2020 Miraç Kandili ne zaman? Diyanet Miraç Kandili için tarihi duyurdu

Miraç Kandili, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’İn Cebrail rehberliğinde Mekke'den Kudüs'e varıp oradan da semaya yükseldiği ve Allah (c.c) ile görüştüğü mübarek gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), 7 kat semaya yükselip Mekke'ye geri döndüğünde Müslümanlara 5 vakit farz namazını müjdelemiştir. Peki Miraç Kandili ne zaman? İşte Miraç mucizesinin gerçekleşmesi ve Miraç gecesi yapılması tavsiye edilen ibadetler

2020 Miraç Kandili ne zaman? Diyanet Miraç Kandili için tarihi duyurdu
2020 Miraç Kandili ne zaman? Diyanet Miraç Kandili için tarihi duyurdu
GİRİŞ 09.03.2020 10:05 GÜNCELLEME 09.03.2020 10:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Miraç Kandili, Recep ayının 27. Gecesinde tüm İslam aleminin önemli gördüğü ve ibadetlerle geçirdiği mübarek bir gecedir. Miraç, kelime anlamı olarak yükseliş, yükseğe çıkma anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed (s.a.s)’in Kudüs’ten göğe yükseldiği, 7 kat semaya vararak dönüşte 5 vakit namazı müjdelediği gecedir. 

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Allah tarafından Cebrail aracılığı ile gelen davet üzerine Mekke’den Kudüs’e Cebrail önderliğinde varır. Mescid-i Aksa’ya geldiğinde gelmiş geçmiş tüm peygamberler Efendimiz (s.a.s)’ı karşılıyor. Kudüs’te Kubbet’üs Sahra’ya varan Peygamber Efendimiz, Muallak kayasından göğe yükselir. Hz. Muhammed (s.a.s)’i 7 kat semanın her derecesinde farklı olaylara tanık olur. Cenneti ve cehennemi görür ve ümmetine aktarır.

 

1. Kat Sema’da Hz. Adem ile 

2. Kat Sema’da Hz. İsa ve Yahya ile

3. Kat Sema’da Hz. Yusuf ile

4. Kat Sema’da Hz. İdris ile

5. Kat Sema’da Hz. Harun ile 

6. Kat Sema’da Hz. Musa ile

7. Kat Sema’da İbrahim ile görüşür

Peygamber Efendimize her katta Cebrail (a.s) eşlik eder. Ancak 7. Kat semadan sonra bu sınırı geçemeyeceğini ve Peygamberimizin bundan sonra yalnız devam edeceğini söyler. Peygamberimiz Refref vasıtasıyla Allah ile görüşür. 

Peygamber Efendimiz, göğe yükselerek Allah (c.c) ile görüşürüz ve insanlığa farz namazı müjdeler. İlk seferde 50 vakit farz namazı emreden Allah, Hz. Muhammed (s.a.s)’in Allah’ın huzuruna 5 kere vararak 50 vakit namazı 5 vakte kadar düşürülmesini ister ve o gece 5 vakit namaz Müslümanlar üzerine farz olunur. 

Hz. Muhammed (s.a.s.), Sema’dan inip tekrar Mekke’ye döndüğünde yaşadığı mucizeyi anlatır. İnanların dahi şüpheyle yaklaştığı bu durumu müşrikler elbette inkar eder. Peygamber Efendimiz deliller sunar ama müşrikler delilleri teyit etse de yine inanmazlar. Müşrikler, Ebu Bedir (r.a)’a olanları anlatır ve Ebu Bekir, Hz. Muhammed (s.a.s) anlatıyorsa doğrudur diye cevap vererek Ebu Bekir Sıddık lakabını alır. 

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ANLATIMINA GÖRE CENNET VE CEHENNEM

Cehennemi gördüğünde, orada iman etmeyen ve inanmayanlar için büyük bir zulümüm olduğu, azap gören kavimlerin varlığından bahseder. Dedikodu, zina yapıp tövbe etmeyenlerin, faiz yiyenlerin yaşayacağı eziyetleri aktarmaktadır.

Cehennem ardından cenneti anlatan Efendimiz (a.s.a), ‘göz görmedik, kulak duymadık, insanın hayal ve hatrına gelemeyecek şeyler gördüm’ şeklinde aktarır. İman edenleri böyle bir güzelliğin, sonsuz rahmetin beklediği bir yerdir cennet. 

İSRA SURESİNDE MİRAÇ MUCİZESİ

Miraç Gecesinin mucizesi Kuran-ı Kerim’in 17. Suresi olan İsra Suresinde yer vermektedir. İsra Suresinin 1. Ayetinde yer alan Miraç Mucizesi şöyle aktarılmaktadır:

Subhânellezî esrâ bi abdihî leylen minel mescidil harâmi ilâl mescidil aksallezî bâraknâ havlehu li nuriyehu min âyâtinâ, innehu huves semîul basîr(basîru).

Meali:

Kulunu (Muhammed’i) bir gece, Mescid-i Haram’dan kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.

2020 MİRAÇ KANDİLLİ NE ZAMAN?

Namazın müjdelendiği Miraç Kandili Recep ayının 27. Gecesinde idrak edilir. Bu sene Miraç Kandili 21 Mart Cumartesi günü idrak edilecektir. İslam dünyası için önemli görülen bu gecede daha çok kaza namazlarının kılınması ve günahların affedilmesi için tövbe edilmesi din alimlerince tavsiye edilir. 

MİRAÇ KANDİLİNDE YAPILMASI UYGUN OLAN İBADETLER

Namazın farz kılındığı bu gecede geçmişte kılınmayan namazların tövbesi edilip kaza namazların kılınması tavsiye edilir. Kaza ve nafile namaz kılarak Allah rızası için secde etmek çok sevaptır. O günü oruçla geçirip iftardan sonra namaz ve ibadetlere başlanarak tüm gece Allah rızası için ibadet edilmesi tavsiye edilir. 

YORUMLAR 2
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim o güne kavuşmayı nasip eyle.
    Cevapla
  • chpkk 4 yıl önce Şikayet Et
    işittik itaat ettik. La ilahe illallah muhammederrasülallah(tecvit)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular