAKLI

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, yangınların 10'unun çok tehlikeli olduğunu belirtip, şunları söyledi:

"Bölgemiz Türkiye'nin göz bebeği ve turizm cenneti. Tüm dünyanın gözü burada. Bütün insanlığın ortak mirası ormanlarımızın denizle bütünleştiği bir bölgede yaşıyoruz. Bu değerlere hep birlikte sahip çıkmalı ve korumalıyız. Muğla yaz aylarında yangına hassas bir bölge. Bu nedenle tatil yapan vatandaşların mangalsız piknik yapmaya özendirilmesi gerekiyor. Sorumluluk sahalarımızda son bir hafta içinde çok büyük yangınlar çıktı. Ekiplerimiz uyumadan canla başla mücadele etti. Son günlerde bölgemizde meteorolojik uyarılara göre hava sıcaklığı 40 derece civarında. Nispi nem oranı ise yüzde 30'un altında ve aşırı rüzgar alıyoruz. Yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı ve ihmal nedeniyle çıktı. Bu yangınlarda 350 hektar ormanlık alan ile 150 hektar ziraat alanı zarar gördü."

Tüm ekiplerin teyakkuzda olduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tatil için gelenlerin ve piknikçilerin orman yangınları konusunda daha dikkatli ve hassas olmaları gerekiyor. İnsanların bu dönemde kesinlikle yere sigara izmariti atmamaları ve ormanlık alanlarda ateş yakmamalarını istiyoruz. Yangınla mücadelede vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Çok geniş bir alana bakıyoruz. Her yangına anında müdahale edemiyoruz. Hava şartları nedeniyle orman yangını açısından sıkıntılı dönemin bir ay daha sürmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımız en ufak duman gördüklerinde Alo 170 Orman Yangını İhbar hattını arasınlar. Bölgede son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle tüm ekiplerimiz teyakkuzda. Son bir haftada çıkan yangınlara bin 800 işçi, 170 teknik personel 2 uçak, 5 helikopter ile müdahalede bulunduk. Yangınlarda çevre illerdeki uçak ve helikopterleri de değerlendiriyoruz. Son günlerde Türkiye'nin birçok bölgesinde orman yangınları var. Bu dönemde ateşli piknik yapılmasın. Ufak bir kıvılcım büyük bir faciaya neden olabiliyor."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!