Evli kadınlara soyadı müjdesi

Anayasa Mahkemesi evli kadının kızlık soyadını kullanmasının önünü açtı: Kocasının soyadını istemeyenler başvuru yoluyla bunu değiştirebilsin.

Evli kadınlara soyadı müjdesi
Evli kadınlara soyadı müjdesi
GİRİŞ 25.12.2013 03:13 GÜNCELLEME 25.12.2013 08:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi, kadının evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmasının önünü açtı...

Akşam'da yer alan habere göre; 1996'da evlenen Avukat Ayten Ünal, 2005'te mesleği nedeniyle evlilik öncesi soyadını kullanmak üzere yerel mahkemeye başvurmuştu. Medeni Kanun'da bu hüküm olmadığı için talebi reddedilen Ünal, AİHM'e açtığı davayı kazanmış ve kendi soyadı ile kimlik çıkarmıştı. Ancak dava Yargıtay'a takıldı. Yargıtay'ın itirazıyla süreç yeniden başladı.

GENEL KURAL KALMALI

Anayasa Mahkemesi, Medeni Kanunun 187. maddesinin "Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır" hükmünün anayasaya uygun olduğunu bir kez daha kabul etti. Buna karşın, Ünal'ın AİHM'e yaptığı başvuruda ihlal kararı verildiği için Anayasa'nın 90. maddesinin gözetilmesi görüşü ağırlık kazandı.

Mahkeme üyeleri, "genel kural kalmalı ancak kocasının soyadını istemeyenler başvuru yoluyla bunu değiştirebilsin" önerisi yaptı. Bu görüş genel kabul gördü.

YORUMLAR 1
  • daussıla 10 yıl önce Şikayet Et
    KADINLARIN İYİCE REZİLLEŞTİRDİĞİ HAYAT. Artık kadınların fitnelerinden gerçekten bıkar olduk.Eskiden söz dinleyen ve kocasına hürmeti ve hizmeti çok görmeyenlerin yerini isyankar,asi ve doymak bilmeyen kadınlar aldı.DEvlet eliyle kadınlar iyice putlaştırıldı bu ne rezalet böyle ya.Kocasının soy ismini almayan hayırsız kadınlar sizin kurduğunuz yuvadan ne hayır gelir.Her tarafta kadın ve kız fitnesi kardeşim evlenmek istiyorsun kız ve anası çıkar hayatını berbat eder,evlenirsin kız ve anası hayatını berbat eder.Allahın verdiği eş ve anne görevini yapmazlar dışarıda makam ve mevki sahibi olcam diye didinip dururlar.Birde çıkarlar laf ederler yobaz diye asıl yobazlar kendi asli görevini yapmayanlardır.Sizin yüzünüzden aile çöktü,erkekler iş bulamıyor,ucuz işgücü oluşturuldu gerçekten kadınlar istihdamdan çekilmeli ve eğitimini evde sağlamalı.Üniversite okuyacağız diye evlenmiyorlar ama işleri güçleri gezmek eğlenmek okuma bahane
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yüksek İstişare Kurulu toplantısında "anayasa" ele alındı
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi